Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор,

...
Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор,
Коментари Харесай

Радев обсъди проблемите в енергетиката с шефа на КЕВР

Натрупаните проблеми в енергетиката основават съществени опасности пред този бранш, стопанската система и хората. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща, извършена през днешния ден на „ Дондуков “ 2, с ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

 

Срещата бе по молба на Иванов, който показа с президента най-належащите проблеми в енергетиката, нерешени през годините, и очерта потребността от промяна.

Забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция (IGB), чието създаване продължава към този момент 12 години, е сериозен проблем, регистрира ръководителят на КЕВР. По думите му има редица въпроси, свързани и с построяването на българската част от газопровода „ Турски поток “. Липсата на разклонения на газопровода до градове от Северна България като Свищов, Козлодуй, Лом и Видин демонстрира, че това е единствено директен газопровод, издигнат напълно с български средства, без изясненост дали те ще могат да бъдат възобновени от директните такси при ниските размери на транспорт, уточни Иванов. 

Президентът и ръководителят на енергийния регулатор разискаха и тежкото положение, в което се намира Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " и нуждата от стабилно решение за бъдещето на въглищните електроцентрали.

Обща бе позицията, че България има остра потребност от национална енергийна тактика, която да даде повече изясненост и предвидимост за бъдещото развиване на българската енергетика в подтекста на прехода към по-ниски въглеродни излъчвания и отбрана на работещите в бранша. 

" Изработването на енергийна тактика следва да бъде измежду първите задания на идващото ръководство “, уточни президентът. По думите му в енергетиката са нужни устойчиви и дълготрайни решения, които да дават предвидимост за хората и бизнеса. В Плана за възобновяване и резистентност, по който работи служебния кабинет, има новаторски енергийни планове, които могат да допринесат за развиването в тази посока ", означи президентът.

Президентът прикани за ценово решение на енергийния регулатор във връзка с електрическата и топлинна сила, което оптимално да бъде съобразено с опциите на българските жители и на бизнеса. Председателят на КЕВР увери, че регулаторът ще постави старания цената да бъде допустимо по-ниска от предстоящото, макар внезапното повишаване на природния газ и цените на въглеродните излъчвания. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР