Настояваме ММС да уеднакви критериите, на базата на които да

...
Настояваме ММС да уеднакви критериите, на базата на които да
Коментари Харесай

Юлиян Михов: Sofia Open има пряк иконимически ефент върху столицата ни

Настояваме ММС да уеднакви критериите, въз основата на които да се категоризират спортовете в страната, тъй като тенисът е един от най-масовите спортове в България и имаме доста интернационалните триумфи

Само след две седмици, на 29 август, Българският народен тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина ще бъде хазаин на нови два шампионата от веригата UTR Pro Tennis. С подписаните за тях съглашения Българската федерация по тенис (БФТ) дообогати още повече обширния календар от интернационалните съревнования и даде опция за повече мощни мачове на българските състезатели. За повече детайлности беседваме с члена на УС на БФТ Юлиян Михов.

- Г-н Михов, разкажете що за шампионати са тези на UTR Pro Tennis.

- През 2020 година БФТ подписа контракт за съдействие с американската компания Universal Tennis LLC, която влага $40 млн. в провеждането на самостоятелна верига от професионални шампионати със лична световна рейтингова система, основана на високотехнологична платформа. Въпросната система прави оценка обективно и поредно цялостното показване на всеки един играч по време на срещите в шампионатите от веригата от UTR Pro Tennis Tour и във всички публични мачове, в които този играч взе участие (национални шампионати, надпревари от календара на Tennis Europe, ITF, ATP/WTA). Важно е да се означи, че наред с организирането на шампионати от тази верига, съдействието сред БФТ и Universal Tennis включва и обезпечаване на достъп на БФТ и нейните членове до софтуерните решения, обвързван с ръководство на спортни надпревари, създадени взаимно от екипа на Universal Tennis и сътрудниците им от Оracle.

- Каква е изгодата за нашите тенисисти от присъединяване на сходни шампионати?

- Ползата за българските състезатели е многостранна. Като начало, следва да се означи, че първите два UTR шампионата за мъже се организираха още в края на март и началото на април тази година, когато не бе изцяло отминала третата Коронавирус вълна в страната и Европа, и ползата към шампионатите в България бе много висок, а в същото време нямаше доста надпревари в Европа от календара на ITF и Tennis Europe.

Наред с опцията да премерят сили със мощни интернационалните съперници, българските състезатели, и най-много по-младите от тях, получават опция за обезпечен брой мачове в хода на шампионата - 3 или 4 (според броя на участниците) и получават обезпечена сума от общия награден фонд, който за всеки шампионат е $20 000. БФТ употребява своите " уайлд карти " за всички извършени до този миг пет шампионата UTR Pro Tennis, с цел да предложения най-хубавите юноши и девойки (навършили 14 г.) да се включат, с цел да натрупат опит и самочувствие. Това несъмнено бе облекчение за някои от тях, тъй като не им се наложи да изразходват средства за пътешестване и настаняване в чужбина, а и заобиколиха противоепидемичните процедури и карантиниране по границите.
 Федерер ще се оперира
Федерер ще се оперира

Швейцарецът ще легне още веднъж под ножа

- Да чакаме ли още UTR шампионата в България до края на тази година?

- След първите пет шампионата, извършени в Пазарджик, (с признателност от наша страна за доста положителното съдействие с Търговска колегия " Фаворит " и Община Пазарджик при тяхната реализация), следват нови два - за мъже и дами, в края на август в София. Във финалната фаза сме и на договарянията за още един подобен шампионат за мъже и дами в София през последната седмица на месец октомври.

- Възползват ли се българските тенисисти от тези благоприятни условия?

- От много години БФТ не е успявала да провежда толкоз доста интернационалните прояви в България, както през 2021 година Наред с одобрени имена в женския и мъжкия тенис, като Елица Костова, Джулия Терзийска, Ани Вангелова, Габриел Донев, Александър Лазов, в до момента провелите се UTR шампионати взеха присъединяване и доста от младите и перспективни състезатели, които са бъдещето на българския тенис - Пьотр Нестеров, Динко Динев, Янаки Милев, Адриано Дженев, Илиян Радулов, Денислава Глушкова и Росица Денчева.

Тези шампионати бяха и отлична опция за подготовка на тези млади състезатели за отличното им показване на европейските и международни шампионати до 14, 16 и 18 година, на които тези млади български гении реализираха в действителност впечатляващи резултати.

Пьотр Нестеров и Динко Динев доближиха финала на европейското отборно състезание до 18 година, а Нестеров стана и европейски вицешампион на сингъл в същата възрастова група. Адриано Дженев и Илиян Радулов бяха в основата на триумфа на националния ни тим до 16 година (заедно с Виктор Марков), който приключи на 4-о място на Европейската купа и се класира за финалите на международното състезание във Франция в края на септември. При 14-годишните девойки националният тим - Росица Денчева, Йоана Константинова и Ивона Савекова - пък реализира три изключителни триумфа. След като се класираха на второ място в квалификацията за Европейската отборна купа, на финалите в Италия те завоюваха сребърните медали. Този собствен триумф те затвърдиха и на международното състезание до 14 година в Чехия, където още веднъж завоюваха сребърните медали, утвърждавайки България като втора мощ в девическия тенис в тази възрастова група в Европа и в света.

- Изброявате триумфите на младите ни тенисисти. Но едва ли игрова процедура се реализира единствено с участия на UTR шампионати.

- Наистина, младите направиха феноменални класирания, които, за жалост, останаха настрана от необятното медийно внимание около олимпийските игри, които бяха по същото време. Но би трябвало да отбележим, че БФТ прави и невъзможното, с цел да обезпечи повече поле за изява на състезателите ни. Вече се организираха пет ITF шампионата за юноши - в Пловдив, Хасково, Стара Загора и два в София. Предстоят също такива съревнования за 18-годишните във Варна (от 30 август) и в Созопол (18 септември), както и на 16-годишните в Пловдив (27 септември). Ще има шампионати от календара на Tennis Europe при 14-годишните в Бургас (от 29 август) и Пазарджик (5 септември).

Общо осем пък са ITF шампионатите за мъже или дами, с награден фонд $15 000. Един подобен за мъже към този момент се организира в София, на кортовете на Търговска колегия " Диана ". Следващите седем ще запълнят съвсем целия календар през есента. Първо Варна ще одобри конкуренция при дамите (6-12 септември), а по-късно в тенис център " Санта Марина " край Созопол ще има три паралелни шампионата - за мъже и дами (13-19 септември, 4-10 октомври и 11-17 октомври).

- Да не пропуснем и Sofia Open другия месец...

- Да, за шеста поредна година, София ще е хазаин на ATP Sofia Open, който тази година ще е от 27 септември до 3 октомври. Един шампионат, който служи като реклама на София и България, само че има и директен стопански резултат за столицата ни и изключителна опция за най-хубавите ни състезатели при мъжете да получат за изява на висока категория интернационален шампионат. Тази година всички наши водещи тенисисти - Димитър Кузманов, Адриан Андреев, Александър Лазаров, Габриел Донев - означават забележителен прогрес в представянето си и респективно справедливо заеха много по-предни позиции в международната тенис класация при мъжете. Очакваме техни победи и по време на ATP Sofia Open 2021.

С оглед на всичко казано нагоре, с съображение смятам, че e време да се прегледа въпросът за категоризацията на тениса в България. Участието в шампионати от календара на ATP и WTA на мъжете и дамите, както и знаковите призови класирания на юношите и девойките в деянията на ITF и Tennis Europe са равносилнио на присъединяване в международни и европейски шампионати и международни купи в останалите спортове. Настояваме да се уеднаквят критериите, въз основата на които да се категоризират и финансират спортовете в страната и наложително да се взимат под внимание броят на практикуващите даден спорт и неговата известност в страната и гледаемост на спортните събития по този спорт. Все отново става въпрос за спорт, която се практикува от хора сред 4- и 80-годишна възраст, който е в челото на класациите за най-популярните и всеобщи в международен мащаб, надлежно и в България. Отворени и открити сме за разговор и съдействие с управлението на ММС по тази тематика.

ВИЗИТКА

Юлиян Михов някогашен тенисист. В момента е Директор " Бизнес развиване Югоизточна Европа " в интернационалната консултантска и одиторска компания PricewaterhouseCoopers. Преди да заеме тази позиция през 2017 година, повече от 20 години е работил като данъчен и юридически съветник в други консултантски компании от така наречен Голяма четворка в България, Нидерландия и Англия. Правоспособен български правист, ученик на СУ " Св. Климент Охридски ". Член на УС на БФТ от януари 2020 година
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР