Национален протест на пътни строители и пътноподдържащи фирми блокира ключови

...
Национален протест на пътни строители и пътноподдържащи фирми блокира ключови
Коментари Харесай

Хиляди пътни строители на протест в центъра на София


Национален митинг на пътни строители и пътноподдържащи компании блокира основни булеварди в София от рано сутринта. Хиляди служащи, облечени в светлоотразителни жилетки и с каски на главите, се събраха по бул. „ Цар Освободител “ и блокираха за малко придвижването сред Народното събрание и президенството. Протестиращите направиха ществие по жълтите павета, с цел да стигнат пред постройката на Народното събрание.

Протестът е призован от браншовата камара " Пътища ". Искането е на пътностроителните и пътноподдържащите компании да бъдат изплатени насъбраните отговорности от страна на страната. По думите на протестиращите, парите, които би трябвало да им бъдат платени, са в размер на 1 милиард и 300 милиона лв..

" Тук сме тъй като от 6 месеца страната е безусловно изцяло абдикирала от целия отрасъл. Няма изясненост какво изобщо ще се случва - ще се строят ли пътища, няма ли да се строят пътища. Слушаме единствено за някакви противозаконни градежи на автомагистрала " Хемус ", само че страната не е единствено два лота на " Хемус ", показаха протестиращите пред БНР.

Протестиращите упорстват за незабавното погашение на дължимите им средства. Парите са за осъществени, само че неизплатени досега действия в размер на 700 млн. лв.. Държавата - през Министерството на районното развиване и благоустройство и АПИ - дължи и още към 6 млн. лв. за довършителни поправки.

Строителните компании са изправени пред банкрут, не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците, а пътищата в страната се разрушават поради спрени регулярни поправки. Така изясни пред БНР повода за митинга инженер Георги Златев от браншовата камара " Пътища ".

Междувременно в ефира на Нова телевизия районният министърВиолета Комитова съобщи, че въпросните пари са във компаниите, които са ги получили предплатено по време на ръководството на ГЕРБ.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР