Нашият синдикат направи такова поредно изследване, в което нищо ново

...
Нашият синдикат направи такова поредно изследване, в което нищо ново
Коментари Харесай

Вдигат учителските заплати, ето с колко - София

" Нашият профсъюз направи такова следващо проучване, в което нищо ново не установихме. Има едно доста интензивно и към този момент предизборно говорене за учителската заплата, която би трябвало да бъде 125%, в този момент приключи един стадий на 8,4% нарастване, което беше догонване на инфлацията. Тези 125%, които ги има в нашия групов контракт, и в стратегиите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната " ги имаше, само че не станаха факт, тъй като сметките сподели нещо друго. Нашата сметка демонстрира към 105% над междинна брутна работна заплата чисто трудово заплащане на учителите ", съобщи доктор Юлиян Петров от Синдикат " Образование " в студиото на " България заран ".

По негови думи един преподавател не поема тази специалност поради парите.

" Имахме едно проучване, което сподели, че до 35 години учителите имат голямо текучество, в някои градове стига до 50%. Последното проучване демонстрира, че учителите в първите три години имат 70% отлив и не устоят. Това са най-младите учители, които се пробват да влязат в системата и да останат, само че не заради ниските заплати ", акцентира доктор Петров пред Bulgaria ON AIR.

" Ако дойдете да станете преподавател, няма да станете поради заплатата. В един дребен град бихте станали поради заплатата, тъй като това е една релативно непрекъсната заплата. Вие влизате поради упованието да изпълнявате призванието преподавател, да работите с деца, да давате от себе си, да давате обич на тези деца и те да дадат резултати ", безапелационен бе гостът.

Той разясни обаче, че в учебното заведение учителите стават очевидци на друга действителност.

" Липса на дисциплинираност, голяма експанзия както от учениците и от възпитаник към преподавател, по този начин и от родител към преподавател. Една огромна липса на партниране във връзка с институциите, във връзка с родителите към учителите и сътрудниците, които са над 50-55 години устоят или са си решили, че ще останат в специалността, само че младите никога това не го вършат ", сподели още доктор Петров.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР