Наследникът на южнокорейската технологична империя Самсунг (Samsung) Ли Джае-йон днес

...
Наследникът на южнокорейската технологична империя Самсунг (Samsung) Ли Джае-йон днес
Коментари Харесай

Наследникът на империята "Самсунг" е осъден на пет години затвор за корупция

Наследникът на южнокорейската софтуерна империя " Самсунг " (Samsung) Ли Джае-йон през днешния ден бе наказан на пет години затвор за предоставяне на подкупи, свързани с корупционния скандал, довел до отстраняването от власт на южнокорейската президентка Пак Гън-хе, предадоха международните организации.

Съдът го призна за отговорен и за нелегално заграбване, укриване на активи в чужбина, укриване на облага и лъжесвидетелстване, показва Асошиейтед прес. Обвинението настояваше да присъда от 12 години затвор.
Адвокат на обвинения заяви, че няма да одобри решението и ще апелира, съобщи Ройтерс.

Съдебното решение може да бъде обжалвано два пъти, посочи АП. Други ръководители на " Самсунг ", против които бяха повдигнати обвинявания по делото, също бяха оповестени за отговорни.

Петгодишната присъда е една от най-дългите, давани на южнокорейски бизнес водач.

Сеулският централен областен съд постанови, че финансовата помощ на " Самсунг " към организации, ръководени от Чхуе Сун-сил, близка другарка на южнокорейската президентка, съставлява рушвет, в това число 7.2 милиарда вона (6.4 милиона долара) спонсорство за ездаческата кариера на дъщерята на Чхуе Сун-сил. Процесът продължи шест месеца.

Арестуваният през февруари Ли Джае-йон бе упрекнат, че е предложил подкупи на обща стойност 38 милиона $ на четири организации на Чхуе Сун-сил в подмяна на поддръжка от държавното управление за корпоративно обединение, което е укрепило контрола на Ли Джае-йон над Самсунг в решителен миг, отбелязва " Асошиейтед прес ".

" Самсунг " не отхвърля прехвърлянето на корпоративни средства. Ли Джае-йон обаче се разгласи за почтен при правосъдното чуване. Той сподели, че не е знаел за фондациите и даренията, за които са отговаряли други хора.
49-годишният милиардер Ли Джае-йон е вицепрезидент на " Самсунг ", само че на процедура управлява учредената от дядо му компания, откакто татко му Ли Кун-хи получи инфаркт през 2014 година.

Бившата южнокорейската президентка Пак Гън-хе, забъркана в поредност от кавги, бе свалена от власт през март. Тя и приятелката й Чхуе Сун-сил сега са подсъдими.

Стотици шумни, непреклонни поддръжници на Пак Гън-хе се бяха събрали пред съда по-рано през днешния ден, с цел да упорстват за освобождението на Ли Джае-йон.

Компанията, учредената през 1938 година от дядото на Ли Джае-йон, е известна в цяла Южна Корея и е знак на възобновяване на страната от бедността след Корейската война 1950-53 година, напомня " Ройтерс ".

С годините обаче се трансформира и в въплъщение на околните връзки сред политиците и огромните фамилни компании, които бяха въвлечени в редица кавги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР