НАТО обяви, че поставя силите си в повишена бойна готовност

...
НАТО обяви, че поставя силите си в повишена бойна готовност
Коментари Харесай

Напрежение между НАТО и Русия, ще се превърне ли Източна Европа в плацдарм

НАТО разгласи, че слага силите си в нараснала бойна подготвеност и укрепва източния фланг с повече военни кораби и самолети поради увеличаващата се опасност от Русия.

" Алиансът ще продължи да подхваща всички нужни ограничения за защитата на всички съдружници ", заявява генералният секретар Йенс Столтенберг.

От щаб-квартирата на НАТО потвърдиха, че Испания ще изпрати свои бойни кораби в Черно море и че продължава да обмисля да разположи и бойни самолети на българска територия.

Нидерландия пък ще изпрати два изтребителя Ф-35 през април в България. Освен това ще се включи в укрепването на Източния фланг с военен транспортен съд и сухопътни сили, само че не се показва къде ще бъдат ситуирани те.

Дания се включва с фрегата в Балтийско море, а Франция, както към този момент е известно, е подготвена да изпрати собствен сухопътен контингент в Румъния.

" Ню Йорк таймс " заяви настрана през днешния ден, че президентът Джо Байдън се готви да изпрати в допълнение няколко хиляди американски военни в източноевропейските членки на НАТО.

Разширяването на американското военно наличие в този район е поради все по-голямата заплаха от съветско навлизане в Украйна, написа " Ню Йорк таймс ", като се базира на източник от администрацията на Байдън.

Изданието показва, че Байдън дава сигнал, че трансформира тактиката, тъй като прави таман това, което Русия упорства да не се случва - в източните членки на НАТО да се разполагат сили и техника от западните.

Още в събота, твърди " Ню Йорк таймс ", Пентагонът е показал на президента разновидности за ускорено дислоциране на оперативни елементи с 1000 до 5000, а в случай че се наложи и повече военнослужещи в най-близките до Русия европейски съдружници.

Очаква се Байдън още тази седмица да заповяда военното предислоциране. Не става дума за разполагане на американки бойци в Украйна.

Ирландското държавно управление заяви, че е било известено от съветските управляващи за идни маневри на съветски бойни кораби в интернационалните води в Ирландско море - сред остров Ирландия и Англия.

" Нямаме право да предотвратим това да се случи, само че въпреки всичко уведомих съветския дипломат в Дъблин, че не са добре пристигнали ", съобщи министърът на външните работи Саймън Ковъни.

Миналата седмица министерството на защитата в Москва разгласи серия от военноморски учения през януари и февруари във всички прилежащи на Русия морета, в Тихия океан, в североизточната част на Атлантическия, в Северно и в Средиземно море.

Днес съветският флот стартира маневри с 20 бойни кораба в Балтийско море.

А Кремъл назова " нервност " оповестеното от НАТО подсилване на източния му фланг и упрекна Съединените щати и алианса за изострянето на обстановката към Украйна.

Москва твърди, че Киев се готви за военна интервенция против сепаратистите в Донбас.

Същевременно стана ясно, че Европейският съюз ще даде на Украйна 1 милиард и 200 милиона евро под формата на заеми и безплатна помощ, с цел да може Киев да посрещне финансовите си потребности, провокирани от съветската опасност - това разгласи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за европейската финансова помощ с изказване в Туитър. " Силна Украйна е основна за европейската сигурност ", гласи то. " Навременна " назовава Зеленски помощта.

А в телефонен диалог с ръководителя на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел украинският президент е призовал Европейския съюз да бъде обединен против Русия.

По-рано представителят на външното министерство в Киев Олег Николенко разкритикува евакуацията на задгранични дипломати и на фамилиите им от Украйна:

„ Руската федерация поставя дейни старания за дестабилизация на вътрешнополитическата обстановка в Украйна. В украинското и в интернационалното медийно пространство се популяризира голямо количество дезинформация, операции, подправени вести, с цел да се всява суматоха измежду украинците и чужденците, да се тормози бизнеса и да се подкопае икономическата и финансовата непоклатимост на нашата страна. При това състояние е значимо трезво да се преценят рисковете и да се резервира успокоение “.

Поводът за това изявление е, че Държавният департамент на Съединените щати заяви, че е издадено позволение за непринудено тръгване от Киев на част от личния състав на американското посолство.

Британският Форин офис разгласи сходна мярка - " поради увеличаващата се опасност от Русия ". А френското външно министерство посъветва французите да не пътуват за Украйна, в случай че им е безусловно неотложно.

От името на Европейския съюз висшият представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че към този момент няма съображение да се следва образеца на Съединените щати.

" Не знаем съответните им аргументи да го вършат ", съобщи Борел.

И още: " Понятия като " сфери на въздействие " нямат място в XXI век! " Това се споделя в признатите през днешния ден изводи на Съвета на Европейския съюз в отговор на настояването на Русия НАТО да се изтегли към конфигурацията на европейската сигурност от преди разширението си на изток.

В съвещанието на министрите на външните работи на Евросъюза взе участие и държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън по видеоконферентна връзка.

У нас министър председателят Кирил Петков привиква на следващия ден съвещание на Съвета по сигурността поради напрежението към Украйна.

Съветът ще разиска проектите за подсилване на източния фланг на НАТО.

А ГЕРБ упорства за изключително съвещание на Народното събрание поради напрежението сред Русия и Украйна.

" Парламентът би трябвало да изготви ясна позиция и да даде мандат на държавното управление за последващите дипломатически дейности ", съобщи някогашният министър председател Бойко Борисов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР