Настоящият и вероятно бъдещ управител на Българската народна банка Димитър

...
Настоящият и вероятно бъдещ управител на Българската народна банка Димитър
Коментари Харесай

Управителят на БНБ е против идеята на Асен Василев за паралелно плащане в евро и лева

Настоящият и евентуално предстоящ шеф на Българската национална банка Димитър Радев съобщи, че паралелното разплащане в лв. и в евро преди окончателното влизане на България в еврозоната ще сътвори повече проблеми, в сравнение с ще реши. С това той на процедура се опълчи на финансовия министър Асен Василев, който стартира концепцията.

Радев съобщи, че е срещу такава алтернатива. Според него и Европейската централна банка няма да се съгласи, тъй като това би означавало едностранно въвеждане на общата валута.

Припомняме, че в края на юни Асен Василев разяснява още преди формалното му приемане. По думите това би улеснило физическите лица, в това число при крайни продажби и приемане на заплата, да употребяват единната валута.

В тази връзка Радев посочи, че и няма ограничаване да се заплаща с карта, вързана към еврото. „ След еврото може са има редом разплащане, само че за къс интервал от време. Идеята за редом заплащане преди формалното приемане е проблематично поради европейски правила, би било означавало и по-високи разноски за бизнеса, както и комплициране на популацията “, сподели Димитър Радев, който бе изслушан пред депутатите в комисията по въпросите на Европейския съюз през днешния ден.

„ Предполагам, че не желаете да ме скарате с министъра на финансите, тъй като ще изгубя гласове “, пошегува се Радев в отговор на въпроса за паралелното разплащане, заложен му от Филип Станев от „ ИТН “.

Гуверньорът на Българска народна банка бе препоръчан от ГЕРБ-СДС за втори мандат на поста. А през вчерашния ден съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков удостовери пред публицисти, че групировката ще поддържа кандидатурата на Радев.

Управителят на Българска народна банка разяснява обрисуваната от Петков дата за близане на България във валутния съюз – 1 януари 2025 година По думите на Радев тя е допустима, а най-сложните критерии към този момент са изпълнени.

Ред е на политиците и останалите институции да свършат своята част. Законодателната рамка да вземем за пример напредва, като са признати най-сложните юридически текстове, свързани с Българска народна банка. Готов е законът за Българска народна банка, който ще е уставът на банката за идващите 20 години, като се координира с ЕЦБ. Има прогрес и по законите, свързани с въвеждане на еврото – чака се при започване на септември те да влязат в Народното събрание, стана ясно още от думите на гуверньора на Българска народна банка.

„ Важно е останалите институции да забързат процеса, при тях забавянето е съществено, Българска народна банка е подготвена “, сподели още Радев.

В момента страната не дава отговор и на условието на равнището за инфлация. Надеждата е, че в случай че тя не спадне задоволително, България ще може да получи отстъпки по този въпрос, сходно на Хърватия.

Българска народна банка и банките са извървели 95% от пътя към еврото и път наопаки няма, посочи Радев в отговор на мнения от „ Възраждане “ по тематиката за референдума. Спекулациите по този въпрос идват, откакто предходната седмица Народното събрание за такова национално допитване. Казусът следва да се реши от Конституционния съд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР