Наскоро, по време на реч пред работници в самолетна фабрика

...
Наскоро, по време на реч пред работници в самолетна фабрика
Коментари Харесай

Путин подготвя Русия за вечна война“

Наскоро, по време на тирада пред служащи в самолетна фабрика в Бурятия, съветският президент Владимир Путин дефинира войната в Украйна като " екзистенциална борба за оцеляването на Русия “, показва " Гардиън “.

" За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на съветската държавност, основаването на условия за бъдещото развиване на страната и за развиването на нашите деца “, съобщи Путин.

Според политическия анализатор Максим Трудолюбов Путин е все по-склонен да разисква това, което наблюдаващите назовават ​​ " безконечна война “ със Запада, предава " Фокус “.

" Путин на процедура спря да приказва за някакви съответни цели на войната. Той също по този начин не предлага визия по какъв начин може да наподобява една бъдеща победа. Войната няма нито ясно начало, нито обозрим край “, отбелязва специалистът.

Трудолюбов означи, че това е едва завоалирано обръщение към хората, че войната в Украйна няма да свърши скоро и че руснаците би трябвало да се научат да живеят с нея.

Западни чиновници споделят, че са слушали с смут войнствената тирада на Путин през февруари, вярвайки, че съветският водач ескалира войната и не оставя място за оттегляне.

Според задграничен посланик в Москва посланието на Путин наподобява като подготовка на съветската общност за " война, която в никакъв случай няма да свърши ". Той отбелязва, че не е ясно дали Путин ще успее да одобри провалянето в спора, тъй като не наподобява да " знае по какъв начин да губи ".

Други показват, че съветският водач, който съгласно западното разузнаване персонално взема оперативни и тактически решения за Украйна, е спрял да разисква в обществените си мнения обстановката на фронта.

Според изследване на съветската осведомителна организация " Вьорстка “, Путин за финален път загатва боевете в Украйна на 15 януари, като споделя, че динамичността за съветската войска е " позитивна “.

Владимир Хелман, професор по съветска политика в Университета в Хелзинки, смата, че мълчанието отразява загрижеността на Кремъл, че не може да промени хода на войната на бойното поле.

" По-лесно е да не приказваш за военните старания, когато армията ти не върви напред. Но съкращаването на мащабите не е алтернатива за Путин. Това би означавало да признае провалянето ", разясни Хелман.

Американският боен специалист Роб Лий смята, че Русия просто няма потенциал за огромна атака. По-малко от 10% от съветската войска в Украйна е способна на настъпателни интервенции, твърди той. Повечето от съветските войски в този момент са неопитни резервисти.

" Виждаме, че съветската войска се готви за дълга война. Путин залага, че ресурсите на страната му са по-големи от тези на Украйна и че Западът ще се умори да оказва помощ на Киев “, счита Лий.

Въпреки неуспехите на бойното поле в Украйна, Кремъл потиска всяка реакция против войната в Русия.

Андрей Колесников, старши теоретичен помощник във Фондацията " Карнеги “, отбелязва, че мнозина в Русия към този момент са изцяло осъзнали, че тази война няма да стигне до на никое място, и имат вяра, че би трябвало да се научат по какъв начин да живеят с нея.

Когато през септември Путин подреди мобилизацията 300 000 резервисти, е имало голям прилив на боязън и безпокойствие - мъжете се страхували да изоставен фамилиите си и да бъдат пратени на фронта, а майките и съпругите се тревожели за своите съпрузи, родители и синове. Въпреки това, съгласно Колесников, в границите на няколко месеца страхът е намалял.

" Пропагандната акция беше сполучлива, макар първичната колебливост на хората. Правителството съумя да сплоти народа към фалга. Начинът, по който беше показан спорът, оказа помощ на хората да го одобряват “, разяснява източник, непосредствен до медийните мениджъри в Кремъл.

Цялата държавна мощност е ангажирана в разпространяването и укрепването на концепцията, че войната е нужна за самата еднаквост и оцеляване на Русия.

Дори учебните заведения бяха инструктирани да прибавят главно военно образование и " патриотични “ уроци, целящи да оправдаят войната в Украйна. Държавната изразителност, в това число апелите на Путин да се отървем от " изметта и предателите “ следва класическата тактичност за налагане на власт " разделяй и владей “.

" Страната полудя. Трябваше да спра да поддържам връзка с сътрудници и другари. Живеем в разнообразни действителности “, споделя Алексей, някогашен преподавател по история в елитно учебно заведение покрай Москва, който неотдавна е напуснал след различия с управлението по отношение на новото " патриотично “ образование.

Докато стотици хиляди руснаци напуснаха страната, поддръжниците на войната поддържат новата политическа линия, представяйки я като световна борба с Европа и Съединени американски щати, в която Русия е жертва и воин, устояващ против превъзхождаща го мощ.

 

На среща в средата на март в Москва на Международното придвижване на русофилите, група, подкрепяна от съветското външно министерство и формирана от маргинални европейски деятели и теоретици на конспирацията, бяха казани ужасни неща.  

" Ние сме очевидци освен на неонацизъм, ние сме очевидци на пряк нацизъм, обхващащ от ден на ден и повече европейски страни “, съобщи съветският външен министър Сергей Лавров по време на речта си.

Константин Малофеев, закостенял олигарх, който бе глобен от Съединени американски щати през 2014 година за " закани към Украйна и даване на финансова поддръжка на сепаратисткия район на Донецк “, сподели на собствен ред: " Не сме виждали подобен тип ненавист, откогато съветските бойци сложиха завършек на войната с победа в Берлин, и в този момент ние, спечелилите, още веднъж сме изправени пред обстоятелството, че тя се надигна против нас от Ада “.

Така фокусът се измества от неуспехите в Украйна, към по-общия, неразбираемо застрашителен и по-лесен за операция от пропагандна позиция спор със Запада.

В коридорите на конференцията обаче имаше и диалози за цената на войната.

" Все още не всеки в тази страна схваща какъв брой ще би трябвало да платим, с цел да спечелим тази война. За любовта си към Русия хората в нашата страна би трябвало да платят с живота си. Това е съществено и ние не бяхме подготвени за това ", разяснява съветският мъдрец и покровител на нашествието Александър Дугин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР