Настоящата ситуация в Косово е най-лошата за последните 10 години. Това

...
Настоящата ситуация в Косово е най-лошата за последните 10 години. Това
Коментари Харесай

Политолог: Ситуацията в Косово е критична, но не виждам възможност за въоръжен конфликт

Настоящата обстановка в Косово е най-лошата за последните 10 години. Това сподели Флориан Бийбър, люксенбургски политолог и специалист по Балканите и професор в университета в Грац в предаването " Иза новини ”.

„ Говоря и за равнището на речта на омразата от страна на сърбите към албанците, всеки ден се употребяват доста груби думи и всичко това прави атмосферата сложна за показване на приемането на каквото и да е съглашение, което може да съдържа признаването на ползите на други страни. Това в последна сметка е в ущърб на жителите на Косово, както и на сърбите, които живеят на север “, сподели Бийбър.

Той напомни, че в предходния интервал е имало доста напрегнати обстановки сред Белград и Прищина, само че в никакъв случай не е имало въоръжени спорове.

„ Затова считам, че опциите за въоръжен спор са много дребни, тъй като сръбската страна знае, че НАТО е в Косово, а Прищина не желае да основава спор. Виждам ескалация, само че не виждам опция да влезем в по-сериозен спор “, сподели Бийбър.

Той напомни, че актуалната рецесия стартира с потвърждаването на съществуването на френско-германското предложение за решение на казуса в Косово.

„ Очевидно е, че всяка страна, изключително Сърбия, се пробва да увеличи напрежението, с цел да предотврати решение или да получи по-добра позиция в договарянията “, сподели Бийбърр, предупреждавайки, че актуалната обстановка може да ескалира в открит спор и отвън контрола на държавните управления в Белград и Прищина.

Той счита обаче, че рецесията е " умишлено провокирана ". Според Бийбър сръбската страна носи отговорност за актуалната обстановка.

„ Позицията на държавното управление на Сърбия е, че „ статуквото “ в Косово най-добре ги устройва. Всяка стъпка към решение е загуба за настоящето сръбско държавно управление. Дори образуването на Общността на сръбските общини би било загуба, тъй като тогава няма да има мотив, че държавното управление в Прищина постоянно е отговорно за всичко... Кризата ги устройва, с цел да запазят „ статуквото “ и да включат обстановката с Русия в това пресмятане ", сподели той. Б

Бийбър уточни още, че президентът на Сърбия Александър Вучич има цялостна степен на надзор над сърбите в Косово, до момента в който предходният сръбски президент Борис Тадич в никакъв случай не го е имал. За N1 Бийбър уточни, че главният интерес на Съединени американски щати е да скапват връзките сред Сърбия и Русия. „ Не е в полза на Америка Русия да има съдружник в Европа “, заключи Бийбър. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР