Натискът на министъра на здравеопазването върху другите структури от системата

...
Натискът на министъра на здравеопазването върху другите структури от системата
Коментари Харесай

Д-р Петър Москов: Натискът върху НЗОК не е проблем


Натискът на министъра на опазването на здравето върху другите структури от системата не може да се смята за проблем, тъй като политическото управление на здравното министерство носи отговорност за взетите решения. Toва разяснява пред бТВ доктор Петър Москов, някогашен министър на опазването на здравето, във връзка поисканата оставка на шефа на Националната здравноосигурителна каса.

Москов бе безапелационен, че по време на неговото ръководство доста пъти е желал от управлението на Касата да се преценява с неговите решения. „ Министърът е политически овластеното лице и е в своето право да изисква, тъй като носи отговорността”, добави Москов.

„ Касата да е нещо, друго от това да е финансов инструмент, с който се извършва здравната политика на страна – това е пагубна концепция, която води и до част от проблемите в опазването на здравето в България”, разяснява някогашният здравен министър. Той бе безапелационен, че макар задълженията на НЗОК от 270 млн. лева към непознати здравни каси, няма риск български пациенти да биват връщани от чужбина.

Радиохирургията и лъчетерапията са перата, за които отиват най-големи разноски, стана ясно от думите му.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че министерството няма проблем с разплащането с неговите европейски сътрудници по повод лекуването на българските жители. Той сподели докладната бележка, с която проф. Камен Плочев е предложил плана на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година И изясни, че всичко, което шефът на НЗОК е предложил като нужни средства за разплащане към непознатите каси, попада в цялостен размер в признатия закон за бюджета. Той сподели и споразуменията, подписани с Асоциацията на здравните каси в Германия и Австрия – които са най-големите кредитори за лекуването на българските жители. Здравният министър разясни, че сходни съглашения за разсрочено заплащане за процедура за всички европейски страни.

Свързани публикации.. Българска социалистическа партия желае актуализация на парите за здраве 0 НСЧБ: Депутатите да се заемат с задълженията на НЗОК 0 Д-р Стойчо Кацаров: НЗОК би трябвало да е независима институция 0

По-рано проф. Камен Плочев уточни, че здравният министър няма пълномощия да изиска оставката му, тъй като той е определен от депутатите в Народното събрание, освен това с болшинство и единствено един въздържал се.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР