Наскоро Грета Тунберг, тийнейджърката активистка, обра точките по време на

...
Наскоро Грета Тунберг, тийнейджърката активистка, обра точките по време на
Коментари Харесай

Откъде може да дойде нова ипотечна криза?

Наскоро Грета Тунберг, тийнейджърката активистка, обра точките по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк с пламенна молба за незабавни дейности против изменението на климата, написа Джилиън Тет за Financial Times.

Беше наелектризиращо. Ако обаче вложителите имат потребност от спомагателна причина да се разсънят, те би трябвало да отбележат още едно събитие: публикуването на отчет от спонсорираната от Организация на обединените нации организация „ Принципи за отговорно вложение ” (ПОИ), предупреждаващ, че „ финансовите пазари през днешния ден не калкулират съответно евентуалния кратковременен отговор на климатичните промени “.

Всъщност ПОИ, в която членуват към 500 световни компании за ръководство на активи, планува „ пазарен отговор до 2025 година, който ще бъде плевел, внезапен и хаотичен заради забавянето “. Казано с елементарни думи тя чака пазарен потрес.

И в случай че това звучи прекомерно нереално, с цел да бъде свястно, Дикън Пинър, съветник от McKinsey, даде на Организация на обединените нации няколко образеца за това, къде може да се случи „ безредно “ поправяне на цените. Крайбрежните райони като Флорида, предизвести той, биха могли да провокират ценови шокове в активите за кредитори, застрахователи и притежатели на жилища. Така също и тук-там като Испания, Южна Франция, Гърция и Италия, за които се планува удивително увеличение на засушаването.



Междувременно анализът, циркулиращ в залите на Организация на обединените нации тази седмица, беше още по-стряскащ. Kонсултантската група за климата Jupiter, да вземем за пример, неотдавна ми сподели моделирането, което прави за банки и застрахователни компании в Съединени американски щати. Използвайки синтетично портфолио от 100 000 жилищни ипотеки в Южна Флорида - въз основа на експозицията на същинска банка - Jupiter предвижда утрояване на загубите от вреди от наводнения през идващите няколко десетилетия.

Отчасти това се дължи на възходящата периодичност на метеорологични събития като ураганите, които сграбчват заглавията. Но главната причина за плануваните загуби е възходящият продължителен риск, като да вземем за пример от наводнения, които са с дълбочина по-малко от един фут, само че които ще засягат все по-голям дял от къщите на всеки няколко години.

Това ще навреди на застрахователните групи. То може да бъде пагубно за някои притежатели на жилища: въпреки, че американските семейства нормално употребяват 30-годишни ипотеки за закупуване на парцели, цената на застраховката се поправя годишно. С други думи има вградено матуритетно противоречие в рисковете на пазарите на парцели във Флорида, което може да докара до дефолти по ипотечните заеми, нанасяйки щета на заемателите и кредиторите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР