Нашият приоритет, като политическо ръководство, е строително-инвестиционният процес да набере

...
Нашият приоритет, като политическо ръководство, е строително-инвестиционният процес да набере
Коментари Харесай

Министър Цеков: Трябва ни минимум политика и максимум законосъобразност за инвестиционния процес

" Нашият приоритет, като политическо управление, е строително-инвестиционният развой да набере темпото, което би трябвало да има и да излезе от " цайтнота " и от безвремието на последните две години. Това би трябвало да стане оптимално намерено, почтено и законосъобразно. Трябва ни най-малко политика и най-много правомерност ".

Това акцентира министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков по време на извършените през днешния ден срещи с представители на строителния отрасъл, оповестиха от Министерството.

Министърът беседва с управленията и членове на Камарата на строителите в България, а по-късно и с Българска Браншова камара " Пътища ".

Работни групи с представители на Министерство на регионалното развитие, Агенция " Пътна инфраструктура " и браншовите организации още идната седмица стартират работа за разрешаване на насъбраните проблеми през последните години, стана ясно на срещите. Ще се преглеждат предпочитано няколко съществени въпроса: методът за законосъобразно разрешаване на въпросите с инхаус договорите и намиране на механизъм за изменение на Методиката за индексация на тези контракти, правене на промени в Закона за устройство на територията, касаещи противозаконните градежи на огромните инфраструктурни обекти и разработване на стандартизирани рамкови контракти за строителство.

На срещите бе обиден и въпросът със завършването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле. Управленската стратегия планува създаване на плана без загуба на европейско финансиране и отвън обсега на Кресненския пролом. Ще се работи за такова решение. По трасето по източния скат към този момент няма разногласия, стана ясно по време на срещите.

По думите на министъра извънредно време е да стартира осъществяването на Националната стратегия и задачите за инфраструктурна съгласуваност на страната до 2030-та година. В този аспект от браншовите организации показаха безапелационната си поддръжка за визията на министъра.

По време на диалозите през днешния ден Андрей Цеков осведоми браншовите представители, че тази година в бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура "   са заложени 1,2 милиарда лева за ремонт и пътна поддръжка.

" Бюджетът е равносилен на миналогодишния, защото сумата се базира на действително изхарченото до момента и това, което считаме за реалистично, че ще бъде предоставено до края на годината ", акцентира министър Цеков. В допълнение към тази сума са планувани и още 1,2 милиарда лева за съществени поправки и ново строителство. Тези средства са вписани в плана за бюджет, който е оповестен за публично разискване.

Според районния министър капиталовата стратегия до края на годината е доста по-амбициозна спрямо първите 5 месеца на 2023 година

" До 30 май докладът за осъществяване демонстрира към 260 млн. лева разплатени средства по съществени поправки и ново строителство. До края на годината са планувани още 900 млн. лева, разчетени въз основата на реален график, прогноза за осъществяване на настоящи обекти, подписване на нови контракти, които са в напреднал стадий на осъществяване на процедурите за възлагане ", уточни Цеков. Според него, с цел да се извърши тази стратегия, би трябвало да бъдат решени забавените проблеми.

Министърът описа, че с неговия екип с удивление са открили, че в Агенция " Пътна инфраструктура " има не малко поръчки, които са оповестени през 2022 година, офертите им са отворени още предишното лято, само че към сегашния миг към момента не са завършени. " Общата планирана стойност на забавените поръчки за съществени поправки на АПИ е за към 700 млн. лева Намерението ни е да приключим тези поръчки, тъй че в границите на актуалната година да могат бъдат подписани договорите ", изясни Андрей Цеков.

Всичките контракти, които са подписани за съществени поправки и ново строителство, са със подписани съглашения за индексация по времето на служебния кабинет и средствата за тази индексация са планувани в сегашния план за бюджет.

" Успели сме да отворим вратите за диалози с всички браншови организации и методът ни на работа е да сме оптимално открити ", акцентира районният министър. Андрей Цеков беше безапелационен, че задачата на новото управление на Министерство на регионалното развитие е партньорство в намирането на решенията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР