Национален план за възстановяване ЕвропариВасилев представи почти нов План за

...
Национален план за възстановяване ЕвропариВасилев представи почти нов План за
Коментари Харесай

Санкции заплашват България заради завода за батерии край Стара Загора

Национален проект за възобновяване ЕвропариВасилев показа съвсем нов План за възстановяванеЕвропариКабинетът стартира с „ много съществени промени “ по Плана за възобновяване
България може да се изправи пред огромни наказания, свързани със заложения план в Плана за възобновяване за батериен комплекс край Стара Загора. Идеята на вицепремиера Асен Василев е да бъде основан цех за акумулатори на частна компания и също там да бъде построено огромен батериен масив, който да разрешава съхранението на силата при остатъци. Според опозицията обаче това би довело до наказания от страна на Европейската комисия, защото съставлява дискриминация и изключва други компании от Блока.

Европейската комисия няма да Ви позволи да фиксирате в поръчката батериите да бъдат създадени в България. Това го казвате, с цел да напудрите тази скандална концепция “, разяснява в Народното събрание някогашният енергиен министър на ГЕРБ Делян Добрев.

Вицепремиерът отговори сбито на изказванието на ГЕРБ като уточни, че поръчките ще бъдат писани взаимно с Европейската банка за възобновяване и развиване, с цел да бъдат избегнати подозрения за персонални ползи. Въпреки това по време на комисията по европейски въпроси в Народното събрание в четвъртък Василев бе безапелационен, че планът ще подсигурява националната сигурност на България и би платил глобите в името на това.

Ако цената на националната сигурност е 25% финансова промяна, аз бих я платил. Това да се създават батериите в България сигурно коства повече от 250 млн. лева “, съобщи тогава Василев.



Припомняме, че съгласно финансовия министър към този момент 5-6 компании от Азия, Европа и други са изразили интерес за построяването на въпросния цех. Имената им към този момент не се посочват.

Относно въглищните централи Василев уточни още веднъж, че те няма да бъдат затваряни, само че ще работят в по-кратки шпации.

Това не е ужасно, тъй като летният пик на ползване на сила изисква 5000-4500 мегавата, до момента в който зимният пик е 7500-8000 мегавата и тогава ще ни трябват тези централи “, разяснява министърът.

Той удостовери проектите за затваряне на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “. По негови думи те са виновни единствено за към 1% от силата в страната.

Като цяло упованията са Планът да бъде механически утвърден до 15 март, след което да се пристъпи към утвърждението от Съвета на Европейския съюз.
Приятелски огън
Критики към метода на Василев във връзка с Плана за възобновяване пристигнаха и от съдружните сътрудници на Василев в лицето на Българска социалистическа партия и „ ИТН “. Депутатът Виктория Василева недоволства поради невъзможността да се видят образно точните промени по Плана за възобновяване.

Не знам за какво толкоз ревниво се пази информацията за Плана. Ако кажете, дано да се съберем в администрацията на Народното събрание и ще го прочетем секретно “, съобщи депутатът от Има Такъв Народ.

Енергийният специалист на Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев не бе склонен с обстоятелството, че в новия План явно липсват планове с водород, към които са се насочили и някои други страни от Европа.

„ Европа приказва за атомна стопанска система. Трябва да отделим повече средства за водород и да създадем Плана по-амбициозен. Редно е да насърчим това произвеждане, с цел да има България преимущество пред своите съседи в някаква посока “, разяснява Стойнев.

От Движение за права и свободи също насочиха рецензии и обявиха, че чакат да видят образно заложените промени. Според тях е неточност, че Планът не бе предаден по-рано, „ тъй като в тази обстановка на рецесии бе по-важно да имаме проект, в сравнение с добър проект, само че след време, защото това е и антиинфлационен инструмент “, уточни Йордан Цонев.

Според него огромна част от зелените планове, залегнали в Плана, умерено могат да се осъществят посредством европейските стратегии, тъй като „ целият програмен интервал е насочен в устойчивото развиване “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР