Наследник на Гоце Делчев призова за спазване на договора между

...
Наследник на Гоце Делчев призова за спазване на договора между
Коментари Харесай

Разногласията между България и РСМ: Наследник на Гоце Делчев говори пред bTV

Наследник на Гоце Делчев прикани за съблюдаване на контракта сред България и Северна Македония. Диригентът Христо Христов има вяра, че е демонстрация на просвета българи и македонци да почитат дружно огромния бунтовник и герой за независимост.

Убеден съм, че стартира нов интервал в връзките сред Скопие и София, сподели той

Винаги би трябвало да се отбелязва годишнината от гибелта на лидера и идеолога на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, счита неговият родственик.

„ Един огромен човек е изгубил живота си. На всичкото от горната страна един доста младеж, той е бил единствено на 31 години, даже не е стигнал Христовата възраст. Просто би трябвало да могат да кажат „ Бог да елементарни “ дружно “, споделя наследникът на Гоце Делчев диригентът Христо Христов.  

Той акцентира, че страната ни не би трябвало да отстъпва от позицията си

Маестрото е най-прекият правоприемник на Делчев и от две години се бори без триумф български и македонски музиканти да изпълнят Одата на насладата - химна на Европа.

„ Какво им пречи - това че не приказват на език, на който да се схващат без проблеми или тъй като свирят от едни и същи ноти, не гледат една и съща директория и диригент, не слушат един и същи хор, или не се въодушевяват от едни и същи солисти при една и съща аудитория “, пита Христов.

Македонският министър председател Димитър Ковачевски изиска България да „ зачита македонците в България “

Диригентът поддържа позицията на България, която през почивните дни съобщи, че няма нови условия към Северна Македония за старт на европреговорите. Достатъчно е да се съблюдава договорът и поетият ангажимент за регистриране на българите в конституцията.

Тази позиция пристигна след голям брой опасения на висши македонски представители, че след смяната на главния закон София ще сложи още условия пред Скопие.

В края на юни и канцлерът на Германия Олаф Шолц съобщи, че не би трябвало да бъдат поставяни нови условия за договарянията за присъединение, а Северна Македония да извърши обещаните конституционни промени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР