Натрапвано деление на интелектуалци и чалгари идва да замести овехтялото

...
Натрапвано деление на интелектуалци и чалгари идва да замести овехтялото
Коментари Харесай

Иво Христов: Делението на „интелектуални“ и „чалгари“ идва да замести „комунисти“ срещу „антикомунисти“


Натрапвано разделяне на " интелектуалци " и " чалгари " идва да замести овехтялото към този момент разделяне на комунисти и антикомунисти. Разделен народ се ръководи по-лесно. Това разяснява евродепутатът Иво Пристов в предаването „ По-полека “ в ефира на Дарик радио.

По думите му президентът Румен Радев е огромният проблем на сценаристите на прехода. И те ще не престават да вършат всичко допустимо, с цел да осеутят втори негов мандат.

Демонтажът на режима е историческата задача пред българската съпротива сега. Президентът прикани да се реализира единодушие и взаимоотношение към стратегия най-малко още преди изборите, само че тогава разнородната съпротива не го осъзна. Сега разнообразни маси гласоподаватели свързват своите очаквания с " ИТН ", с Българска социалистическа партия, с " Демократична България ", с " Изправи се! Мутри вън! ", акцентира Иво Христов.

Според него това са едни и същи очаквания - за почтени избори, правда и битка с корупцията, с административния рекет; очаквания за промяна на правораздаването. Задачата остава същата - опозицията да влезе в разговор и да работи в съгласие по тези тематики. Особено поради евентуално късия живот на този парламент, който би трябвало да работи стремително. Всички червени линии, които опозиционните партии чертаят между тях, спъват осъществяването на тази историческа задача по демонтажа на режима. Те подлагат на риск и личното им бъдеще, тъй като, в случай че не съумеят, тези партии ще се окажат непотребни за гласоподавателя, предизвести евродепутатът.

ГЕРБ би трябвало да върне мандата от благовъзпитание и от целенасоченост, както Българска социалистическа партия има мъдростта и смирението да го стори, в частност Николай Добрев, през 1997 година, подсети той.

„ ИТН “ и Българска социалистическа партия са явно идващите мандатоносители. Всеки би трябвало да направи изпитание да предложи кабинет. Обществото ще одобри зле отхвърли от мандат на опозиционните сили и рискуваме последващи избори да ни върнат обратно, в блатото. Борисов няма да възкръсне, той е изцяло злепоставен, само че може да пропилее още от историческото време и ресурсите на България, счита още Иво Христов.

Този парламент е доста фрагментиран и никоя партия не е незаобиколим фактор, в случай че всички останали се погодят. Но оздравяването на демокрацията изисква необятен консенсус. Затова, колкото повече партии се обединят към програмата най-малко, толкоз по-добре (с изключение на ГЕРБ, схваща се; тя е партията-носител на досегашния модел). В опит да си присвоят положителната роля, партиите показват абстрактен снобизъм, който пречи на общия фронт. Те обрисуват червени линии на своите съдружни благоприятни условия. Това е късогледо държание. Категорично Българска социалистическа партия би трябвало да е част от демократичния фронт. Опитите да бъде изолирана вредят на идеята. Ще навредят и на тези, които са в основата на тези опити, сподели още той.

Що се отнася до въпроса дали е допустимо обединяване на „ интелектуалци “ и „ чалгари “ - двете понятия са опростенчески, акцентира евродепутатът. Да не забравяме, че чалгата бе зачената от сребролюбиви интелектуалци, а днешният режим отглежда огромен брой интелектуалци на хранилка, които го славословят из студиата и които носят солидарна отговорност за злополуката, до която се докарахме. Опасявам се, че това натрапвано разделяне сред интелектуалци и чалгари идва да замести овехтялото към този момент разделяне на комунисти и антикомунисти. Разделено общество се ръководи надалеч по-лесно. Здравословното разделяне е сред честни и непочтени; сред корумпирани и почтени. Манипулаторите се притесняват хората да не узреят до този прочит, тъй като тогава обществото ще бъде неподатливо на огромни операции и ще може да се контролира единствено, изясни Христов.

Той подсети, че вотът за „ ИТН “ е протестен. В очите на доста хора шоуто бе естрада за волнодумство, което го родее с съпротива. При по-внимателен прочит, обаче, ще забележите, че тази опозиционност е в безвредни дози. Що се отнася до концепциите от референдума: намаляването на броя на депутатите, на партийните дотации и въвеждането на мажоритарен избор, те са в полза на олигархията, тъй като ще оставят политиката на произвола на огромните пари. Тя и в този момент зависи от тях, само че тогава това ще затвори пътя за всички идейни пробиви, които нямат поддръжката на бизнеса. Аз съм внимателен към пробива на „ ИТН “, сподели още Иво Христов.

Интерес да не се стигне до консенсус в този момент и да има нови избори имат ГЕРБ и националистите, тъй като те към момента държат всички лостове и могат да се домогнат до по-добър резултат, а опозицията ще е отслабена заради неуспеха да сформира държавно управление, предвижда евродепутатът.

Според Христов има боязън от служебно държавно управление, който е напълно явен.

Възможен е, само че не е желан експертен кабинет вид „ Беров “. Това значи да се размие политическата отговорност, което дава шир за злоупотреби, предизвести още той.

Изборният резултат на Българска социалистическа партия е огорчаващ за всички хора вляво. Мисля, че резултатът не е тъкмо неочакван, тъй като беше разследване от струпване на неточности. Най-вече неуместното държание на Българска социалистическа партия по отношение на кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова. Лидерите, които обявиха имплицитна поддръжка за двойката Радев-Йотова – госпожа Манолова, господин Трифонов и други – си преляха част от престижа на президента. Българска социалистическа партия загуби меродавност като опция с двусмисленото си държание, защото в очите на хората президентът е контрапункт на настоящия властнически модел и това се видя през последните четири години, сподели още ИвоХристов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР