Настоящият конституционен съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки

...
Настоящият конституционен съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки
Коментари Харесай

Янаки Стоилов подозира ВСС, че не желае да се произнесе за Гешев

Настоящият парламентарен арбитър и някогашен длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов заподозря Висшия правосъден съвет (ВСС) в отвращение да се произнесе по настояването му за уволнението на основния прокурор.

“ВСС може да отсрочва решението за Иван Гешев до есента (когато завършва мандатът на този състав на ВСС-б.р.) “, сподели Стоилов пред бТВ. Според него правосъдните кадровици се мъчат да блокират процедурата за отстраняването на основния прокурор по настояването на правосъдния министър.

Стоилов предвижда, че най-после Висш съдебен съвет може и да остави без разглеждане неговото искане за уволнението на Гешев. “Аз се запитвам дали задачата на Висш съдебен съвет не е да свърши мандата си преди да се произнесе “, сподели някогашният министър.

" Имаме едно превратно практикуване на власт от органа за ръководство на правосъдната власт. Ако беше приел чисто процедурни правила е друго. Висш съдебен съвет, който другояче е доста сензитивен за разделянето на управляващите, не извършва това да реагира и да каже всъщност какво му е мнението “, разяснява Стоилов.

" Това запълва медийното пространство с трикове, които усложняват ненужно един въпрос, който стои на дневен ред “, сподели конституционния арбитър.

Мандатът на този Висш съдебен съвет изтича през октомври тази година, а в края на август съветът обичайно излиза в лятна почивка, която продължава до началото на септември.

Преди ден Висш съдебен съвет още веднъж отхвърли да прегледа настояването за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, импортирано от правосъдния министър Надежда Йорданова. Вместо това кадровиците взеха решение да се вършат на афектирани поради изявление на Йорданова, че тяхната кариера зависи от основния прокурор.

В последна сметка се реши, че на 4 май Висш съдебен съвет ще се произнасе по допустимостта на настояването на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за уволнението на Гешев, което бе направено предишното лято. Едва по-късно ще се гледат всъщност импортираните претенции на настоящия и предходния правосъден министър, които целят едно и също - премахване на този основен прокурор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР