Настоящият вицепремиер и финансов министър Асен Василев е подходящ за

...
Настоящият вицепремиер и финансов министър Асен Василев е подходящ за
Коментари Харесай

Ген. Атанасов: Асен Василев става за премиер, има и други хора с качества

Настоящият вицепремиер и финансов министър Асен Василев е подобаващ за министър председател, а в " Продължаваме промяната " има и други хора с нужните качества. Формацията би трябвало вътрешно да реши кого да издигне. Това разяснява пред " Нова телевизия " съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов.

" Ние от " Демократична България " считаме, че би трябвало да бъдат направени старания да се направи държавно управление в сегашния парламент. Хората не желаят да вървят на избори и считат, че би трябвало да бъдат загърбени еготата на няколко индивида, с цел да може да се откри пробив в тази обстановка. Смятам, че това е допустимо да се случи. Самият Кирил Петков няколко пъти сподели, че е в случай че въпросът да се сформира държавно управление даже без той да е министър председател, той е подготвен на такава отстъпка ", сподели Атанасов.

Днес се чака държавното управление с министър председател Кирил Петков да подаде оставка след сполучливия избор на съмнение в Народното събрание. До него се стигна, откакто " ИТН " първо напусна ръководещата коалиция, а по-късно гласоподава против нея на вота дружно с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Според конституционната процедура президентът Румен Радев ще връчи още веднъж изследователски мандат за сформиране на държавно управление, първо на най-голямата парламентарна група - " Продължаваме промяната ". От там към този момент обявиха, че още веднъж ще опитат да сформират държавно управление.

Атанасов отхвърли да слага условия към " Продължаваме промяната " за бъдеща поддръжка. Днес ще има и съвещание на националното управление на ДСБ, където тематиката ще бъде разисквана. Атанасов прикани дружно с останалите две партии в управлявалата коалиция, да се реши дали в нея има още живот и ако не се сформира държавно управление с първия мандат, това вероятно да стане с третия, който президента Радев би връчил по собствен избор. Ако бъде получен от " Демократична България ", ще се положат старания за ново държавно управление.

През уикенда от " ИТН " разясниха, че биха преговаряли за нов кабинет, само че при изискване че Кирил Петков не е номинацията за министър председател. Такъв вид позволи и Асен Василев през миналата седмица. Въпреки това Кирил Петков удостовери новата си кандидатура за министър председател. Условието на Българска социалистическа партия пък е да се договаря с съветската компания " Газпром " за нов контракт за доставка на природен газ, защото актуалният изтича в края на годината.

Според Атанасов настояването на Българска социалистическа партия е искане на един човек, а " ИТН " е напуснала държавното управление от злоба, че такова е било формирано, за разлика от опциите, които партията имаше през 2021 г.

Атанасов още веднъж изключи разновидността за договаряния с ГЕРБ и Движение за права и свободи, като разяснява, че държавното управление е направило доста и в случай че се съпостави с 12-те години ръководство на Бойко Борисов, той би трябвало да се скрие. По думите на Атанасов пък фантазията на Борисов била да бъде Ахмед Доган в Банкя.

По мотив президента Радев Атанасов съобщи, че той желае да дърпа конците зад кулисите и при започване на държавното управление е опитвал да работи като патрон и да дава инструкции.

Ако държавно управление не може да бъде формирано в границите на 47-ото Народно заседание, Атанасов прикани за изследване на публичното мнение преди договаряния за общо явяване с " Продължаваме промяната " на идващите избори.

Вчера за подобен ход загатна министърът на електронното ръководство в оставка Божидар Божанов. Атанасов напомни, че сходна концепция имаше и преди последния парламентарен избор на 14 ноември 2021 година, само че тогава Кирил Петков отхвърли. Атанасов уточни, че по време на митингите в поддръжка на държавното управление през миналата седмица хората на площада са го призовавали точно към подобен ход. По-късно пред същата медия Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " разяснява, че подобен вид ще бъде разискван.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР