Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението

...
Национален инициативен комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението
Коментари Харесай

Калин Каменов: Трябва да бъдем на висотата на съвремието ни, да бъдем интересни, а не просто да говорим за Ботев


Национален предприемчив комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев беше основан в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е почетен патрон на честванията през тази година във връзка рождението на великия стихотворец и бунтовник.

„ Приех да бъда патрон на тази самодейност, тъй като преди 170 години, в поробена България се ражда един от най-светлите мозъци – авантюрист и оракул. Безумец и избавител. Знаменосец на правдата, извънредно умен за възрастта си “, сподели Караянчева. Тя уточни, че Ботев изумява в ораторска заложба, поетически талант с нечовешка смелост и чутовна промисъл. „ Нека не забравяме Ботевото верую - българският народ е кадърен самичък да гради бъднините си ”, сподели още Караянчева.

Тя изясни, че инициативният комитет ще работи през цялата година и ще провежда голям брой събития и прояви. Ще бъде изработен уебсайт, където да се качват всички хрумвания и оферти, с цел да бъдат отсети допустимо най-хубавите.

В инициативния комитет влизат вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, вицепремиерът по публичен ред и сигурността и министър на защитата Красимир Каракачанов, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов и министърът на туризма Николина Ангелкова, кметовете на Враца и Карлово – Калин Каменов и Емил Кабаиванов, който ще бъде координатор на комитета.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов изброи някои от събитията, като-национална конференция, галерия „ Христо Ботев “ в изобразително изкуство, графична галерия, народен събор на учебните заведения, носещи името на Ботев, народен музикален училищен конкурс, народен конкурс за есе за Ботев, среща-разговор с екипа, построил мемориалния комплекс на Ботев, присъединяване на младежи в националния поход, възобновяване на табелките за забележителностите, свързани с Ботев във Враца и Калофер.

„ Каквото би трябвало да създадем, ще го създадем. От наша страна ще има цялостно подпомагане “, увери вицепремиерът Красимир Каракачанов. Той прикани да се обърне повече внимание и на публицистиката на Ботев.
 Национален предприемчив комитет за честване на 170-тата години от рождението Ботев беше основан в Народно събрание Национален предприемчив комитет за честване на 170-тата години от рождението Ботев беше основан в Народно събрание / БГНЕС
Кметът на Калофер Румен Стоянов изрече концепцията да има издание, освен за Ботев, а за целия град. Другата самодейност, която предложи той, е за 3 март, в случай че е допустимо да се отделят средства за честванията, защото доста хора се събират в Калофер за 3 март.

„ Трябва да бъдем на висотата на съвремието ни, да бъдем забавни, да предлагаме начинания, с които не просто да приказваме за Ботев, а да успеем да притеглим подрастващите към тематиката за Ботев “, разяснява от своя страна Калин Каменов, кметът на Враца. Той изясни, че предходната година общината е имала самодейност за абитуриентския бал, учениците да не се състезават за най-скъпа рокля или костюм, а да създадат нещо, което да остане за учебно заведение, като четнически униформи. Имаше огромен интерес, а премията беше пътешестване по стъпките на Ботев - България, Украйна, Румъния, описа още Каменов.

Началникът на защитата Генерал Андрей Боцев също показа концепцията си в година с огромна годишнина като тази, завършващият випуск във военните учебни заведения, да носи името на годишнината, като да вземем за пример випуск 170 години от рождението на Ботев, а не випуск 2018 г./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР