НАТО използва специалната операция на руските войски в Украйна като

...
НАТО използва специалната операция на руските войски в Украйна като
Коментари Харесай

“Брюксел постигна своето”. Какво се крие зад паравана на украинския конфликт

НАТО употребява специфичната интервенция на съветските войски в Украйна като опрощение за разширение на личното си наличие в Източна Европа. Защо и по какъв начин Западът промени военната си тактика?

Присъствие на Изток

От Алианса настояват, че увеличението на числеността на войските в Европа е разследване от " съветската експанзия ".

Още през 2016 година водачите на страните-членки на НАТО се споразумяха да основат авангардни сили за наличие в източната част на Европейски Съюз. Година по-късно бяха образувани четири многонационални бойни групи – в Латвия, Литва, Естония и Полша. Те се координират от Шчечин в Полша. А през 2018 година щаб беше открит и в полския Елблонг.

През април 2022 година взеха решение да усилят броя на бойните групи до осем. Допълнителни подразделения - от 600 до две хиляди души, бяха ситуирани в България, Унгария, Румъния и Словакия. Във всеки участваха представители на няколко страни. Брюксел твърди, че общо става дума за 10 232 военнослужещи.

Сила за бързо реагиране

На срещата на високо ниво в Мадрид, която се организира през юни, силите за реакция бяха увеличени до 300 000 души. Бяха 40 хиляди. Те можеха да бъдат трансферирани на всички места в Европа в границите на 15 дни. Сега периодите са свити до 10 дни - за първите 100 хиляди.

Освен това, в случай че е належащо, всяка страна от НАТО би трябвало да сложи под оръжие половин милион души за шест месеца.

Особено внимание се обръща на военновъздушните сили. 30 разследващи самолети и изтребители да са непрекъснато във въздуха. Други 130 да са в нараснала подготвеност.

В морето дежурят към 140 бойни кораба.

Стотици хиляди

През януари Дания изпрати фрегата в Балтийско море и разгласи прехвърлянето на четири F-16 на Литва.

На собствен ред Холандия даде обещание на България два изтребителя F-35. Франция е подготвена да изпрати войски в Румъния.

Движещата мощ, несъмнено, са Съединени американски щати. Вашингтон също акцентира през януари, че обмисля увеличение на военното си наличие на източния фланг. В същото време американският контингент в Европа набъбна от 60 000 на 80 000 и по-късно на 100 000 души. Освен това 65% от личния състав е там непрекъснато.

Повече пари

Амбициозните проекти на Алианса изискват огромни разноски. Наскоро беше утвърден нов бюджет: възнамеряват да похарчат 1,96 милиарда евро за военни потребности и 370,8 милиона за цивилен потребности. Това е надлежно с 25,8% и с 27,8% повече от предходната година.

Освен това от Брюксел оповестиха, че ще усилят финансовия таван на програмата за вложения в сигурността до милиард евро - 26,6% растеж.

Това е била една от задачите на антируската политика на Алианса, уверен е Александър Перенджиев, доцент от катедрата по политически разбори и социално-психологически процеси на Руския стопански университет „ Плеханов “.

„ Още преди специфичната интервенция Столтенберг въртеше картата на борбата с Русия – по този начин Брюксел се опитваше да потвърди нуждата от опазване на НАТО, с цел да получи повече пари “, отбелязва специалистът.

Действията на НАТО имат нападателен темперамент, уверен е политологът. А чиновниците на Алианса, в гонене на облаги, са доста заинтригувани от протакането на спора в Украйна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР