Национален монумент в памет на жертвите на катастрофата на малайзийския

...
Национален монумент в памет на жертвите на катастрофата на малайзийския
Коментари Харесай

Светът си спомня за трагедията с малайзийския пътнически самолет

Национален паметник в памет на жертвите на злополуката на малайзийския пътнически аероплан в Украйна преди три години бе открит в Холандия, заяви Ройтерс. Хиляди близки на 298-те жертви се събраха в парк, близо до летище Схипхол, с цел да почетат паметта им.

В " горичка на загатна " са засадени 298 дървета, по едно за всяка жертва; починалите са от 17 страни, като 196 от тях са холандци. Самолетът Боинг 777 на малайзийските авиолинии бе свален от ракета над обхванатата от въоръжен спор Източна Украйна.

Паметникът - стоманена конструкция с формата на ориентирано към небето око, бе открит от холандския крал Вилем-Александър и кралица Максима в парка на градчето Вейфхойзен, покрай летище Схипхол на Амстердам, откъдето на 17 юли 2014 година излетя самолетът за Куала Лумпур, написа Франс прес.

Имената на пасажерите и членовете на екипажа бяха прочетени от техни родственици и другари, след което кралят и кралицата дружно със 17 деца от Вейфхойзен поставиха първи цветя пред паметника. Същото направиха родственици на жертвите от Холандия, както и от Австралия, Малайзия, Англия, Германия и Индонезия, които уважиха жертвите от 17 разнообразни националности.

Проектът е финансиран с дарения и бе определен през ноември 2015 година от 60 % от околните на починалите всред три оферти.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко още веднъж упрекна Русия за свалянето на пътническия аероплан над Източна Украйна преди три години, предадоха Франс прес и ДПА.

Боинг 777 на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален с ракета, изстреляна от проруските бунтовници в Източна Украйна. Загинаха всичките 298 души на борда, множеството от тях - холандци.

" Това е безочливо закононарушение, което можеше да бъде избегнато, в случай че не беше съветската експанзия, съветското съоръжение и съветската ракета, доставени от съветска територия ", съобщи Порошенко на страницата си във Facebook.

Наша отговорност пред жертвите, както и пред бъдещите генерации, е да покажем на агресора терорист, че ще би трябвало да дава отговор за всички осъществени от него закононарушения, споделя президентът и показва убеденост в безпристрастността на холандското правораздаване, което оглави интернационалното следствие на нещастието.

Руските управляващи упрекнаха за нея украинските военни, които се бият против проруските сепаратисти в Източна Украйна.

В Киев не е планувано публично възпоменание. Около 500 души се събраха на погребален протест в самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР) с цел да почетат жертвите, отбелязва ТАСС.

Малайзийският министър на превоза Лиоу Тионг Лай даде обещание правдивост за жертвите и съобщи, че датата 17 юли 2014 година ще остане вечно в паметта на хората.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази от името на Европейския съюз най-дълбоко състрадание и почитание към тези, които са изгубили близки и скъпи им хора.

Трагедията с полет MH17, при която изгубиха живота си толкоз доста хора, остава непрекъснат извор на тъга и тъга за Европейския съюз, уточни Могерини в изказване във връзка третата годишнина от злополуката. Тя прикани всички участващи в следствието страни да спомагат по всякакъв начин отговорните за свалянето на самолета да понесат отговорността си и да бъдат изправени пред правораздаването.

Близки на жертвите се събират през днешния ден покрай амстердамското летище Схипхол за откриването на " жив мемориал " от 298 дървета в памет на починалите в злополуката. По тематиката Роднини на изчезналите от аероплан MH370 желаят търсенето на продължи Откриха парче от ракетата, свалила малайзийския аероплан в Украйна
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР