Настояваме хижа Македония“ и хижа Чакалица“ да бъдат деактувани като

...
Настояваме хижа Македония“ и хижа Чакалица“ да бъдат деактувани като
Коментари Харесай

БТС: Хижа Македония трябва да е на туристите! Заедно с хижа Чакалица“ да бъдат деактувани като държавни

Настояваме хижа " Македония “ и хижа " Чакалица “ да бъдат деактувани като държавни. Това се показва в позиция, оповестена на интернет страницата на Българския туристически съюз.

В тази връзка на 15 март в Благоевград ще започва Национална гражданска самодейност по Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

Ето какво написа още в позицията на БТС (публикуваме текста без редакторска намеса):

В далечната 1933 година се поставя първия камък в основите на днешната хижа " Македония “.

В Български туристически съюз (БТС) към момента пазим поканата за дарителство от образувания тогаваспециален Общограждански комитет по постройката на хижа Македония.В него се включват: кметът на Горна Джумая (сега гр. Благоевград), мировият арбитър, началникът на Окръжно планоснимачно бюро, началникът секция залесяване, лесничеят, шефът на Гимназията, ръководителят на Българското Туристическо Дружество (сега към този момент БТС) – Клон “Царев връх ", ръководителят на Юношеския Туристически Съюз (част от БТС след 1945 г.) - Клон “Ел- Тепе " и други.

Благодарение на набраните средства и доброволния труд на многочислени туристи хижата е приключена и публично открита 4 години по-късно.

С други думи: хижа " Македония “ е строена от туристи за туристи! И не е инцидентно, че в своята 90-годишна история хижата е стопанисванаот БТС посредством локалното туристическо сдружение, с помощта на което оцелява на многочислените естествени катаклизми, подбудени от суровите условия във високата планина.

Традицията, волята и историческите документи с които БТС разполага приказват единствено за едно нещо: единствен и законен собственик на хижата може да бъде единствено БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ посредством своето ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО " АЙГИДИК “.

През 2016 година, без ценене на историческите документи и обстоятелства, тогавашният регионален шеф на Област Благоевград актува хижите " Македония “ и " Чакалица “ като благосъстоятелност на Национален парк " Рила “.

Уважаеми Туристи и фенове на планината, това е безусловно неприемливо.

В правата и отговорностите на националните паркове не съществува опция за осъществяване на каквато и да е стопанска активност. Тяхната задача е запазване и поддръжка на естествените резервати, като фокусът е върху природата, а не върху стопанисването на обекти за настаняване, без значение дали те се намират на тяхна територия..

Когато през 2018 година ураганен вятър отнася покрива на хижата, не Държавата в лицето на Парк " Рила “, а още веднъж Търговско дружество " Айгидик “ и туристи запалянковци построяват и ремонтират постройката отначало и не престават да се грижат за нея и до момента. За всичките тези години владеенето и стопанисването е било в ръцете на БТС посредством Туристическото сдружение в Благоевград, като нито за миг не са губили владението и са се грижили като добър собственик на обекта. Само в последните 15 година са вложени над 180000 лева за ремонт и поддържане на хижа " Македония “, като нито един лев не идва от Национален парк " Рила “.

Въпреки това на 26.02.2024 година, без да се съобразят с многочислените митинги от наша страна, Национален парк " Рила “ стартира конкурс за отдаване чартърен на хижа " Македония “.

Настояваме този конкурс да бъде преустановен неотложно!

Настояваме хижа " МАКЕДОНИЯ “ и хижа " ЧАКАЛИЦА “ да бъдат деактувани като държавни и да бъдат върнати под патримониума на Сдружение “БЪЛГАРСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЪЮЗ " И Търговско дружество " АЙГИДИК “ гр. Благоевград!

Това е повода на 15.03.2024 година в Благоевград да започва Национална гражданска самодейност по Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

Нека да се помни, че хижа " Македония “ е строена от туристи за туристи!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР