Наскоро се проведе анализ на отоплителни тела, който показва, че

...
Наскоро се проведе анализ на отоплителни тела, който показва, че
Коментари Харесай

Как по-скъп климатик може да се окаже по-изгоден за едно домакинство?

Наскоро се организира разбор на отоплителни тела, който демонстрира, че първокласен климатик може да спести на семействата към 250 лева на отоплителен сезон. Това, което направихме, е да съпоставим енергийната успеваемост на по-скъп и на по-евтин климатик. Установихме, че за 1 киловат сила, употребена от по-скъпия климатик, той създава съвсем два, а в някои случаи и повече пъти топлота.

Това значи, че в границите на 1 месец по-скъпият климатик ще употребява 2 пъти по-малко сила. В дълготраен проект това би икономисало и повече пари, тъй като в границите на първите няколко месеца потребителят би могъл да избие инвестицията от закупуването на по-скъпия модел. Това каза Йоана Стоянова, координатор действия в Асоциация " Активни консуматори “ в предаването  " Чиста сила “ на bloombergtv с водещ Вероника Денизова.

 

От aсоциацията бяха изпратени 43 климатика, като са се постарали определените да бъдат на инцидентен принцип. Климатиците се изпитват до най-малкия подробност от това какъв брой сила хабят и какъв размер от пространство те могат да отопляват/охлаждат до това дали са разбираеми инструкциите на климатика и дали потребителят може да борави елементарно с него. На тази база се изготвя оценка от 1 до 100.

" В извършените от нас изследвания, употребяваните климатици бяха на по-достъпни цени от сред 500 и 800 лева Най-скъпите модели могат да минат 2000лв. “

През пролетта Асоциация " Активни консуматори “ инициира и първата в България групова покупка на климатици. За момента има над 1000 регистрирани консуматори, голям брой покупки и някои изчерпани модели. Основната концепция на груповата покупка е да покажат на българските консуматори, че това е опция. Този модел на покупки е задоволително открит в западните страни, само че от асоциацията се надяват това да даде резултати и тук.

 

" Колкото повече участващи потребители има, толкоз по-изгодни са изискванията. “

Инициативата за групова покупка е част и от плана Clear-X, чиято цел е да улесни енергийния преход за потребителите към по-зелена сила. Участващите страни са 6 и в другите страни се провеждат разнообразни групови покупки.

" Ние сме избрали климатици, тъй като желаеме да забележим настроенията в България по отношение на този апарат. За съжаление през последните години не сме имали опция да създадем сходни проби и с други електроуреди, само че се надяваме в бъдеще да имаме опция да работим по сходни изследвания. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР