Настоящото ръководство на министерството на отбраната все по-малко ще разчита

...
Настоящото ръководство на министерството на отбраната все по-малко ще разчита
Коментари Харесай

Армията намалява продажбата на имоти за сметка на отстъпването на право за строеж

Настоящото управление на министерството на защитата все по-малко ще разчита на продажба на непотребни парцели и ще търси разновидности за подчинение на правото на градеж върху тях, с цел да обезпечи жилища за военнослужещите. Това сподели през днешния ден в Народното събрание министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Изслушването му беше поискано от депутатите от " Атака " с претекста, че имат данни за продажба на парцели на безценица. Каракачанов назова изказванията на някогашните си съдружно сътрудници неистини, преследващи политически цели.

Както е известно през лятото депутатите от " Атака " бяха изключени от групата на " Обединени патриоти ", след което и започнаха офанзиви против другите две партии в разпадналата се коалиция " Обединен патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. През август водачът на " Атака " Волен Сидеров разгласи, че Каракачанов взима комисиони за продажбата на военни парцели по Черноморското крайбрежие, само че посочи, че не може да го потвърди. Очаквано, днешното чуване мина под знака на взаимни нападки и персонални обиди сред някогашните съдружни сътрудници.

Армията търси кой да построи 3500 жилища

Коментирайки тематиката всъщност, Каракачанов уточни, че все още 3500 военни нямат жилища, като 1200 от тях са в София. Той добави, че за всички непотребни парцели на армията, намиращи се тук-там където има потребност от квартири, ще се търсят партньорства за градеж против жилища. Изборът на изпълнителите ще става с конкурс, като ще печелят сдруженията, даващи максимален % жилища за потребностите на армията.

Според Каракачанов към този момент има подредба на градовете на база потребностите от жилища. За София ще се договаря с изключение на за създаване на жилища, по този начин и за обособяването на детски градини наоколо. Той уточни, че има атрактивен парцел от 54 дка в " Обеля ", където подобен план може да се осъществя. Военният министър сподели още, че върви и развой на възобновяване на занемарени военни жилища, като към този момент са ремонтирани 150 жилището.

На крайморските терени пък ще се търси създаване на почивни домове и старешки домове, част от потенциала на които да е за потребностите на Министерство на защитата.

Като министър Каракачанов продал 16 парцела

Красимир Каракачанов уточни, че откогато той е министър са продадени 16 парцела, за част от които процедурите са били стартирани преди началото на мандата му. От 2001 година до края на предходната година покупко-продажбите са 588.

От " Атака " извадиха съответни образци за парцели, за които считат, че са продадени на безценица от военния министър - два край пловдивското село Куклен, един до Несебър и един в Русе. Каракачанов обаче извади документи, съгласно които процедурите са били в границите на закона и продажбите са станали на търг.

Над 19 млн. лева за година са дадени за защита на непотребни парцели

Отговаряйки на комфортно заложен въпрос на Валери Симеонов от НФСБ военният министър посочи, че въпреки утвърждението за продажбата на всеки парцели да минава през министерски съвет и регионалните шефове, представителите на " Атака " във властта не са били срещу нито една договорка. Той не пропусна да означи, че депутати на партията се изявяват като съпротива, макар че тя на процедура не е излязла от властта, тъй като има един министър, шестима заместник-министри и двама регионални шефове.

Военният министър уточни, че армията би трябвало да се отървава под една или друга форма от парцелите с отпаднала нужда, тъй като единствено за защитата им през предходната година са дадени над 19 млн. лв., при 4 млн. лева по-малко през 2017 година

Връщане на наборната работа до три години

Като тематика за чуването на Каракачанов беше посочена и кадровата политика в армията. По този въпрос военният министър уточни, че има повишен интерес към военната специалност. Той акцентира, че през 2018 година постъпилите на работа са били със 157 повече от напусналите. През 2019-та те са с 400 повече от уволнилите се.

Въпреки това Красимир Каракачанов акцентира, че единственият вид за запълване на всички свободни позиции е връщане на наборната военна работа, както са създали всички скандинавски страни. " Това може да стане в две стъпки - въвеждане на доброволна военна работа, която ще притегля към - 1200 -1500 души на година и до 2-3 години пристъпване към наборната ", заключи военният министър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР