Натежала от очаквания, високосната 2020-а влезе и в МВР. В

...
Натежала от очаквания, високосната 2020-а влезе и в МВР. В
Коментари Харесай

Високосна година с високосни харчове за МВР

Натежала от упования, високосната 2020-а влезе и в Министерство на вътрешните работи. В навечерието й се появиха някои сигнали, че може да се окаже по-добра от предходната, само че по какво?. По-добра като резултат от работата на министерството - няма по какъв начин да бъде с тази тромава, закостеняла и непроменена от години конструкция. Дори и големият й бюджет от близо 1,7 милиарда лв. не подсказва, че с разкриваемостта на битовите закононарушения, които вършат живота на елементарните данокъплатци черен, нещо ще се промени. По остаряла традиция 90 на 100 от бюджета на Министерство на вътрешните работи се харчи за разноски за личния състав. Тоест, обрисува се още една поредна година без високотехнологични нововъведения и вложения, които биха могли да трансформират бързо познатата от години картинка на битката с престъпността. Както се пееше в една ария

"Всичко тече ", само че в Министерство на вътрешните работи нищо не се трансформира.

Може да се чака, че 2020-а ще бъде плодородна за чиновниците на министерството, които ще се радват на малко по-високи заплати. Ръководството на Министерство на вътрешните работи даде явен знак за това с оповестените в края на декември промени в Наредбата за главните месечни хонорари на държавните чиновници по Закона за Министерство на вътрешните работи. От претекстовете към наредбата излиза наяве, че за тази цел са нужни към 120 милиона лв.. Изчисленията сочат, че заемащият най-висшата професионална служба "главен секретар " ще получава 2 572 лв. месечна заплата, заместникът му 2 330 лв., а шефовете на основни дирекции ще взимат по 2 291 лв. заплата. Надолу по веригата - един проверяващ служител на реда ще взима 1 657 лв., а младшият служител на реда - 1 229 лв.. Както сочат претекстовете, с покачването управлението на Министерство на вътрешните работи чака и покачване на мотивацията на cлужитeлитe, надлежно и на рeзултaтитe oт рaбoтaтa нa вeдoмcтвoтo.

Редно е да се означи, че покачването надали ще промени качеството на живота на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, защото новите цени и такси ще побутнат нагоре инфлацията, която ще "изяде " надбавката в прихода. Което ще се случи и на всички работещи българи.

За да добием визия какъв брой национална пара се троши за възнаграждение на възнагражденията на чиновниците от министерството е задоволително е да се вгледаме в цифрите. През идната година управлението на Министерство на вътрешните работи да вземем за пример ще би трябвало да задели за ексклузивен труд на чиновниците си по 4 350 000 лв. месечно с включени осигурителни вноски, или общо 52 млн. лв..

За възнаграждение на труда по време на публични празници ще отидат почти 44 млн. лв., или по 3 654 000 лв. месечно с включени осигурителни вноски. Отделно още към 5 млн. лв. ще бъдат изхарчени за в допълнение заплащане за нощен труд и почти още 1 милион за времето, което чиновниците прекарват в така наречен разположение.

Общо сумата набъбва до 112 млн. лв. единствено за спомагателното заплащане.

Очакванията за по-ефективна работа от Министерство на вътрешните работи са ориентирани най-много в областта на битката с тероризма и спецоперациите. Както е известно, Народното събрание утвърди следващите промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, които с доста въображение могат да се дефинират като промяна. Става дума за основаването на нова Главна дирекция „ Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма " (ГДЖСОБТ), в която ще се включат досегашните Специализиран отряд "Борба с тероризма " (СОБТ) и „ Жандармерия ". Целта е да се реализира по-добро ръководство на ресурсите и материално застраховане при съблюдаване на правилата на йерархичност и подчиненост, показват в претекстовете си вносителите на плана.

Но вътрешното ведомство престъпи през прага на 2020 година леко обезпокоеното. Това се дължи най-много на процедурата по издаването на

нови български документи за идентичност

и предстоящата вълна от клиенти поради идната замяна на остарели тескерета, чийто период изтича през високосната 2020-а.



През 2020 година би трябвало да бъдат сменени 999 018 персонални карти и 637 743 паспорта, а през 2021 година - 1 088 116 персонални карти и 563 129 паспорта. За справяне с вълната от клиенти към този момент бяха отпуснати спомагателни щатни бройки за Столична дирекция на вътрешните работи, за регионалните дирекции, за Дирекция "Български документи за идентичност ", за подписване на трудови контракти със чиновници, които да работят като "системни оператори " за период от една година - до 14 ноември 2020 година. Те ще бъдат ангажирани с дейностите по издаване на персоналните документи, а назначението им ще бъде финансово обезпечено със средства от бюджета на Министерство на вътрешните работи. Също по този начин са подхванати дейности за обезпечаване на спомагателни пространства и откриване на работни места в административните звена на други държавни органи и локалната власт.

Ръководството на министерството се е погрижило и за

новия имидж на МВР- чиновниците.

За това приказва и публичната поръчка за тестови нови униформи и обувки за тях. За летни униформи и обувки министерството е готово да заплати 122 000 лв. ( за 500 чифта обуща и толкоз униформи.)



За тестови нови зимни дрехи министерството е приготвило 68 бона за по 100 якета и още толкоз зимни панталони, като срокът за приемане на предложения е на 9 януари 2020 година.

Към упованията за по-ефективна работа управлението на Министерство на вътрешните работи прибавя и към този момент декларираното си желание да закупи 15 високоскоростни коли, с които ще лови извършители по автомагистралите. "Банкеръ " към този момент разяснява концепцията, разкривайки че е налудничаво да се харчат национални пари - към 5 млн. лв. - за такова желание, защото нито има толкоз автомагистрали, нито автомобилният парк в страната е в положение да провокира сходна реакция.

Статистиката сочи, че от всички коли по пътищата едвам 5 на 100 са нови коли, които биха могли да развият скорости, за каквито Министерство на вътрешните работи ще купува супер-преследвачи. Автомобилите ще бъдат оборудвани с всички системи за снимане на скорост, с цел да може да се направи фотография, видеоклип, както и при снимане на несъмнено нарушаване. Колите ще бъдат оборудвани и с нужната техника за осъществяване на цялостна инспекция на лидера на автомобила и пасажерите в него, както и да бъде наложена санкция незабавно. С тези коли ще се засичат и нарушавания от водачи, които не са български жители. Те ще бъдат спирани и глобявани на място. Така от "Пътна полиция " споделят, че ще покачат събираемостта на санкциите, наложени на чужденци.

В последна сметка предчувствията за активността на Министерство на вътрешните работи през новата година са спорни, и още веднъж натежава чувството, че 2020 -а ще мине и замине под знака най-вече положителните планове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР