Настоятелно подкрепям започването на преговори с Република Северна Македония и

...
Настоятелно подкрепям започването на преговори с Република Северна Македония и
Коментари Харесай

Шолц в София: Настоятелно подкрепям започването на преговори с РСМ и Албания

Настоятелно поддържам започването на договаряния с Република Северна Македония и Албания. РСМ би трябвало да извърши всички условия. Струват си всички старания, с цел да реализираме резултат.

Това сподели немският канцлер Олаф Шолц, който дойде на публично посещаване в София, където даде взаимна конференция с министър-председателя Кирил Петков.

Да се подсигурява включването на българите в конституцията на Република Северна Македония и да се съблюдава договорът. Трябва да има европейски гаранции това да се случи, сподели от своя страна министър председателят Петков.

През последните месеци изградихме партньорски връзки, България и Германия са стратегически сътрудници. Това е най-големият наш сътрудник в Европейски Съюз и днешната полемика ние продължихме тематиката, че това стратегическо партньорство единствено може да се уголемява, сподели първоначално Петков и заяви, че с госта си са разискали енергийната самостоятелност от съветски доставки на газ.

Обединихме се, че единствено дружно можем да реализираме задачите на енергийна самостоятелност и сигурност по едно и също време, сподели Петков.

Той заяви, че дружно с Шолц са говорили и за разширението на Европейски Съюз и присъединението на Република Северна Македония.

Темата за РСМ също беше разисквана. Ние се обединихме, че двете държавни управления не престават да работят, като българското държавно управление ясно изрече позицията на България за изискванията, които би трябвало да се случат, с цел да може да напреднем, съобщи Петков.

От своя страна Олаф Шолц акцентира, че Германия схваща, че не е елементарно да се преодолеят историческите проблеми.

Настоятелно поддържат постигането на единодушие за присъединението на РСМ и Албания към Европейски Съюз. Ще продължим полемиката и обмена до края на Френското председателство. Заедно европейците носим отговорност за стабилността на Балканите, сподели канцлерът.

Нашата задача е да не разочароваме очакванията. Да принадлежим към Европа активизира много демократични сили, уточни още Шолц.

Според канцлера РСМ би трябвало да има сигурна европейска вероятност. РСМ би трябвало да извърши всички условия, добави той и продължи: РСМ и България към този момент са узрели да тръгнат по този път. Има огромно общо схващане за това по какъв начин би трябвало да работят нещата. Проблемът е по какъв начин да стигнем до там. Важно е, че приказваме и обсъждаме тези въпроси и че влагаме сила, с цел да се оправим с тези проблеми. Човек в никакъв случай не знае какъв ще е изходът. Но защото всички парламенти и държавни ръководители знаят, че носят отговорност считам, че ще реализираме прогрес. Струва си всички старания, акцентира Олаф Шолц.

Що се отнася до Финландия и Швеция, общата позиция е, че и двете страни би трябвало да станат членки на НАТО и считам, че ще се успеем, сподели немският канцлер в отговор на въпрос на медия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР