Наскоро гледах няколко банални ТВ реклами, очевидно нискобюджетни продукции по

...
Наскоро гледах няколко банални ТВ реклами, очевидно нискобюджетни продукции по
Коментари Харесай

Защо продължава да ги има глупавите реклами?

Наскоро гледах няколко банални ТВ реклами, явно нискобюджетни продукции по районни телевизионни канали. Те ме разсмяха, само че и ме накараха да се замисля.

Защо тъкмо тези спотове заемат място толкоз дълготрайно в нашата просвета?

В Корпус Кристи, Тексас, където израснах, жрецът на ежедневния локален рекламен род беше Г-н Луи от " Mr. Louie’s Wig City ". Ден след ден той се разпространяваше по вълните на предаване, нахлувайки в домовете и холовете ни. В огромната кулминационна точка на спотовете с него Г-н Луи, в взаимност с таргет аудиторията си, носейки нещо като жарава върху главата си и с напълно монотонно говорене, съобщаваше апел, който някак трябваше да накара представителките на нежния пол да се изправят от канапето ненадейно. Призивът беше:  „ Дами, в случай че косата ви не идва при вас, вие би трябвало да дойдете при нас! “ . След това камерата се задържаше на него за три цялостни секунди и след това се отдръпваше, с цел да покаже подкрепящата група от празни лица с огромна коса в рекламата. Потъмнявайки към черно.

Много години по-късно тази реклама, чието произвеждане коства 200 $, към момента окупира част от мозъка ми.

Беше ли тя ефикасна? Очевидно доста локални рекламодатели мислеха по този начин.

Друг образец: В метрото на Ню Йорк Лудият Еди - електронен продавач на дребно, който запълва 30 секунди, скоро няма да бъде пропуснат.

Атланта пък имаше Човека-вълк и приятеля му Дона. В Индиана се разпространяваше Бът Дръгс – музикален спот, в който се пееше нахалния рефрен " Свободен паркинг откъм гърба! " и така нататък

Тези реклами – тъй като са толкоз положителни или тъй като са толкоз неприятни – постоянно въздигат своя лична звезда, разширявайки активността на фирмите, които разпространяват по този начин на ниска цена. Случва се актьорите в тях да се движат към същински спортни звезди и даже да се включват в някои от бизнес бестселърите.

Този тип реклами не престават да се роят, тъй като очевидно водят до резултати. От професионална позиция за мен е мъчително да призная, само че някои от тези спотове са доста ефикасни в правенето на продажби.

Тези реклами се помнят. Колкото по-глупави са, толкоз по-глупаво се втренчват хората в тях. Както при разрушените сгради/кораби, не можем да отместим погледа си. Дават ни нещо, за което да си приказваме, обща тематика за занимателни реплики и може би, известна доза възприятие за предимство.

А може би скрито обичаме да ни покачват звук (както в тях). Глупавите, клиширани клипове ни извеждат от апатията и цялостното вцепенение. Имаме уязвимост към подправените звезди. На говорешите хора в рекламите се основава име на известна персона посредством слагането им пред камерата и пазаруването на рекламно време.

Някак ни харесва да ни споделят какво да вършим. Да, желаеме да мислим, че вземаме лични решения, само че когато някой изрече с безусловен звук " Ела, тук долу и ме виж! " постоянно механично отговаряме по този начин, както кучето на кокъла.

И все пак това, би трябвало да поздравя другите възможности на акциите на артикули на заведенията за бързо хранене и високофруктозен сироп. Да погледнем към един от автомобилните производители, чиито реклами са с доста високо равнище на развлечение, помнят се и реализират резултати.

Рекламна организация R/West да вземем за пример беше наета от компанията Suburban Auto Group, която се намира в Орегон. През 2004 година тя сътвори доста занимателни телевизионни спотове, без непотребни затруднения и придирчивост. Всяка от тези реклами струваше по-малко от разноските на производителя за една нова кола.

" Всичко е поради спомените ", споделя Шон Бликссет, създател на R/West. " Работим в тази промишленост, която е някак парализирана от концепцията, че би трябвало да сложиш доста информация в една реклама, с цел да накараш някого да вдигне телефона и да ти се обади, до момента в който от време на време всичко, от което имаш потребност, е просто да накараш някой да те запомни ".

Ем Пи Мюлър в блога на " New York Times "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР