Наследяват ли се хора, които живеят на съпружески начала, които

...
Наследяват ли се хора, които живеят на съпружески начала, които
Коментари Харесай

Само съпрузи в брак са законни наследници един на друг

" Наследяват ли се хора, които живеят на брачен начала, които нямат подписан цивилен брак, само че живеят от години дружно? "
В. К., София


Според настоящия закон за наследството (ЗН) брачният партньор наследява част равна на частта на всяко дете. Нещо повече. ЗН планува, че когато брачният партньор наследява дружно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, в случай че то се е разкрило преди навършването на 10 години от сключването на брака, а в противоположен случай получава 2/3 от наследството. А когато брачният партньор наследява дружно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава 1/3 от наследството в първия случай и половината във втория. Ако пък няма други наследници от до момента изредените, то брачният партньор получава цялото завещание.

При липса на брак и на наследство жената/мъжът, които са живели на брачен начала, обаче освен не може да наследят половината от наследството, само че не може да получат и каквато и да е част от него.

Първият мотив е, че в съответния проблем става въпрос само за заместничество по закон. В тази догадка ЗН е безапелационен - право да наследяват имат единствено родственици по права линия без ограничаване в степените и без значение дали са възходящи или низходящи - деца, внуци, правнуци, родители, баби и дядовци, плюс роднините по съребрена линия до шеста степен - братя, братовчеди, чичо, вуйна, племенник и така нататък Единственото изключение от роднинството, което прави законът, е брачният партньор. Така, както към този момент бе посочено, то в случай че наследодател е оставил деца и брачен партньор, то последният наследява част, равна на всяко едно от децата.

Ако обаче няма нито роднинска връзка, нито пък има подписан цивилен брак, който единствен по закона за наследството и Семейния кодекс може да породи правни последствия, то няма по какъв начин да има заместничество по закон. Затова и е без значение дали жена или мъж е живял 10,15 или 20 години с един сътрудник. Тя/той просто не може да го наследи по закон.

Съществува обаче разновидността наследство - мъжът/жената може да завещае половината от наследството си на колегата, с който е живял. Точно толкоз е така наречен негова разполагаема част. Ако обаче единствено едно дете остава правоприемник, то получава всичко, ако няма наследство за другия родител.

През последните години доста хора избират да живеят на брачен начала, без да подписват годен цивилен брак. По време на съжителството се получават недвижими парцели, скъпи движими движимости. Когато няма брак, при гибел на единия не може да става дума за заместничество и преживелият е в губеща позиция. Проблем в тази посока поражда освен за наследяването, само че и при връзките с децата, с общите имущества и ориста им при възможна разлъка, както и поради невъзможността за искане и отсъждане на прехрана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР