Наследството и богатата история на траките отвеждат Chef Андре Токев

...
Наследството и богатата история на траките отвеждат Chef Андре Токев
Коментари Харесай

Chef Андре Токев и Събин от „Ловци на храна“ тръгват по следите на траките

Наследството и богатата история на траките водят Chef Андре Токев и асистентът му Събин Ранков от предаването за кулинарен туризъм „ Ловци на храна “ по btv в района на Ямбол. Там те ще търсят отговорът на въпроса за какво точно в тази област траките са правели своето вино, има ли нещо по-специално в климата и живи ли са тези обичаи и до през днешния ден. Любопитството им ще ги срещне с изпълнителния шеф на една от най-старите мазета в Южна България „ Вила Ямбол “.

Тяхното посещение във винарната съответствува и с най-важния интервал за производителите – точно гроздобера. В лозовия масив на „ Вила Ямбол “ край село Тенево Андре и Красимир Аврамов се включват в брането на гроздето и разкриват малко повече от особеностите и спецификите на тероара и по какъв начин той се отразява на качеството на виното. “Траките са употребявали виното за връзка с боговете и са имали специфични ритуали, посредством които са се свързвали с божественото точно посредством тази напитка “, споделя Chef Токев до момента в който подготвя своето особено ядене с риба и грозде, въодушевено от културата на траките. Шефът и основен енолог на „ Вила Ямбол “ пък ще му предложи с какво може да се съчетае ястието като унищожи мита, че рибата се комбинира добре единствено в бели виновност. Двамата специалисти пробваха комбинацията с бялото вино Villa Yambol от сорта Мускат, Kabile от сортовете Шардоне и Совиньон блан, оповестено за най-хубаво българско бяло вино за 2017; розето на Villa Yambol, което е измежду най-продаваните розе виновност в България и Kabile Мавруд и Кaберне Совиньон.



„ Някои митове описват, че за разлика от гърците, траките са консумирали виното неразредено. Това, създавано по нашия край е било гъсто и мощно – съгласно мен най-вероятно от стафидирано грозде “, добави Красимир Аврамов. Именно в чест на традициите в района избата избира името Кабиле (Kabile) за една от водещите си марки вино. То е кръстено на античния тракийски град, намиращ се на няколко километра от винарната. А на етикета на бутилките е сложена богинята Кибела.



Докато Краси и Андре се включват в гроздобера и подготвят ядене, съчетавайки го с уместно вино, любопитният помощник на Chef готвача - Събин съумява да обиколи индустриалната база на “Вила Ямбол “. Там той се среща и с най-възрастния бъчвар у нас – бай Вълчо, който му дава първите уроци за правене на бъчви. Това е едно от неповторимите преимущества на „ Вила Ямбол “ – тя е единствената маза със лична работилница за произвеждане и реновиране на бъчви. Събин ще има привилегията и да получи професионални насоки по дегустиране и оценка на виновността от технолозите на „ Вила Ямбол “. Chef Андре Токев и Събин Ранков се завръщат на екран с трети сезон на предаването „ Ловци на храна “ всяка неделя от 12:30 часа по bTV.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР