Настоящите събития от отношенията между България и Северна Македония показват

...
Настоящите събития от отношенията между България и Северна Македония показват
Коментари Харесай

Радев сигнализира европейските лидери, че Северна Македония не изпълнява поетите ангажименти

Настоящите събития от връзките сред България и Северна Македония демонстрират осезаемо оттегляне от трасирания път. Намирането на допустим за двете страни компромис, през юли 2022 година, досега не е довело до решение на проблемите. Това написа президентът Румен Радев в писмо до европейските водачи и институции.

" Вместо да работи за осъществяването на изискванията, Скопие залага още веднъж на интензивно лобиране, с цел да прикрие неналичието на политическа воля за реализиране на критериите за участие. Изострят се нападките и езикът на омразата против България, вкарват се " черни описи " за възбрана на български жители да влизат в страната, потъпкват се правата на българската общественост - зачестяват случаите на физическо принуждение, на административен и правосъден тормоз над хората с българско съзнание, на палежи и стрелби против културните им клубове, на непрестанна опасност за работните им места единствено тъй като са българи. Тази атмосфера мощно затруднява развиването на търговски, стопански и културни връзки сред двете страни ", написа в писмото.

Радев акцентира, че постоянно е изразявал и отстоявал кардиналната позиция на България за поредна поддръжка на европейската интеграция на Северна Македония. В същото време прибавя, че България постоянно е подчертавала главните правила, на които се основава процесът на разширението на Европейски Съюз - тези на личните заслуги и осъществяването на критериите за участие посредством всеобхватни обществено-политически промени. Затова поради комплицираната историческа обремененост на района, по думите на президента, въпросът за съблюдаване на правилата на добросъседството и на правата на индивида има необикновен фокус в този развой.

Президентът откроява като образец за налагане на главния разказ на политическите среди и медии в Северна Македония за връзките с България, в който господства тезата, че България не приема актуалната еднаквост на Северна Македония.

" Факт е обаче, че България в никакъв случай не е оспорвала правото на жителите на Северна Македония да дефинират своята модерна еднаквост и да назовават формалния си език както желаят. България реагира само на опитите за създаване на еднаквост на страната на антибългарска основа и посредством заграбване на българската история, сходно на обсебеността на Скопие към античния интервал до подписването на контракта с Гърция през 2018 година ", показва Румен Радев.

Същевременно, резолюцията приканва България да не слага спомагателни условия за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз. Във връзка с това президентът акцентира, че вписването на българите в конституцията на страната е единствено авансово изискване за започване на договарянията за участие. То обаче не изчерпва изискванията, които Северна Македония следва да извърши.

Във връзка с това в писмото се отбелязва, че в заключенията по разширението от юли 2022 година Европейският съвет е припомнил значимото значение на постигането на осезаеми резултати и добросъвестното осъществяване на двустранните съглашения с Гърция и България, включително на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България от 2017 година, както и на протоколите от взаимните съвещания на междуправителствената комисия по член 12 от този контракт.

" В двата подписани до момента протокола са залегнали значими съответни задължения, като отвод на Северна Македония от приложимост на език на омразата към България, смяна на наличието на учебниците в общообразователната система, преустановяване на дискриминирането към жителите, самоопределящи се като българи, разсекретяване на архивите на югославските секрети служби, свързани с погромите над българското население в Северна Македония. За страдание от страна на Скопие до момента не е направено нищо по тези въпроси ", показва президентът.

Показателен, съгласно него, е и казусът с подготвяния отчет на Европейския парламент по отношение на отчета на Европейска комисия за Северна Македония за 2022 година В свое изявление от 23 май външният министър на Северна Македония обществено декларира, че е провел контакти с евродепутати от Комисията на Европейския парламент по външна политика и е повлиял на текста на плана на отчета, непосредствено включвайки се в процеса на правене на плана с писмени оферти.

" Никога до момента страна претендент за участие не е била допускана да има такова въздействие върху работата на европейските институции. Още един образец за лобистката политика на Скопие е оповестеното от външния министър на страната, че и други страни членки имат желание да излязат с заявления, сходни на резолюцията на немския Бундестаг ", акцентира президентът Румен Радев.

Следването на подобен метод не е в интерес на европейската вероятност на Северна Македония, е позицията на президента. В писмото си българският държавен глава показва убеденост, че България и останалите страни членки от Европейски Съюз могат с общи старания да подкрепят интеграционните процеси на Северна Македония, които да се концентрират върху постигането на критериите за участие, с необикновен акцент върху правата на индивида и правилата на добросъседството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР