Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има

...
Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има
Коментари Харесай

Борисов: В третата решителна битка и вълна на коронавируса сме

Натиск върху лечебните заведения у нас не се регистрира, има задоволително свободни кревати, а повишението на заболеваемостта се дължи на английския вид на COVID-19. За ден още веднъж са ваксинирани над 20 000 искащи, с което общият брой на имунизираните е над 243 000 българи. Това бе докладвано на работно заседание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, представители на Националния действен щаб и заместник-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.

"В момента сме в третата решителна борба и вълна на ковид. Здравната ни система е готова за плавното повишаване на случаите, което отчитаме. Но разчитаме на самосъзнанието, на персоналния избор и чувството за независимост на българите. Личната отговорност е тази, която ще защищити жителите ", съобщи Борисов. Той е безапелационен, че прилаганите ограничения у нас са верни и по тази причина страната ни е на 18-о място по място по заболеваемост в Европа. "Имаме също 243 576 имунизирани и над 208 000 души оздравели ", акцентира министър председателят.

Министър-председателят добави, че с предстоящите огромни количества ваксини след 9 март, още веднъж ще могат да се имунизират по 20 000-21 000 души дневно. "Така че имаме ли ваксини, те доста бързо ще бъдат сложени – и етапите ще вървят, и зелените коридори също. Въпросът е компаниите производители да си съблюдават прецизно договорите ", сподели той.

В рамките на работното заседание здравният министър Костадин Ангелов заяви, че поради следеното покачване на случаите на COVID-19 се усилват болничните кревати на национална база с оглед подготовката на здравната система. "Към момента обстановката е под надзор. Очакваме новите дози ваксина в България, с които ще задоволим потребностите на българските жители и ще увеличим хода на имунизацията в страната ", посочи Ангелов.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов уточни, че общопрактикуващите лекари са подготвени да се включват по-активно в процеса на имунизация. "Би било добре 50% от всички постъпващи у нас ваксини да бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари за да бъдат обхванати избрани групи от популацията като уязвими пациенти и възрастни хора с хронични болести ", счита доктор Брънзалов.

Главният здравен държавен контрольор и член на НОЩ доцент Ангел Кунчев регистрира, че заболеваемостта у нас постепенно и последователно пораства. "В идващите 2-3 седмици ще сме очевидци на повишаване на случаите – това е третата вълна, провокирана от английския вид на ковид. Моят апел към българските жители е да продължат да съблюдават ограниченията, с цел да може вълната, която ще преживеем, да е оптимално под надзор и оптимално ниска ", моли доцент Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също осведоми, че покачването в някои области на страната на новите случаи не се дължи на разхлабването на ограниченията, а на циркулацията на английския вид. "Този вид се оказа доста по-лесно предаващ се и доста по-лесно заразява хората. В България към момента не е потвърден нито бразилският, нито южноафриканският вариант, потвърждава се единствено английският ", разясни Кантарджиев.

Във връзка с тематиката за опцията за доставки на ваксини, отвън утвърдените от Европейската комисия досега, шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов акцентира, че българското законодателство е напълно синхронизирано с европейското и според него оценката за всеки нов лекарствен артикул следва да се прави от Европейската организация по медикаменти. "Нашето национално законодателство не ни разрешава българската организация по медикаментите да извърши такава оценка, защото регламентът е наложителен и би трябвало да попадне в оценката на Европейската организация по медикаментите ", посочи Кирилов и добави: "На този стадий България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, друга от тези, които са позволени за приложимост ". Той увери, че страната ни има цялостната подготвеност, откакто завърши оценката на европейската организация, в България да бъдат основани условия за бързото използване на имунизациите, които в бъдеще ще бъдат утвърдени.

В хода на работното заседание министър председателят Борисов разпореди на здравния министър Ангелов да стартира разискването на разпоредбите и ограниченията, при които у нас ще се позволяват непознати туристи. "Много ясно би трябвало да сме показали на нашия туристически отрасъл по какъв начин ще одобряваме туристите – с писиар, без писиар, с антигенен тест, със зелен паспорт или по този начин като считате за вярно. Но ясно да е несъмнено, с цел да не провалим новия туристически сезон ", сподели Борисов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР