Настоящият ръководител на двете компании Карлос Госн е начело на

...
Настоящият ръководител на двете компании Карлос Госн е начело на
Коментари Харесай

Renault и Nissan обмислят да се слеят в една компания

Настоящият началник на двете компании Карлос Госн е отпред на договарянията и ще поеме ръководството на възможното бъдещо обединяване, настояват източниците на Bloomberg.

Движение на акциите на Renault

Увеличаване

Движение на акциите на Renault

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Е-мобилен лизинг

Цените са доста по-високи от общоприетите коли, само че поддръжката е доста по-евтина
30 мар 2018
Nissan възнамерява да продава 1 млн. електрическия автомобил годишно до 2022 година

Автомобилният колос е окуражен да изпревари съперниците си в сектора
28 мар 2018
Регулациите на Европейски Съюз за въглеродните излъчвания притискат автомобилните компании

Производителите се ориентират със забавяне към електрическите модели
7 мар 2018 След две десетилетия на партньорство автомобилните колоси Renault и Nissan Motor възнамеряват да обединят напъните си и да се слеят в една компания, оповестява Bloomberg, базирайки се на свои източници. Потенциалната договорка ще сътвори корпорация с общи акции, които ще се търгуват на фондовите пазари. В момента френската Renault има 43% от Nissan, а японският производител има 15% в колегата си. Източниците на организацията настояват, че актуалният началник на двете компании Карлос Госн е отпред на договарянията и ще поеме ръководството на възможното бъдещо обединяване.

Мотивите

Стъпката идва в отговор на прехода към по-екологични транспортни средства, натоварващ автомобилните компании с все по-големи разноски. Освен това комплицираната конструкция на съюза не се възприема добре от вложителите. През 2016 година към групата поради финансови проблеми беше прибавена и друга японската компания - Mitsubishi Motors, а френското държавно управление държи 15% дял в Renault.

Ако се стигне до договорка, световните водачи сега - Volkswagen и Toyota, ще би трябвало да се изправят против един по-силен съперник в лицето на новия авто колос. Според осведомени, двете страни разискват опцията за договорка, в границите на която Nissan ще даде на акционерите в Renault дял и в новата конструкция. Акционерите на японската компания също ще получат акции в подмяна на своите притежания. Източниците настояват, че не е изключено новата компания да задържи централите си както в Япония, по този начин и във Франция.

Въпреки че от двете компании не пожелаха да разясняват иформацията за сливането, наричайки я спекулативна, акциите и на двете незабавно скочиха. След приключването на новината в четртък акциите на Renault се покачиха с над 8%, достигайки до най-високото си равнище от повече от десетилетие, като пазарната капитализация доближи 29 милиарда евро (36 милиарда долара). Акциите на Nissan означиха по-слабо покачване – 0.5%, само че през последната година са изгубили от съвсем 2%, с което пазарната й капитализация е 4.6 трлн. йени (43 милиарда долара).

Тежки регулаторни утвърждения

Сключването на договорка може да се окаже тежка задача заради потребността от утвърждението й от френското и от японското държавни управления, които биха могли да оспорват и акционерното систематизиране в общата компания. Френското държавно управление държи 15% в Renault и може да не е според да се откаже от контрола си в компанията или да отслаби позициите си в нея. Властите в Париж, както и в Токио, ще би трябвало да одобрят съглашението и не е изключено да имат непреклонни позиции за това къде да се намира главната централа на новата компания. Едната от опциите е да бъде в Лондон или Холандия.
Според източниците, представени от Bloomberg, още не се е стигнало до дефинитивно решение, а договарянията, продължаващи към този момент няколко месеца, може и да не приключат със договорка.

По-рано през март Reuters заяви, че Nissan разисква възможното закупуване на по-големия дял от акциите на френското държавно управление в Renault. Групата Renault-Nissan още веднъж отхвърли коментар по тематиката.
Госн даде обещание да подсигури партньорството сред двете компании, като съобщи през февруари, че те ще разработят проект, с цел да " създадат алианса необратим ".

Партньорите са си сложили високи цели. Групата чака да продаде 14 млн. автомобила през 2022 година от 10.6 млн. през 2017 г.За съпоставяне през предходната година най-големите й съперници в лицето на Volkswagen и Toyota са продали надлежно 10.7 млн. и 10.4 млн. броя. Миналия месец Гон удостовери, че Япония не би разрешила по-тясно съдействие сред фирмите, в случай че Франция остане акционер, само че той няма да се меси в решението на Токио.
Партньорството сред двете компании съществува от далечната 1999 година, само че не постоянно е било леко. Първоначално Renault влага близо 5 милиарда евро в Nissan, в миг когато японската компания е покрай банкрут. В момента групата е измежду трите най-големи по продажби на коли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР