Натискът към цялата здравна система е огромен. Има много хоспитализирани

...
Натискът към цялата здравна система е огромен. Има много хоспитализирани
Коментари Харесай

Натискът върху Спешна помощ заради COVID-19 e огромен

" Натискът към цялата здравна система е голям. Има доста приети в болница хора. За страдание, вирусът се възобновява. Това би трябвало да е сигнал към всички нас да погледнем съществено към ограниченията, които предстоят да бъдат въведени ". Това заяви на брифинг представителят на Спешна помощ - София Катя Сунгарска. 

В интервала 8-15 март незабавните повиквания, свързани с COVID-19 в столицата, са 1482. Повикванията за деца в този интервал са 129.

" Здравната система, макар че до момента устоя, е на ръба на опциите си и би трябвало някак да бъде пощадена. Хората са безпределно изморени. Моля ви, пощадете всички, които работят в здравната система. Не можем да се оправим с подобен тежък напор. Моля ви, спазвайте ограниченията и си пренаредете целите за известно време - кое ви е значимо и кое не ", сподели още Сунгарска и насочи молба към пациентите, които са обезпокоени, да се обръщат и към персоналните си лекари. 

За момента не е належащо налагането на вечерен час в София. Това съобщи в ефира на шефът на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев след като през вчерашния ден стана ясно, че се обмисля стягане на ограниченията в София и София област поради увеличените случаи на болни и натиска върху столичните лечебни заведения. Сред обсъжданите промени са затваряне на търговски центрове, заведения, учебни заведения и детски градини, както и възбрана на всички културни мероприятия - театри, опери, кина. 

От началото на годината на територията на София - област има 21 018 позитивни случаи, като 9730 са новите единствено от 1 март. 385 са умрелите от 1 януари насам, като в последните 15 дни броят им е 97. Заразените медицински чиновници за последните 15 дни са 163. Броят на контактните деца в детските градини и ясли е 2957, а на учениците 4131.

" Изправени сме пред обстановката от края на октомври и началото на ноември предходната година, само че тук нещата се развиват по-бързо. Много е съществено ситуацията. Трябва да се направи деликатна оценка на опциите на всяка една болница като леглова база, конструкция, личен състав, по тази причина РЗИ-София подходи самостоятелно към всяко едно лечебно заведение. Натискът е доста сериозен, динамичността е доста огромна, тъй като се хоспитализират както хора, докарани с коли за спешна помощ на Спешна помощ, по този начин и лица, които доближават на личен ход или са изпратени от общопрактикуващите лекари ", изясни Пенчев.

По думите му, в столичните лечебни заведения детски covid-отделения има в " Пирогов ", " Света Анна ", Педиатричната болница. Има и неонатологични кревати за новородени, тъй като има и родилки с ковид.

Относно обстановката с имунизациите, доктор Пенчев изясни, че в четвъртък се чака формалното мнение на ЕМА за препарата на AstraZeneca. " Има инфектирани с COVID-19 сред първа и втора игла, след втората игла има позитивни случаи, само че те са безсимптомни ", добави доктор Пенчев. 

Директорът на незабавната болница " Пирогов " проф. Асен Балтов също е на мнение, че би трябвало да се вкарат строги ограничения против ковид за две седмици. " Според мен би трябвало да бъдат затворени краткотрайно, най-малко за две седмици, детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и заведенията за хранене да работят. Смятам, че в действителност би трябвало да разберем, че има потребност от две седмици със строги ограничения ", сподели в ефира на проф. Балтов.

По думите му, вирусът се е видоизменил. " От 46 постъпили в лечебните заведения, единствено двама нямат британския вид. Той към този момент трайно се е настанил в България, в София. Има от ден на ден пациенти с ковид под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лекуване в болница. Към днешна дата имаме 390 души, настанени в болничното заведение, от които 10 деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация ", разясни той. Шефът на " Пирогов " добави, че по данните на математик, пикът на новозаразените се чака да бъде на 10 април. 

Относно имунизираните с първа доза от AstraZeneca проф. Балтов изясни, че има задоволително количества и за втората доза. " Ако не се позволи имунизацията с този препарат, по мое персонално мнение, може би ще се мине на вид да се търси друга векторна ваксина. Това обаче ще би трябвало да го кажат експертите ", счита шефът на " Пирогов ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР