Настъпването на пролетта е колкото радостна, толкова и тягостна промяна

...
Настъпването на пролетта е колкото радостна, толкова и тягостна промяна
Коментари Харесай

Максимата за хремата “Седем дни с лекарства или една седмица – без” се оказа вярна

Настъпването на пролетта е колкото радостна, толкоз и тягостна смяна за хората с алергии и уязвими синуси. Промяната в температурите и честите превалявания пък са предизвикателство за всички и причина за всеобщи настинки. В този сезон имайте поради, че остарялата максима “седем дни с медикаменти, една седмица – без ”, т.е. че няма значение дали пиеш медикаменти по време на хрема, или не, може и да се окаже вярна.

Нови рекомендации на Американската академия по оториноларингология (УНГ), представени от “Уолстрийт джърнъл ”, натъртват на избягването на антибиотици при сезонните възпаления на синусите. Всъщност съгласно учените разликата сред това да се организира лекуване и да се изчака възпалението да отшуми единствено е минимална.

От години рекомендацията на асоциацията е да се прибягва до антибиотици при по-продължително боледуване или утежняване на признаците, само че с новата си обява предлагат това да се прави още по-рядко. Те се базират на 12 медицински проучвания, които демонстрират, че изгодата от лекуването в тези случаи е доста дребна.

Резултатите от едно от оценените изследвания да вземем за пример демонстрират, че 86% от хората , които взимат плацебо по време на хрема, оздравяват за интервал от една до две седмица, против 91% от тези на антибиотик.

Прекалената и ненужна приложимост на антибиотици пък може да отслаби действието им и да сътвори устойчивост у бактериите, което ще направи излекуването още по-трудно. Освен това може да убие и потребните микроорганизми в тялото – по тази причина да вземем за пример постоянно има нежелани резултати върху храносмилателната система, когато се приема антибиотик.

Според инструкциите, естествен интервал на боледуване и изчистване на синусите без медикаменти е 10 дни. След тях се планува още седмица, или общо 17 дни , в които може да има остатъчни проблеми от инфекцията без да се наложи интервенция. След това обаче, в случай че няма усъвършенстване, към този момент е наложително да се прибегне до антибиотик, настояват американските експерти.

Ситуацията обаче е по-различна при пациентите с хронични болести на синусите и алергии. Алергичните реакции при започване на пролетта могат да продължат и по 12 седмици и за тях е наложителна консултацията с доктор. Решение при някои е оперативно да се отстранят полипите по синусите, които утежняват инфекцията.

Все отново при простуда могат да се употребяват разнообразни лекарства без рецепта, прецизират още учените. Най-вече за облекчение на болката и напрежението в лицето и синусите, да вземем за пример медикаменти на основата на ибупрофен и парацетамол, както и какпки за носа, които да забързат прочистването. Те са използвани както за вирусните, по този начин и за хроничните проблеми.

Инфо: www.dnevnik.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР