Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се яви

...
Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се яви
Коментари Харесай

Ердоган отива на балотаж с Кълъчдароглу. Въпросът е ще има ли мнозинство в парламента

Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се яви на балотаж с главния опозиционен претендент Кемал Кълъчдароглу . Това демонстрират предварителните резултати от изборите в неделя, оповестени от държавната Анадолска организация.

Партията на Ердоган ще бъде с най-вече депутати в Народното събрание, само че съгласно предварителните резултати тя и съдружните ѝ сътрудници получават под 50% от гласовете.

Така наподобява картината след изборите в Турция на 14 май, които бяха избрани от редица анализатори като исторически поради шанса да сложат завършек на 20-годишното ръководство на Ердоган.
Резултатите
Окончателни резултати досега не са оповестени. Турската Върховна изборна комисия би трябвало да разгласява формалните резултати до три дни след изборите.

Неофициални резултати разгласява държавната Анадолска осведомителна организация. Опозицията сложи под подозрение достоверността на данните, които тя публикуваше първоначално. Но даже нейните резултати демонстрират, че Ердоган и Кълъчдароглу ще се явят на балотаж.

Според резултатите на Анадолската организация при 98,67% преброени бюлетини Ердоган води с 49,35% от гласовете. Кълъчдароглу е втори с 45,0% . След като нито един от двамата не събира над 50% от гласовете, това значи, че ще има балотаж.

Третият претендент за президент - националиста Синан Оган получава малко над 5% от гласовете. До момента той не е оповестил кой от двамата претенденти би подкрепил на балотаж. Четвъртият претендент Мухарем Индже се отхвърли преди изборите.

Тези резултати не са дефинитивни. Според Би Би Си решаващи ще бъдат Истанбул, Анкара и Измир. Там броенето върви по-бавно поради огромния брой на гласувалите, а опозицията има огромна поддръжка.

Резултатите от парламентарните избори също не са дефинитивни. Според данните на Анадолската организация при преброени 98,56% от бюлетините Партията на справедливостта и развиването (AKP) на Ердоган е първа с над 35,6% от гласовете. Заедно с съдружните си сътрудници в Републиканския алианс имат общо 49,3% от гласовете на ръба за болшинство в Народното събрание.

Основната опозиционна Републиканска национална партия на Кемал Кълъчдароглу е втора с 25,4%. Националният алианс, в който тя има водеща роля, събира общо 35,1% от гласовете.

Трета е Партията на зелените и левите на бъдещето. Кандидатите на прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) - третата най-голяма опозиционна партия - вземат участие в нейните листите поради решение на локалния парламентарен съд, което ѝ пречи да се яви директно. Партията от своя страна е част от Алианса на труда и свободата, който по неокончателни данни печели 10,5% от гласовете.

Въпреки че от 2018 година Турция е президентска република, е нужно болшинство в Народното събрание за приемане на закони. Затова резултатите от парламентарните избори са значими за бъдещото ръководство на страната.

Основното заричане на опозицията е да върне парламентарното ръководство в Турция и да понижи властта на президента.

Турция стана президентска република през юни 2018 година, когато влезе в действие конституционната промяна, прокарана от Ердоган. Тя дава съвсем неограничени пълномощия на президента, който може да издава укази със силата на закон, да назначава и освобождава вицепрезидентите и министрите, както и висши държавни чиновници.
Споровете
Тези резултати са оповестени от държавната Анадолска организация . След края на изборния ден обаче достоверността на данните, оповестени от нея, беше сложена под въпрос от опозицията.

Говорител на Републиканската национална партия на Кемал Кълъчдароглу прикани гласоподавателите да не имат вяра на първите резултати, оповестени от държавната организация.

Би Би Си отбелязва, че първите данни идват от дребните обитаеми места, където има по-малко гласоподаватели и бюлетините се броят по-бързо. Там поддръжката за Ердоган и партията му обичайно е висока. Такива бяха и първите резултати, които, само че тя след това понижа.

Нещо повече, опозицията разгласи, че нейният претендент Кемал Кълъчдароглу. Това написа самият той в първата си реакция в обществените мрежи след края на изборния ден, а кметът на Анкара Мухарем Индже сподели същото, като се базира на информация от наблюдаващи на Националния алианс от страната,

Самият резултати “прибързано ” и добави, че това би значело “узурпиране на националната воля ”. за преднина на опозицията и се опълчи на изказванията за липса на меродавност на оповестените от Анадолската организация резултати от изборите.

Около 64 милиона души имаха право на глас на изборите в Турция на 14 май. По данни на Анадолската организация изборната интензивност е над 88% .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР