Натрият е съединение, което се среща естествено в храните. 1

...
Натрият е съединение, което се среща естествено в храните. 1
Коментари Харесай

Колко сол на ден можем да ядем и как да я коригираме в менюто

Натрият е съединяване, което се среща естествено в храните. 1 ч.л. сол съдържа 2400 млг натрий. Трапезна сол не е толкоз богата на минерали като естествената сол.

Истинската сол е потребна за тялото по доста способи. Готварската сол е 97% натриев хлорид, създава се химически, избелена и лишена от множеството други хранителни субстанции. Може също да съдържа алуминий, който е обвързван със положението на Алцхаймер и други проблеми в тялото.

Препоръчителен дневен банкет на натрий

 Колко сол дневно можем да ядем и по какъв начин да я поправяме в менюто

Натрият е главен микроелемент, намиращ се в солта, и подкрепя свиването и отпущането на мускулите, поддържа съответен баланс на течностите и предотвратява дехидратацията, предотвратява ниското кръвно налягане и изпраща импулси на нервната система.

Препоръчителният банкет на натрий е 2300 млг, което е почти 1 ч.л. сол за целия ден.

За страдание, много постоянно превишаваме това количество, което може да докара до голям брой проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни болести и увреждане на бъбреците, в случай че би трябвало да назовем единствено няколко.

Съвети за понижаване на солта или смяна на потреблението

 Колко сол дневно можем да ядем и по какъв начин да я поправяме в менюто

1. Избягвайте храни с високо наличие на натрий - самун, бисквити, пуканки, консервирани храни, осолени ядки, кисели краставички, модифицирани меса (шунка, бекон, салами, салам) и пакетирани храни;

2. Избягвайте артикули с MSG (мононатриев глутамат) и натриев бензоат;

3. Използвайте пресни зеленчуци и плодове, а не консервирани;

4. Опитайте да подправите с други билки като джинджифил, куркума, мащерка, канела, магданоз, босилек, розмарин, копър и други, с цел да намалите приема на сол;

5. Експериментирайте с морски зеленчуци като водорасли, нори, комбу, дулсе и уакаме вместо сол. Полезно е и за щитовидната жлеза. Може да се прибавят в супи, салати и зеленчукови смеси. Консумирайте една до две чаени лъжички седмично;

6. Използвайте ябълков оцет, дресинг от лайм или дресинг от кисело мляко с билки и подправки за салати, вместо да поръсвате непотребната сол;

7. Можете да консумирате щипка розова сол, смесена с вода, заран, с цел да постигнете най-благоприятен баланс на течностите, да предотвратите дехидратация и да си помогнете при ниско кръвно налягане.

Изберете естествена сол

 Колко сол дневно можем да ядем и по какъв начин да я поправяме в менюто

Трапезната сол не се среща естествено и е лишена от многото микроелементи, от които тялото се нуждае. Хималайската розова сол има малко по-ниско наличие на натрий спрямо готварската сол и се намира надълбоко в хималайските планини и съдържа всички 84 микроелемента, нужни на тялото.

Естествено е розово или алено и има доста по-мек усет. Това е най-висококачествената налична сол, защото е от богатите на минерали хималайски планини и не се въздейства от химикалите и токсините, които се усилват в количество даже в естествената морска сол.

Ползите от естествената сол

Отрицателно заредените йони в същинската сол, изключително когато се комбинират с вода, поддържат хормонални, химични и електрически процеси в тялото. Наличието на микроелементи в нея я прави правилен асистент в поддръжка на здравето на нервите и сърцето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР