Национален план за възстановяване ЕвропариПари от Европа: по какви програми

...
Национален план за възстановяване ЕвропариПари от Европа: по какви програми
Коментари Харесай

БДЖ се размина с новите влакове за 1 млрд. лв.

Национален проект за възобновяване ЕвропариПари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 г.ЕвропариДържавата уголемява програмата за слънчеви панели за бизнеса
Какво ще се случи с „ БДЖ-Пътнически транспорти “ (БДЖ-ПП) след две години, когато пазарът бъде либерализиран и навлязат други частни превозвачи, става все по-неясно. На последното си съвещание преди разпускането на Народното събрание, Комисията по превоз не одобри решение, с което да се подсигурява на държавното сдружение, че ще получи новия преносим състав, финансиран по Плана за възобновяване и резистентност. Без него БДЖ-ПП няма да е задоволително конкурентен състезател и може и да не завоюва държавния контракт за публичен транспорт на пасажери.

Въпросното решение бе входирано от двама депутати от Българска социалистическа партия (Георги Свиленски и Борислав Гуцанов) и един народен представител от „ Възраждане “ (Ивайло Чорбов). То имаше за цел да задължи Министерство на превоза да извърши разбор на в този момент настоящия контракт сред страната и БДЖ, както и да предприеме дейности новият контракт да бъде предоставен с открита процедура. Освен това бе записано, че новият преносим състав ще бъде възложен на „ Холдинг БДЖ “, което автоматизирано означаваше, че „ Пътнически транспорти “ ще се снабди с него.

Припомняме, че поръчките за новите влакове и локомотиви към този момент се бавят доста, а транспортното ведомство споделя, че повода за това е течащата сега съгласувателна процедура с Европейска комисия.

Решението обаче не бе подкрепено, макар че вносителите направиха редакция на коляно и бе записано, че не " Холдинг БДЖ " ще придобие новите влакове и локомотиви, а непосредствено „ Пътнически транспорти “. 

Запомнете, че вие сте дали своят вот след 2 години да го няма БДЖ “, съобщи Гуцанов (БСП) след края на съвещанието.

Не стана ясно за какво обаче депутатите са решили да се занимаят с казуса едвам няколко дни преди края на 48-ото Народно събрание, а не го направиха по-рано, когато имаха опция да проучват детайлно и да осъществено до дъно решението.

Припомняме, че някогашният транспортен министър Николай Събев започва своя промяна в железниците. Едновременно със поръчките, че ще изкара жп сдруженията на облага (чрез счетоводни трикове той реализира позитивен резултат за полугодието на 2022 година – бел. ред.), Събев предупреждаваше, че ако „ Пътнически транспорти “ не бъде оздравено, може и да се разминат с новия преносим състав за над 1 милиарда лева по ПВУ. 
БДЖ може и да се размине с новите скъпи влакове
Преди окончателното отменяне на решението във вторник обаче се заформи забавна полемика, която се завъртя към това би трябвало, или не да влизат нови частни превозвачи на жп пазара, по какъв начин в действителност страната може да помогне на БДЖ, в случай че желае да има държавен транспортьор и може ли по този начин България да наруши европейските наставления и надлежно да понесе наказания.

По думите на зам.-транспортния министър Красимир Папукчийски в министерството към този момент е основана работна група, която прави разбор на контракта за транспорта на пасажери. Работата ѝ би трябвало да завърши на 3 февруари и тогава ще станат ясни резултатите. Освен това работната група ще изготви документи и за нова тръжна процедура за избор на транспортьор.

Искаме открита процедура, а в случай че запишем, че преносимият състав би трябвало наложително да е за „ Пътнически транспорти “, надали не споделяме кой би трябвало да завоюва “, разяснява Папукчийски.

Според Настимир Ананиев („ Продължаваме промяната “) анализите би трябвало да се вършат от външен оценител, тъй като не може министерството да прави инспекция на себе си, защото е принципал на „ БДЖ-Пътнически транспорти “.

Димитър Недялков („ Продължаваме промяната “) съобщи, че времето е прекомерно малко и такива промени не може да се вършат в последния миг. По думите му тактика за развиване на БДЖ би трябвало да се направи от постоянно държавно управление, което има ясна визия и отговорност. Той разяснява, че концепцията всички линии да се дават за обслужване на един транспортьор може да не е добра и би трябвало да се разделят на обособени лотове, с цел да има конкуренция.

Може би анализът ще покаже, че би трябвало да се разделят и да се дадат разнообразни прави на разнообразни превозвачи, или една и съща на повече от един транспортьор “, разяснява Недялков.

Той съобщи, че системата не е реформирана и страната не може да оказва помощ на БДЖ като просто ѝ даде влаковете и локомотивите. Железниците би трябвало да се оздравят с промяна, тъй че да бъдат конкурентноспособни. Освен това Европейския съюз би сметнал тези дейности за нерегламентирана държавна помощ, съобщи Недялков.

С дребни стъпки би могло да се помогне на БДЖ. Системата има потребност от ремонт, а не автоматизирано предоставяне на състав. Така наливаме вода в бездънна каца. “

Андрей Рунчев (ГЕРБ) съобщи, че задължението преносимия състав да отиде в БДЖ ще сътвори проблеми. По думите му какви дейности да се подхващат би трябвало да се реши след разбора.

Да не забравяме, че по Плана всичко се следи, а ние изкуствено ще вършим любимци. Да не създадем противоположния резултат и да предизвикаме серия от инспекции, които няма да допринесат за развиването на БДЖ, а ще навредят “, разяснява Рунчев.

Според други народни представители обаче печелившите трасе в страната са две (София – Варна през Пловдив и Велико Търново) и в случай че се разделят на лотове, частен транспортьор може да поеме печелившите, а за БДЖ да останат непечелившите.

Според ръководителя на комисията Георги Свиленски (ГЕРБ) правилник на Европейски Съюз дава опция, когато пробегът, който ще се извършва е по-малко от 23 млн. км., страната непосредствено да разпореди дейностите на съответния транспортьор без социална поръчка и без състезания. Свиленски изиска да знае дали министерството има подготвеност да приложи непосредствено регламента.

Не би трябвало да бягаме от тази догадка, само че тя би трябвало да стане ясна след разбора на съществуващия контракт, който ще покаже какво е осъществяването на транспорта на пасажерите по всички жп линии “, съобщи зам.-министър Папукчийски.

По думите му разбора ще покаже атрактивността на орпеделени линии, размера транспорти, който би трябвало да се доближат и нужния преносим състав за осъществяване на разписанията. „ Текат съгласувателни процедури с Европейска комисия по поръчките за преносимия състав и да не попаднем в догадка на държавна помощ “, разяснява още Папукчийски.

Димитър Найденов („ Демократична България “) съобщи, че страната не може да ползва непосредствено въпросния правилник, защото той се задейства единствено в догадка на дерогация, а такава не е желана от България.

Трябваше да я желаеме преди 2 години. Директно възлагане не може да има към днешна дата “, разяснява Найденов.

Той даже предложи публицистични промени на въпросното решение, които са съобразени с европейското законодателство, тъй че да няма и риск за усвояването на средствата по ПВУ. По думите му на съображение на контракта, подписан сред БДЖ и министерството има неусвоени 1 милиарда лева Те може да се употребяват за закупуването на нов преносим състав и по този начин „ Пътнически транспорти “ умерено ще взе участие в спортната процедура, само че и ще е конкурентна на останалите участници.

Зам.-министърът изясни, че това са неосъществени финансови стратегии. Ако би трябвало да се започват публично поръчки, нов състав ще пристигна през 2026 година и по този начин БДЖ отново няма да са задоволително добре готови, с цел да завоюват новия контракт за пътнически транспорти.

Ясна стратегия и тактика за преструктуриране на сдружението ще се внесе, само че страната би трябвало да застане зад министерството и да е ясно, че развиването на БДЖ би трябвало да продължи. Ако желаеме да имаме железници, би трябвало да минем през този път “, разяснява Папукчийски.

След като бе препоръчана нова корекция, а точно – погашение на финансовите прехвърляния по контракта, Борислав Гуцанов съобщи, че въобще не е очаквал да се заформят такива полемики.

Искаме ли да има БДЖ или не желаеме? Няма какво да се вършим на разсеяни, че не разбираме защо приказваме. Когато имаме опция да помогнем, ние споделяме „ Дайте състезания и да дойдат непознатите компании. “

По думите му с решението Народното събрание може да съобщи поддръжка за държавните железници, и то по правилник. Така се пристъпи към гласоподаване на решението точка по точка, само че нито една от тях не бе подкрепена. Впоследствие и в целокупност текстовете бяха отхвърлени с 3 гласа „ за “ и 9 въздържали се.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинМинистерство на превоза железопътен превоз либерализация на пазара контракт влакове нов преносим състав проект за възобновяване Красимир Папукчийски транспортна комисия ПоследниНай-четениКомпании 48 БДЖ се размина (засега) с новите влакове за 1 милиарда лева Енергетика 168 За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газовата Финанси 328 Българска народна банка чака хората да свият потреблението и да натрупат повече депозити Политика 420 Тол ръководството още веднъж е с нов шеф Пазари 256 Големите риби се пробудиха: Идва ли краят на криптозимата? Политика 2060 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Компании 240 Байдън отрязва изцяло достъпа на Huawei до американски съставни елементи Политика 612 Депутатите незабавно одобриха в комисия измененията в тол системата Компании 296 Apple пуска сгъваем iPad през 2024 година? Автомобили 1840 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Накратко 11844 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 8790 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Digital 5906 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Индустрии 4232 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 3503 Германия даде знак, че навлиза в криза Енергетика 3026 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Бюджет и финанси 2795 Държавата се готви за въвеждане на цени и в лв., и в евро от август Бюджет и финанси 2078 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Политика 2060 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 1840 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Всички новини14:24 Енергетика 48 За първи път в Европа силата от слънце и вятър надмина газоватаОще от КомпанииВиж всичкиБайдън отрязва изцяло достъпа на Huawei до американски компонентиApple пуска сгъваем iPad през 2024 година?„ Най-мащабната корпоративна машинация “: Империята на най-богатия азиатец кървиPhilips редуцира 6 000 работни места Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновации Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР