Натоварен ли е денят ви? Вечно бързате за работа, тренировка,

...
Натоварен ли е денят ви? Вечно бързате за работа, тренировка,
Коментари Харесай

Откъс от Правила за добър живот

Натоварен ли е денят ви? Вечно бързате за работа, подготовка, учебно заведение, среща с другари, всякакви фамилни и домашни отговорности, супермаркета, децата... Къде сте вие във всичко това? В центъра на личната си галактика, допускам, само че несъмнено се чувствате като оскъдна точица в нея, притисната от всички страни от всевъзможни задания. Истината е, че няма да може да се справите с тях, в случай че не се чувствате здрави и щастливи.
Естествено, няма по какъв начин да сте щастливи всеки ден и час от живота си. Винаги има хубави и неприятни моменти, а хубавите са още по-хубави, защото се открояват на фона на неприятните. Според мен безконечното благополучие – в случай че въобще съществува – ще наподобява по-скоро на безконечна досада. Затова избирам думата „ задоволство “. Тя допуска, че в случай че изключим дребните проблеми, като цяло сте удовлетворени от ориста си. Разбира се, животът може да ви сервира всичко. Но тук приказваме за положение на духа, а не повърхностна страст.
Но даже удовлетворението е труднопостижимо в нашето комплицирано и с напрежение време. Светът през днешния ден несъмнено дава своето отражение върху нашето благополучие. Или злощастие. В последна сметка обаче по какъв начин живеем зависи най-много от самите нас и не можем да виним за всичко XXI век. На вас се пада задачата да се грижите за себе си. Напълно постижимо е да сте здрави и спокойни, до момента в който всички в близост си късат нервите. Но с цел да го постигнете, би трябвало да положите старания.
В основата на това удовлетворение, на това задоволство е, най-общо казано, вашето здраве. За да може животът ви да се развива в мечтаната от вас посока, е належащо да се погрижите за положителното си физическо положение. Трябва да се храните вярно, да отделяте време за упраж­нения и спорт, да си почивате при всяка опция, да поддържате тялото си в добра форма. Не, не е нужно да сте спортисти, просто би трябвало да очертаете рационални граници, което значи, че ще съумеете да се възстановите допустимо най-бързо, в случай че ви сполети болест или травма. Тези рационални граници са строго самостоятелни и зависят от възрастта, навиците и кондицията ви. Сами ще определите параметрите, които ще ви разрешат да се чувствате бодри, енергични и в добра форма.
Това е единствено началото. Ако не обръщате внимание на психическото си здраве, в случай че го оставите единствено да се грижи за себе си, рано или късно ще започнете да изпитвате не­удовлетвореност от живота. Никога няма да постигнете триумф, до момента в който не започнете да полагате грижи за психическата си резистентност също толкоз старателно, колкото и за физическото си положение. В реалност е допустимо да сте душевен мощни и задоволени, даже и да не сте в изключително добра физическа форма: телата ни се уморяват с напредването на годините, само че все пак доста възрастни хора се любуват на живота си. От друга страна, без значение какъв брой мощни и атлетични сте – в никакъв случай няма да сте в мир със себе си, в случай че не се погрижите за психическото и прочувственото си здраве.
Затова този алманах с Правила ще ви покаже освен по какъв начин да постигнете и поддържате физическото си здраве, само че съдържа и персоналните ми житейски наблюдения по какъв начин можем да се поучим и какво можем да заимстваме от прочувствено постоянните хора. Виждал съм по какъв начин тези измежду нас, които са осъзнали психическите и прочувствените си потребности, изпитват задоволство от всички аспекти на живота си – в специалността, в учебното заведение, като родители и даже като пенсионери. Те са разкрили метод да се грижат за себе си макар напрегнатото си всекидневие, тъй че за­що не се опитаме да използван това, което те към този момент са научили, в личния си живот?
Събраните в тази книга Правила не са на практика препоръки (макар че на места може да съм присъединил няколко такива). Те са управителни правила, които може да следвате във всевъзможни обстановки. Те изискват да се вгледате в себе си и да разберете по какъв начин функционирате, по какъв начин разсъждавате, по какъв начин чувствате. Не се тормозете, не е комплицирано, а по-скоро занимателно, забавно и поучително. Винаги съм изпитвал ужасно наслаждение да следя хората и да се изучавам от това, което виждам. Така разбрах по какъв начин да реализира баланс в живота си, по какъв начин да бъда задоволително еластичен, по какъв начин да се усещам уверен1 и да се оправям с компликациите – все уроци, които ме преобразиха. Мога искрено да заявя, че нямаше да реализира сходно удов­ле­тво­рение, в случай че не следвах въпросните Правила.
Този алманах ви дава нужното, с цел да знаете по какъв начин да се грижите за себе си и да бъдете удовлетворени от ориста си. Междувременно ще попаднете и на други потребни Правила, тъй че не се колебайте да ги споделите на страницата ми във Facebook. Винаги се веселя да ги прочета и да видя по какъв начин реагират хората. В края на краищата, когато си оказваме помощ и се грижим един за различен, печелят всички.
Баланс
Вярвам, че е извънредно значимо човек да откри удовлетворяващ здравословен баланс във всички сфери на живота си. Това е различен метод да кажем „ всяко нещо с мярка “. Този принцип е използван във всички житейски области, върху които в детайли ще се спрем на идващите страници: от спорта до ролята ни на родители, от образованието до всекидневието ни на пенсионери. Вие сте комплицирани, многостранни, прелестни човешки същества с всички последици, произлизащи от този факт, ето за какво е нужно да намерите метод да се наслаждавате на другите аспекти от живота си. Прекалите ли с едно, не оставяте място за друго.
Тук не става въпрос само за това по какъв начин разпределяте времето си. Имате потребност от прочувствен баланс, от баланс в отношението ви към живота и в персоналните ви ползи. В този раздел ще научите по какъв начин да не се концентрирате единствено върху една сфера от живота си за сметка на други. Всъщност какъв брой време отделяте, е най-маловажното в тази ситуация – в случай че сте щастливи да прекарвате всеки свободен час, като четете, тичате или играете видеоигри и това не пречи на никого, значи всичко е наред. Важното е, че като цяло сте удовлетворени от живота си. Ще има и неприятни дни, несъмнено. Дори неприятни месеци, а от време на време и години, само че добре уравновесеният метод ще ви помогне да се справите с сложните времена и да оцените в най-висока степен хубавите моменти.
 Кои са разпоредбите на мисленето Кои са разпоредбите на мисленето
Всички се възхищаваме на хората, които съумяват да предложат най-хубавите хрумвания, да реагират най-адекватно в сложна обстановка, да вземат бъ...
Правилата, свързани с цялостното ви отношение към живота, са залегнали в основата на всички последващи Правила, за които ще стане въпрос по-нататък. Именно те ще ви обезпечат основата, на която да стъпите, с цел да бъдете допустимо най-здрави и най-удовлетворени.
Правило №1
Светът не се върти към вас
Е, добре, време е да бъда изцяло прям с вас. Знам, всичко изложено в тази книга, е предопределено за вас, само че последното, от което се нуждаете, е да се фокусирате върху себе си. Това е моя работа, а пред вас е първото от стоте Правила, които ще ви оказват помощ да се почувствате по-добре. Но не трябва да мислите прекомерно доста за себе си1.
Не ви упреквам, че поставяте себе си преди всичко и не ви подлагам на критика, че си имате его. Опитвам се да ви оказа помощ. Хората, които непрестанно мислят за себе си, рядко са щастливи. Това не е единствено мое мнение: потвърждават го разнообразни изследвания. Когато се концентрирайте върху себе си, бързо стартирате да забелязвате всякакви работи, които не ви харесват. Иска ви се да постигнете освен това във връзка с персоналните си качества, парите, връзките си с близките. Животът на никого не е съвършен и постоянно ще се намират неща, които не може да измененията, по­не не и в съответния миг. Колкото повече време прекарвате в мисли за сходни недостатъци, толкоз по-голямо значение получават те в съзнанието ви и толкоз по-рязко ще реагирате, когато сметнете, че са ви обидили или са ви пренебрегнали.
 Кои са разпоредбите на живота? Кои са разпоредбите на живота?
Има хора, които умеят да живеят добре. Те се носят без изпитание напред, във всяка обстановка знаят какво да кажат и по какъв начин да постъпят. Радват...
Всички познаваме такива хора. Непрекъснато приказват за себе си и в случай че се опитате да насочите диалога в друга посока, те просто не ви слушат. Възприемат всяко раз­очарование като персонална засегнатост – шефът им пренаредил листата с наряди единствено с цел да ги накаже, да се заяде или (незнайно за какво!) да им вгорчи живота. Шефът не го е направил, тъй като по този начин работата ще върви по-добре. Или тъй като в действителност не мисли за тях, а се пробва да откри баланс сред чиновници и цели. Такива хора не осъзнават, че с измененията шефът им въобще не е целял да засегне съответно тях. Тъй като обаче те мислят само за себе си (и то през цялото време), не могат да си показват, че светът не се върти към тях.
Разберете, желая да вземете най-хубавото от живота, а това няма по какъв начин да стане, в случай че не помислите за личните си потребности и стремежи. За да постигнете баланс обаче, би трябвало да се уверите, че не се взирате непрестанно в себе си. Открийте личното си място в цялостната картина, в света към вас, погледнете оттатък себе си.
Следва една фраза, която мразя: „ персонално време “ или „ време единствено за мен “. Цялото време, с което разполагате, е персонално време, 24 часа в денонощието. Защо не го прекарвате напълно, като вършиме нещата, които желаете? Не обичам да шетам, само че не желая да пребивавам в кочина. Побърквам се, когато децата плачат истерично, само че обичам да съм родител, а плачът е нещо всекидневно за децата. Работил съм неща, които ненавиждам, само че парите ми трябваха. Можех да си сменя работата или пък да пребивавам на улицата, само че взех решение, че няма да го направя. Времето си е мое, изборът си е мой. Идеята, че под „ персонално време “ се схваща време за „ вашата “ отмора, сама по себе си е добра. Но по този начин излиза, че останалото време не е толкоз хубаво, че то не е ваш избор. А това е проблем, тъй като по този начин е доста по-­трудно да приемете другите неща, които вършите, и е по-­трудно да признаете, че сами сте ги избрали.
Освен това изразът „ персонално време “ допуска, че вие сте по-важни от всеки различен в живота ви и най-хубавото време би трябвало да бъде отредено, с цел да поглезите себе си. Звучи ми много рисково: салдото се изплъзва и вие още веднъж се промъквате на огромната сцена. Може и да ви се коства примамливо, само че няма да ви направи щастливи.
За да запазите салдото, би трябвало да се уверите, че не мислите само за себе си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР