Настоящее время пита Сергей Рибалко, депутат от областния съвет на

...
Настоящее время пита Сергей Рибалко, депутат от областния съвет на
Коментари Харесай

Сергей Рибалко, депутат от Херсон: Спадне ли ”Каховка”, ще научим за хиляди загинали и изчезнали хора

" Настоящее время " пита Сергей Рибалко, народен представител от регионалния съвет на Херсон, за обстановката в зоната на наводнението.

 

– Бих желал да стартира нашия диалог с информация от Украинския център за национална опозиция. Те оповестяват, че в окупирания Олешки вследствие на пробива на Каховската водноелектрическа централа са починали повече от петстотин души. В същото време министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко споделя, че персонално той не разполага с публични данни за жертвите на окупирания ляв бряг. Доколко на вас персонално наподобява правдоподобна цифрата от петстотин починали?

 

 

- Олешки, Голият пристан, Кохани, Кардашинка пострадаха най-вече. Например в Гола Пристан водата се повиши с пет-шест метра за четири-пет нощни часа, хората не чакаха това, никой не беше подготвен. Вечерта те се пробваха да изоставен Голая Пристан, само че бяха спрени на контролно-пропускателни пунктове, обърнаха се и споделиха: " Всичко е умерено. Дори в Нова Каховка, до наводнението, всичко е наред, тъй че няма да има нищо извънредно, прибирай се и бъди спокоен. Ако би трябвало, ще помогнем. " Естествено, няма помощ, никой не е бил там.

 

Най-лошото се случи през нощта. Хората бяха изцяло сюрпризирани, хората си лягаха у дома, мислейки, че водата се е вдигнала напълно малко и в два-три през нощта към този момент е наводнила първите етажи. Има видео, че в центъра на църквата Хола Пристан, чиято височина е минимум четири метра, водата се е повишила с четири метра. В центъра е. Какво да кажем за низините? До през днешния ден имаме четиринадесет публично починали и 31 изчезнали на десния бряг. И това е висок бряг, от който постоянно можеше да се изкачи и да се отиде по-високо, само че на левия бряг хората нямаха тази опция. На левия бряг хората просто се удавиха в къщите си.

 

Тази пагубна обстановка ще наброява стотици, може би хиляди. Не съм подготвен да кажа в този момент, виждаме първите последици, когато хората са опаковани. Помете в морето, в реката доста хора. Много хора ще липсват. Окупационните управляващи не пуснаха хората да си тръгнат първата вечер, а след това се правеха, че се изтеглят, че тичат, пробват се да създадат нещо там, към този момент беше извънредно. Това, което самите те не са очаквали, е несъмнено. Те не разбираха на 100% какво ще се случи. Фактът, че техните хора не са били предизвестени, не е неочакван за московските управляващи. Ако погледнете историята, какъв брой хора се удавиха през 1941 година след детонацията на Запорожската водноелектрическа централа. Удавиха се десетки хиляди, които никой не предизвести. Това е обикновено за тези хора.

 

Не приказвам за това, че в този момент може би към една трета от къщите на Голия кей, които са останали непокътнати по върховете. Две трети от къщите са изцяло разрушени или наводнени. Но наводнените къщи не се възвръщат, доста е мъчно. Хората през днешния ден се крият по селата. Относно труповете и погребенията, през днешния ден получих информация, че даже в селата на Каланчакски окръг, който е много надалеч - на 70-80 километра от Олешки, носят хора, за погребение, разпръснати из селата. Това е по този начин, с цел да няма централизация на погребения на едно място.

 

- И в този момент има ли някакъв лист, някой брои ли? Как може да се пресметна това, с цел да се разбере мащабът?

 

- Очевидно никой няма да направи това в този момент. И мисля, че цялата численост на мъртвите към този момент ще бъде известна след деокупацията. Знаем епизоди, когато хората с украински паспорти въобще не са били евакуирани. Второ, те в този момент вършат филтрационни лагери в същото Железно пристанище. Събират хората и споделят: „ А в този момент всички отпътуваме за Русия, няма къде да живеете, ще ви депортираме “. И това депортиране се случва на всяка крачка. Всеки стадий от наличието на съветските войски е депортиране на украинци, това е геноцид, това е изселване от техните територии, това е опит да се унищожи цялата фронтова зона.

 

- За мащабите на тази покруса, казахте, може да се съди след деокупацията. Но по кое време ще можем да забележим най-малко някои първоначални признаци? След като водата изчезне изцяло?

 

- Когато водата падне, ще научим за стотици починали, за стотици изчезнали хора, това ще е доста. И ще забележим всички опустошения. Приятелите ми, в действителност съвсем всички, са с наводнени къщи. И всички те в този момент са принудени да изоставен, да търсят места за настаняване, доста от тях просто се сринаха вкъщи. Сега съветските окупационни управляващи откриват празни къщи, които не са развалени и се нанасят в тях. Няма разумни пояснения за разрушаването на язовира. Това е просто вандализъм да покажеш: " Ние можем да го създадем. Вие се страхувате от нас, тъй като ние сме такива тъпаци, че можем всичко. "

Настоящее врем,, превод Фрог нюз

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР