Насилието в училище се превръща в един все по-актуален въпрос,

...
Насилието в училище се превръща в един все по-актуален въпрос,
Коментари Харесай

Днешните дигитални деца се нуждаят от нов тип образование

Насилието в учебно заведение се трансформира в един все по-актуален въпрос, който измества политическите, стопански и спортни вести, само че то е проблем, който от дълго време съществува в обществото ни. Това съобщи основният редактор на Агенция БГНЕС Пламен Йотински при откриването на конференцията „ Как да спрем насилието в учебно заведение – три стъпки за по-безопасна образователна среда ”.

„ Когато търсим решение на един проблем, би трябвало да търсим аргументите, заради които се е появил. В противоположен случай, заради неналичието на нашето интензивно деяние, учениците попадат в „ зоната на здрача ”, разяснява Йотински.

След него думата взе зам.-кметът на Столична община по направление „ Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости “ Тодор Чобанов.

Чобанов акцентира, че най-ценният запас на едно общество са децата и тематиката за предварителната защита за насилието и експанзията в учебно заведение извънредно значима. „ Тя би трябвало да стартира от фамилията. То основава положителната основа на характера, навиците взаимоотношенията у децата. Родителят е алфата и омегата на спокойното развиване на детето. Той най-добре може да преценя във всеки един миг какво се случва с неговото дете и следят ли се тревожни признаци “, акцентира зам.-кметът.

Тодор Чобанов посочи, че Столична община развива голям брой планове, които са ориентирани към това да се привлекат децата към действия, които ще доведат до предотвратяването на насилието. „ Желанието ни е да се развие дълготраен интерес, да вземем за пример към плуването и детето да го практикува, с цел да може да сътвори по този метод положителен модел за свободното време. Желанието ни е децата да имат разнообразни занимания, които да развият въображението и творчеството им. Когато спечелихме купата Европейската столица на спорта главен акцент е и ще бъде развиване на спортната инфраструктура и спортни събития. За нас спортът е един от главните принадлежности за предварителна защита. “, акцентира отрасловият зам.-кмет.

200 спортни събития единствено тази година има повече в София по отношение на купата Европейската столица на спорта. Периферните региони на София, дребните обитаеми места също са акцент за спортни събития. Общината е стартирала и напълно нова грантова скица, ориентирана към клубния спорт.

Причините за появяването на насилието в учебните заведения са социално-икономически и са свързани с компликациите на фамилиите от позиция на работа, финанси и спорове в дома. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева.
„ Много деца са жертви на разнообразни спорове, очевидци са на насилието на всички места. Темата за експанзията не е единствено в учебно заведение и това демонстрира всяка новинарска емисия. В 30-40% от осведомителния поток приказваме за принуждение – бити лекари, бити учители, войната по пътищата. Въртейки се в този циничен кръг, ние мащабираме проблемите и караме децата да следват неправилни модели ”, сподели тя.

Сачева посочи, че отрасловото министерство към този момент има статистика за случаите измежду подрастващите предишните година. 122 деца са ранени в пътно-транспортно катастрофи, регистрирани са 38 смъртни случаи и са регистрирани с 396 повече случая на експанзия сред деца.

Тя сподели още, че от над 4300 учебни заведения и детски градини в страната, единствено в 964 работят психолози или педагогичен съветници. Най-остра е неналичието на експерти в области като Ловеч, Силистра, Кюстендил, Перник, Видин и Враца.
„ Ще увеличим броя на педагогическите съветници с и психолозите в учебно заведение, въпреки да знаем, че ще бъде мъчно да попълним всички празноти ”, уточни Сачева.
Тя заключи, че е подсилена националната мобилна група за наблюдаване на случаите измежду деца, образувана е и работна група за механизма за противопоставяне на учебния тормоз.

„ Насилието ражда принуждение, дано свалим ръката от децата си, боят не е възпитателна мярка, само че когато едно дете навърши 18 години то попада в среда с ясни правила и има Наказателен кодекс и, когато не се съблюдават има санкции ”. Това съобщи заместник-председателят на ДАЗД Валентин Димитров..

„ За да подготвим детето за този стадий това би трябвало да стане още в ранна детска и учебна възраст и това се случва с избрани принадлежности. Учителите казват-ние нямаме нужния престиж, с цел да си свършим работата, ние сме демотивирани и не парите са най-важното “, акцентира той

Димитров посочи, че има три стълба за въздействие-семейство, учебно заведение и улица. Различно е въздействието от тези стълбове, само че в случай че успеем да вменим вярно отношение на родителите и образование на децата за почитание към обществото, има вяра зам.-председател на Държавна организация за протекция на детето.

България е измежду първите 10 страни с най-голям % на тормоз в учебно заведение. Това демонстрират данните от проучване на СЗО в 43 страни Данните бяха изнесени от Красимира Чобанова, шеф бранш „ Детска престъпност ” в Министерството на вътрешните работи.. „ Това се удостоверява и от онлайн проучване на УНИЦЕФ и Държавна организация „ Закрила на детето ” през 2015 година измежду 6000 деца, от което излиза наяве, че вербалното принуждение и физическата разпра е измежду главните проблеми в учебно заведение. Според друго проучване на Института по криминалистика и криминология на Министерство на вътрешните работи, към 60% от децата не се усещат сигурни в учебно заведение ”, сподели тя.

Чобанова заключи, че от 2000 година се работи по стратегия, при която полицейски чиновници влизат в часа на класа и беседват с децата по разнообразни тематики. Целта е възпитаване на полезности и на съблюдаване на разпоредбите. Миналата година са извършени над 7000 лекции такива беседи допълнително от 1500 учебни заведения. В 201 РПУ-та са основани детски полицейски ръководства, които се грижат за децата отвън учебно време. От две години съществува и уебсайт, който осведоми за сигурността в учебно заведение.

Няма да има никакъв триумф с решение на казуса за насилието в учебно заведение, в случай че всички структури не работят дружно. Това съобщи Иван Кънчев, основен специалист в Синдиката на българските учители.

„ Освен учениците и много учители са пострадали в последно време от насилието. Все още е належащо да се прави доста за предварителната защита, противодействието на насилието. За да противодействаме на нещо би трябвало да знаем от къде идва то “, акцентира Иван Кънчев.
„ За нас едно от основните неща, които би трябвало да се създадат е подготовката на учителите. Необходимо е учителят и младежът, който учи за възпитател да бъде задоволително квалифициран за това какво го чака преди да влезе в учебно заведение, би трябвало да учи задоволително обща и възрастова логика на психиката “, съобщи той.

Необходими са нови и разнообразни форми на преподаване в учебно заведение. Това съобщи Евелина Лафчийска от Асоциация „ Родители ”.
По нейните думи, просветителната система натъртва върху знанията, само че това е единствено едната страна на монетата. „ Важни са уменията, които липсват, а обществото чака. Така се губи връзката сред знанието и действителния живот. Затова децата се питат за какво са в учебно заведение, за какво трябват да учат математика и физика и тези отговори липсват. Важни са уменията им да поддържат връзка едно с друго, тъй като днешната среда допуска, че те би трябвало да стоят в редица и това пречи на построяването на качества за връзка, в това число и цифрови. Да, таблетите и телефоните са нужни съвсем колкото топлата вода и електричеството. В същото време тормозът в интернет е водещ фактор в експанзията сред учениците и би трябвало да се изградят умения за работата в мрежата ”, сподели Лафчийска.

Нужно е да се сътвори Институт за проучване на детето в България към Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД). Това съобщи психологът Христо Монов.

Той изрече мнение, че тежестта на ученическата чантата също въздейства на равнищата на експанзията. „ Тежестта може да докара до нападателно държание, само че по-страшното е непотребната информация в учебниците. Как няма да си нападателен, когато е заложено да не можеш да се оправиш с това, което изучаваш “, счита психологът.

Според него главен фактор за основаване на естествен ред за децата, е учителят. Нека да създадем подобаваща среда за българския преподавател, моли Монов. „ Задължихме учителя да върви всяка година на психиатър, стигматизирахме ги. Нека да създадем центрове за личностно развиване на учителя “, моли още Христо Монов.

Депутатът Владимир Вълев, който е член Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народно събрание, счита, че спортната зала е мястото на ориентиране на експанзията. „ Много деца се оплакват, че нямат поддръжка от родителите си. Те не споделят, не приказват за проблемите си. Децата имат доста сила в тях, която би трябвало да изразходят някъде и спортната залата е мястото, където да я насочат вярно. Ако експанзията не изчезне, то дано да се трансформира в състезателен хъс ”, сподели той.

Пътят за решение казуса с насилието в учебно заведение не е на провинението и глобата. Това съобщи ръководителят на Комисията по обучение в Народното събрание Милена Дамянова.
„ Всяко нещо има отношение към провокиране на агресия-ниско обучение, телевизия, семейство. Може да извадим дълъг лист за свършено и дълъг за идното, само че откакто има една социална примиримост с експанзията, няма да стигнем до на никое място. Колкото и промени в законите и наредбите да създадем, в случай че се помиряваме със обстановката, която виждаме, законите си остават на хартия “, уверена е Дамянова.

Според нея казусът не е единствено в нормативната разпоредба, тъй като какъвто и да е един акт, той не може да отрази динамичността в развиването на обществото. „ Санкцията и наказването не вземат решение казуса. Те могат да решат казуса единствено на повърхността, само че това не е дълготрайно решение. Ако не намерим и не работим върху повода няма да реализираме нищо с тези санкции “, съобщи ръководителят на отрасловата комисия.

Дамянова съобщи, че първата стъпка е предварителната защита, идната е превъзмогване на спора и третата е стъпката за превъзмогване на рецесия. Трябва да се стремим да не стигаме до третия стадий, добави тя.

Методите на Макаренко доминират в българското учебно заведение. Това съобщи журналистът Валери Найденов.
„ Написал съм доста публикации по тематиката. Има отличници, които даже не могат да пишат. Българското обучение е мелез сред каруца и автомобил, на което му липсват трите гуми ”, сподели той. Според него за толкоз години нищо не се подобрило, а в противен случай, утежнява се.
„ Скъпи хора, в случай че учебното заведение има смисъл, то това е възпитанието. Вие помните ли по какъв начин се създава сяра? Аз не. От множеството уроци не помним нищо, само че най-важно е възпитанието ”, добави Найденов. Според него, учителят не би трябвало да е реплика на родителя.

Днешните деца са цифрови деца, а ние не гледаме на действителността и се занимаваме с нелепости и то по единично, съобщи Георги Апостолов от Център за безвреден интернет.
Той изясни, че е на мнение, че 50% от образователното наличие е ненужно и сме трансформирали учебните заведения в места за отнемане от независимост с това видеонаблюдение на всички места. Ако някой желае да набие съученичката си той ще го направи в тоалетната, където няма камери, добави Апостолов.

„ 73% от децата в България са в обществените мрежи. От 4-годишна възраст стартира възрастта им за влизане в интернет. Те са цифрови деца, те не могат да схванат за какво би трябвало да зубрят, което пъклен ги озадачава и изнервя. Тази отрицателна сила би трябвало да се избие нанякъде. Развиваме у децата умения по отрицателен метод “, счита специалистът./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР