Наследникът на комунистическото величие Райко Дамянов - Дамян Дамянов, е

...
Наследникът на комунистическото величие Райко Дамянов - Дамян Дамянов, е
Коментари Харесай

Отиде си и последният приближен на Людмила Живкова

Наследникът на комунистическото великолепие Райко Дамянов - Дамян Дамянов, е умрял през вчерашния ден в приют в столичния квартал " Лозенец ". След като се разделя съгласно него по непочтен метод с просторното жилище на родителя си на тузарската улица " Оборище ", дългогодишният кадър на Философския институт на Българска академия на науките стартира да живее при другари и по квартири, до момента в който най-после, към този момент със съществено влошено здраве, бил настанен в дома за възрастни хора.

Година преди този момент Дамянов бе повален от тежък инсулт и не можеше да напуща леглото. Забравен от всички, той общуваше единствено със остарелия си другар Антон. По думите на близкия до Йорданка Христова артист от Пловдив Борис Комитов  Антон носел храна и медикаменти на сина на Райко Дамянов и го наглеждал. Самият Комитов се познавал от години с философа  и когато пристигнел в София, първата му работа била да го навести в приюта.

Дамян Дамянов е единственият българин, който е бил министър на културата единствено за ден в държавното управление на Андрей Луканов при започване на 90-те. 

Покойният правоприемник на аления функционер твърдеше приживе, че в зората на демокрацията бил репресиран от новата власт поради околните си контакти с семейството на Тодор Живков. Не му дават работа и с цел да свързва двата края, Дамян разпродал фамилните реликви.

Докато още бе в положително здраве, философът даде доста изявленията за тиражни български издания, в които описваше куриозни случки с доближени до върховете на властта по соца известни българи, какко и мемоари от сладкия живот на комунистическата номенклатура и нейните потомци, написа " България през днешния ден ".

Бил е другар от дете със сина на Тато - Владимир Живков, ходел е на почивки с Мара Малеева и Людмила Живкова в държавните резиденции, а по-късно става един от нефициалните съветници на щерката на Първия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР