Наторяване на розите – за да се представят най-добре, розите

...
Наторяване на розите – за да се представят най-добре, розите
Коментари Харесай

Наторяване на розите – как да го направим по най-добрия начин

Наторяване на розите – с цел да се показват най-добре, розите се нуждаят от непрестанен източник на хранителни субстанции през целия вегетационен интервал. Здравите и добре гледани рози освен цъфтят по-добре, те са по-способни да устоят на проблеми с инсекти, вредители и заболявания.

Има доста разнообразни типове торове, тъй че може да бъде объркващо за всички нас по какъв начин по-точно би трябвало да торим розите. Ето какво би трябвало да знаем, с цел да извлечем максимума от нашите рози.

От какви хранителни субстанции се нуждаят розите – торене на розите

Основните хранителни субстанции (макронутриенти), от които се нуждаят всички растения, са азот (N), фосфор (P) и калий (K).

Азотът предизвиква здравословния, деятелен напредък на листата. Тъй като способноста на розата да прави цветове се намира в листата й, хубавичко зеленина води до повече цветове. Твърде доста азот ще докара до прекалено много листа и по-малко разцвет. Докато незадоволителното количество азот води до пожълтяване на листата, забавя растежа и води до по-малко разцвет.

Фосфорът предизвиква здравословното развиване на корените и изобилното произвеждане на цветове. Недостигът на фосфор може да докара до опадане на листа, слаби цветни стъбла и пъпки, които няма да се отворят.

Калият оказва помощ на розите да се възстановят при стрес от увреждане от инсекти и заболявания или от рискови климатични условия. Липсата на калий може да докара до появяването на жълти листа, слаби цветни стъбла и едва развити пъпки.

Други хранителни субстанции – с цел да процъфтяват идеално, розите също по този начин се нуждаят от микроелементи, в това число калций, магнезий, сяра, бор, мед, желязо, манган и цинк.

Как и по кое време да наторим нашите рози

За новозасадени рози:

  • Напълнете изкопаната дупка, в която ще засаждате розата, с богата органична материя.
  • Работете с тор с постепенно освобождение според инструкциите на опаковката, дружно с шепа костно брашно за здравословно развиване на корените.
  • Поръсете 1/4 до 1/2 чаша с британска сол към основата на растението, с цел да насърчите развиването на листата и корените на розите.

Продължавайте да торите на всеки 3 до 4 седмици с мек тор като рибна емулсия. Но не прекалявайте с торовете, тъй като има заплаха да изгорите вашите рози.

За към този момент съществуващи насаждения от рози:

Ранна пролет доникъде на пролетта: започнете торенето, когато се появят нови листа. Използвайте тор с високо наличие на азот или сложете брашно от люцерна, с цел да подсилите развиването на листата. Комбинирайте с британска сол с цел да насърчите развиването на новите стъбла и по-буйния напредък. Добавете тор с постепенно освобождение, когато издънките стигнат дължина към 10 см.

През целия сезон: продължавайте да подхранвате на всеки 2 до 4 седмици по време на вегетационния сезон според от типа на потребления тор.

Късно лято до началото на есента: нанесете тор с постепенно освобождение с ниско наличие на азот – да вземем за пример костно брашно. Така ще стимулирате растежа на корените и цъфтежа през идната година. Спрете торенето 6 до 8 седмици преди започването на сланите, с цел да предотвратите увреждането на новия напредък от измръзване.

За саксийни рози: защото питателните субстанции се отцеждат по-бързо заради по-честото поливане, саксийните рози може да се нуждаят от наторяване по-често от тези, засадени в земята.

Кой е най-хубавият тор за нашите рози – торене на розите

Органичните торове , които се получават от растителни или скотски субстанции, са по-добри за околната среда и за нас като цяло. Те имат разнообразни хранителни преимущества и могат да се употребяват независимо или в композиция като част от нашия режим на поддържане на розите. Те също по този начин усъвършенстват структурата на почвата и поддържат потребните микроби.

Неорганичните торове (синтетични, химически или изкуствени) са подготвени за приложимост. Те са комфортни и по-концентрирани от органичните. Тези артикули обаче не усъвършенстват почвата и нямат позитивен остатъчен резултат. Някои изкуствени торове също по този начин съдържат инсектициди и би трябвало да се заобикалят дружно, защото те могат да навредят на дивата природа. По принцип ви съветваме да ги избягвате, в случай че има от кое място да си набавите органични торове!

Органични торове за рози – торене на розите

Има доста типове авансово опаковани органични торове, особено дефинирани за рози. Въпреки че всички имат уравновесена композиция от хранителни субстанции, някои от тях съдържат също значими микроелементи и потребни микроби. Тях можете да закупите от профилираните магазини. Много подобаващи са следните органични торове:

  • Компост – предизвиква цялостното здраве на растенията, като оказва помощ на розите да бъдат по-устойчиви на вредители и заболявания. Смесете в почвата по време на засаждане или нанесете 2-3 см пласт всяка пролет към основата на към този момент съществуващите рози.
  • Оборска тор – може да добавите добре угнила оборска тор в почвата по време на засаждането или мулчирането на към този момент засадените рози напролет. Шербетуването също работят добре.
  • Костно брашно – може да се ползва напролет като резултат на постепенно освобождение през вегетационния интервал. Също прибавете през есента, с цел да се насърчите растежа на корените и цветовете през идната година.
  • Брашно от водорасли или дестилат от водорасли – предизвиква развиването на корените и покачва имунитета против вредители и заболявания. Може да бъде част от постоянна стратегия за наторяване през целия вегетационен интервал.
  • Рибна емулсия – може да се употребява като повсеместен тор и предизвиква буйния напредък. За да се употребява като главен тор, прилагайте на всеки 3 седмици през вегетационния период; постоянно се употребява в композиция с водорасли.
  • Люцерна (люцерново брашно) – това е едно от най-хубавите цялостни органични подобрители на почвата. Води до по-енергичен напредък и увеличено произвеждане на цветове.
  • Утайка от кафе – може да бъде поръсена към основата на розите по време на вегетацията за повишение на азота. Кафето е кисело, тъй че може да се наложи рН-то на почвата да се поправя с вар или различен алкален източник.
  • Английска сол – предизвиква цъфтежа, множеството зеленина и по-енергичния напредък на филизите. Прилага се напролет или по време на засаждането.

Допълнителни препоръки за по-добре изглеждащи рози

  • РН-то на почвата въздейства върху усвояването на питателните субстанции и би трябвало да бъде сред 6,0-7,0. Ако има по какъв начин, тествайте рН-то на почвата ви. След като видите резултата, към този момент ще можете да изберете най-хубавото изменение за контролиране на равнището на рН.
  • Поливайте вашите рози преди и след подхранването с тор. Това ще достави питателните субстанции по-ефективно до кореновата зона и ще предотврати изгарянето или шока на корена.
  • Избягвайте торенето при огромна горещина , с цел да предотвратите напрежението. Поливайте постоянно вашите рози.

Успех Ви желаем и доста красиви цветове, като тези изпод:

Как да вкореним и отгледаме рози – типове рози и потребни препоръки

Как да вкореним и отгледаме рози – както всички знаем, розата е народен знак на България и е много публикувана на Балканите. Нашата страна е една от най-големите производителки на розово масло в света (България е била международен водач в износа на розово място до 1983). Смята се, че розовото масло, което е създадено в…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР