Наскоро космическият телескоп Джеймс Уеб направи зашеметяващо ново изображение на

...
Наскоро космическият телескоп Джеймс Уеб направи зашеметяващо ново изображение на
Коментари Харесай

Джеймс Уеб засне удивителна спирална галактика СНИМКИ

Наскоро галактическият телескоп Джеймс Уеб направи зашеметяващо ново изображение на близка вселена с малко помощ от фотопроцесор, заяви

Голямата спирална вселена с загради, публично известна като NGC 1365, се намира на 56 милиона светлинни години от нас и е една от селекцията галактики, определени от астрономите за някои от най-ранните наблюдения на Уеб, с цел да научат повече за образуването на звезди в околните краища на Вселената.
 вселена NGC 1365, космос, звезди, фотография Изображение (a), направено с инструмента NIRCam на Webb
NGC 1365 е съвършен претендент, защото е звездообразуваща вселена с интензивно захранваща се супермасивна черна дупка в центъра и е " с лице към Земята ", тъй че астрономите могат да видят нейната комплицирана спирална конструкция в целия й искра.

Повечето спирални галактики с загради, най-вероятно в това число нашия Млечен път, имат ядро, формирано от по-стари звезди в центъра на спиралата. Около две трети от всички спирални галактики имат решетки (също бар) - удължена конструкция от звезди и газ в галактическия диск, само че NGC 1365 е по-рядък образец: тя има две решетки, едната от които е вътре в другата.
 вселена NGC 1365, космос, звезди, фотография Изображение (b) от инструмента MIRI
Сложните структури от решетки и спирали са образувани частично от звезди, газ и прахуляк, обикалящи към галактическия център с разнообразни скорости. Правейки това, те образуват талази с по-висока и по-ниска компактност, които в последна сметка се трансформират в ленти и спирали, които можем да следим в галактики като NGC 1365. А гравитацията на лентите на NGC 1365 може да помогне за изтеглянето на материала към центъра на галактиката, захранвайки нови формиране на звезди и поддържане на постоянно гладната черна дупка в нейния център.

Изображение (a) от инструмента NIRCam Webb демонстрира светлината на галактиката в близкия инфрачервен диапазон, изображение (b) от инструмента MIRI демонстрира приблизително инфрачервено изображение с по-дълга дължина на вълната.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР