Насилието над деца и политиките за превенция бяха основна тема

...
Насилието над деца и политиките за превенция бяха основна тема
Коментари Харесай

Насилието над деца - акцент в разговор между Илияна Йотова и представителя на УНИЦЕФ у нас

Насилието над деца и политиките за предварителна защита бяха съществена тематика на срещата на „ Дондуков “ 2 сред вицепрезидента Илияна Йотова и представителят на УНИЦЕФ за България доктор Джейн Муита.

От УНИЦЕФ показаха главните данни от първото национално представително изследване за всички форми на насилието над деца, поръчано от Детския фонд на Организация на обединените нации. В изследването са взели участие 1174 деца от 13 до 17 години, 837 младежи на възраст 18-25 години и 1411 възрастни, както и 887 експерти – учители, обществени служащи, прокурори и магистрати, здравни експерти, полицейски чиновници.

Джейн Муита и екипът й са уверени, че съществена стъпка към предварителната защита на насилието са положителната осведоменост и надеждните данни, въз основата на които да се образуват политики. Според изследването всяко второ дете е претърпяло някаква форма на принуждение до 18-годишна възраст, а най-често срещаният тип принуждение е прочувственото. Насилието в учебно заведение продължава да е измежду главните проблеми, с които се сблъскват децата и родителите.

От УНИЦЕФ срещнаха вицепрезидента с плановете за предварителна защита на насилието върху деца, по които работят взаимно с Министерство на образованието и науката и неправителствени организации. В сходство с рекомендациите на Комитета на Организация на обединените нации за правата на детето, организацията се застъпва за регламентиране в законодателството на профилирани и интегрирани услуги за предварителна защита и реакция на насилието над деца и дами, както и наложително чуване на деца, претърпели или очевидци на принуждение и закононарушения, по щадящ за тях метод, в така наречен „ сини стаи “.



Илияна Йотова и Джейн Муита разискаха и следствията от пандемията и ограничаващите ограничения върху психологичното здраве на децата и младежите – тематика, по която интензивно работи вицепрезидентът.

Сред тематиките на диалога беше и възходящият брой на бежанци и мигранти от началото на годината, в това число и на непридружените деца.

Джейн Муита, чийто мандат в България завършва, благодари на Илияна Йотова за отличното съдействие и съобщи, че с активността и ангажираността си вицепрезидентът въодушевява, като се осмелява да повдига въпроси, които други политици отбягват.

„ Във Ваше лице имам огромен съдружник. Благодаря Ви за взаимните начинания и опита, който почерпих от Вас “, уточни от своя страна Илияна Йотова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР