НАТО планира да увеличи своето военно присъствие на източния си

...
НАТО планира да увеличи своето военно присъствие на източния си
Коментари Харесай

С подписа на 30-те държави членки НАТО ще праща още войски по източния си фланг в Европа

НАТО възнамерява да усили своето военно наличие на източния си фланг наоколо до Украйна, вероятно и в България, заяви ДПА, като се базира на източници, близки до западния боен съюз.

30-те страни членки на алианса са подписали съответното предложение тази седмица, научи през днешния ден организацията, след седмици на разисквания.

Тези проекти на НАТО са тъкмо противоположното на това, което желае Русия, отбелязва ДПА.

След като през 2014 година Русия анексира от Украйна Кримския полуостров, западният съюз разположи четири бойни групи от многонационални сили в Естония, Литва, Латвия и Полша. Тъй като сега повече от 100 000 съветски военнослужещи са ситуирани наоколо до границите на Украйна и опасенията за инвазия се ускоряват, НАТО възнамерява да разположи повече войски в региона в страни като Румъния.

Решението би трябвало да бъде доказано и оповестено на срещата на министрите на защитата на НАТО в Брюксел идната седмица, научи ДПА. То може да бъде изпълнено на процедура до седмици.

Министрите на защитата на страните от НАТО ще се срещнат на 16 и 17 февруари.

Руският президент Владимир Путин приканва алианса да спре разширението си на изток, наред с други претенции, тъй че това развиване на събитията може да разпали още повече така и така високото напрежение в района, отбелязва ДПА.

Кремъл упреква страните от НАТО, че всяват боязън от съветска инвазия в Украйна. Русия твърди, че няма безусловно никакви проекти да атакува своята съседка.

Украинското държавно управление, което от 2014 година се бори против подкрепяните от Русия сепаратистки сили в източната част на страната, прикани западните си съдружници да оказват помощ за предотвратява на инвазия.

Словакия и България също биха могли вероятно да одобряват войски на НАТО , отбелязва ДПА. Франция към този момент предложи да оглави бойна група на НАТО в Румъния.

" Много други съдружници " са подготвени да дадат своя принос ", съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Унгария, която също се намира в източния фланг на алианса, от своя страна сподели, че не вижда нужда да приема негови сили.

Междувременно представител на Европейската комисия на конференция в отговор на въпроси заяви, че чиновниците на Европейски Съюз към този момент не престават нормалната си активност в Украйна и няма да бъдат изтегляни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той добави, че Европейски Съюз е подготвен с проекти за деяние при всякакво развиване на ситуацията. По неговите думи страните от Европейски Съюз имат независимо обмисляне и взимат своите решения настрана.

Говорителят съобщи, че нощес висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел е дал отговор от името на всички страни от Общността на писмата на Москва във връзка напрежението към Украйна, тъй като такова е било единомислещото решение. Попитан дали това не слага под въпрос договарянията с Москва, откакто от съветска страна са предизвестили, че желаят обособени отговори от страните, той съобщи, че Европейски Съюз самичък преценя по какъв начин да отговори.

Важното е да се вникне в наличието на отговора и да не се обръща такова внимание на формата. Основното обръщение в писмото на Борел е, че Европейски Съюз е подготвен да продължи разговора с Москва за повишение на европейската сигурност, заключи представителят.

По неговите думи въпросът за приемане на Украйна в Европейски Съюз не стои на дневен ред. Да не изпреварваме събитията, прикани той. Говорителят означи, че Европейски Съюз е сключил с Киев съглашение за асоцииране - за икономическо и политическо доближаване - и това е пътят, по който украинската страна получава европейска поддръжка.

Никой не споделя, че Украйна не би могла да се причисли към Европейски Съюз или НАТО. Това към този момент не се разисква, само че решенията се взимат от засегнатите страни, а не от странични наблюдаващи като Русия, разясни представителят.

На този декор пък японското външно министерство заяви, че е издало рекомендация към японските жители в Украйна да изоставен неотложно страната, съобщи Ройтерс.

Русия е струпала над 100 000 бойци край украинската граница, предизвиквайки опасения от война. Американският държавен секретар Антъни Блинкън сподели по-рано, че Москва може да предприеме инвазия във всеки един миг. Русия отхвърля да има каквито и да било проекти за навлизане.

Според чиновник на японското външно ведомство в Украйна се намират към 150 японски жители.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР