Наскоро в приятелска компания майка на 4-годишно момиченце поде разговор

...
Наскоро в приятелска компания майка на 4-годишно момиченце поде разговор
Коментари Харесай

Как социалните медии промениха играчките

Наскоро в другарска компания майка на 4-годишно момиченце поде диалог за модерните играчки на днешните деца. И с тъжна усмивка призна: като се изключи че показва изобилен блян " най-малко за минутка да си поиграе с телефона ", щерка й не стопира да моли за играчки. Но не за тези, които има съседското дете или е видяла в магазина, а тези, " от клиповете в ютюб "...

Чували ли сте за куклата L.O.L. Surprise? Създадена е от известна компания, пробвала да направи " заслужен отговор на Барби ", наименуван Bratz, и единствено през миналата година е продала играчки от упоменатата серия за над $4 милиарда! Според експерти тези забележителни доходи се дължат на " умната " опаковка. Пластмасовите любимки с ококорени очи се продават в... топка, като във всяка се крие дребосъче с разнообразни облекла, визия, цвят на кожата, прическа и така нататък Самата кукличка не може да се извади незабавно. Необходимо е да се смъкват няколко пласта опаковка, във всеки от които се крие " изненада " - аксесоар и стикер с подсказка какво може да се чака най-после...

Какво толкоз?! - ще кажат някои. Но голямата известност на тези и доста други играчки се дължи точно на стотиците хиляди видеа, които демонстрират по какъв начин децата (и родителите им) трансформират в същинско шоу с детайли на драма, комедия и съспенс (почти по Хичкок) отварянето на кутии, сглобяването на миникъщи и търсенето по дъното на пакета на следващата съвременна дреболия, зарибяваща детското въображение.

Колкото и да не е за поверие, сходни клипове събират милиони гледания! И са съвършен образец и удостоверение на наблюденията освен на елементарни татковци и майки, само че и на безчет специалисти, че обществените медии и най-много YouTube в последно време диктуват кои предмети са върхът на детското развлечение.

Играчките даже се снабдяват със лични фейсбук страници, почитател общности, профили в инстаграм, видеоканали и уеб сайтове, посредством които въздействат на дребните консуматори по целия свят. Например Плачещите кукли (Cry Babies) са завладяли всички изброени медии с най-разнообразни истории, показани на няколко езика, със препоръки за нареждане на пъзели, проявление по какъв начин се оцветяват картинки или се избира декорация за рожден ден. Представянето на тези играчки върви по едно и също време офлайн - в Музея за съвременно изкуство в Лондон, и онлайн - от инфлуенсър (човек със мощно въздействие в обществените мрежи) с милиони почитатели. Само за по-малко от месец първите епизоди за куклите, плачещи с същински сълзи, имат 1,5 милиона гледания в YouTube!

На сходни канали разчитат и играчките за момченца. Едно от най-новите попълнения в сбирката Ben 10 демонстрира на почитателите по какъв начин караваната на паметния воин става на три равнища, залага се също и на завъртащата се на 360 градуса маса, както и на камера за преобразяване в извънземни, устройство за изстрелване на снаряди и асансьор за другоземци.

Използвайки новите технологии, производителите на артикули за деца по целия свят прибавят към този момент и така наречен вторично наличие за да се укрепи преживяването. За по-голяма интерактивност, както настояват маркетолози, кукли, роботи, колички и вертолети имат QR код или за тях са основани специфични мобилни приложения. Тези съвременни бонуси не са единствено развлечение, а дават късмет и за продобиване на действителни облекла, направени от същински фешън дизайнери. А с цел да станат елементарните пъзели триизмерни, към този момент е нужна апликация, а не 3D очила.

Малчуганите елементарно се поддават на примамката, че някои приложения на известни компютърни игри са безвъзмездни, актуализират се всяка седмица, като се прибавят нови функционалности и постоянно се присъждат награди. Доброто остаряло отдалечено, с което се задействат някои съвременни детски високоскоростни коли и фигури на супермен, остава на назад във времето, тъй като виртуалното свързване обезпечава най-малко 20-ина варианти, невъзможни без намесата на интернет пристрастяването.

Образователните игри също залагат на интерактивност. В безспорен шлагер се трансформира карта на света, която на няколко езика дава информация за географския район, формалния език, флага и други любопитни обстоятелства за близо 80 страни. Не бива да се подценява и фактът, че киното и малкия екран не престават да диктуват модата в играчките, само че го вършат в много любопитна симбиоза с напредъка на новите технологии. Наблюдава се нещо много забавно: някои герои даже " не дочакват " премиерата на кино лентата на екрана, а се появяват съвсем по едно и също време в няколко страни незабавно след стартирането на впечатляващ клип в YouTube.

Когато желаят нещо за развлечение, самите малчугани сякаш към този момент не се стремят да знаят какво тъкмо ще получат. Затова и производителите залагат най-вече на изненадата. Пък и желанието за повече сходни джаджи не секва, а, в противен случай, става все по-силно.

Около една пета от стоте най-гледани канала в YouTube са за играчки, отбелязва в своя настояща обява вестник " Гардиън ". Тези видеа набират все по-голяма известност и се гледат от милиарди малчугани по целия свят. И удостоверяват схващането, че в промишлеността, отдадена на играчките, цифровото и виртуалното завладяват мозъците и на децата, и на възрастните.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР