Нашият отбор е като италианска фамилия, в която отношенията понякога

...
Нашият отбор е като италианска фамилия, в която отношенията понякога
Коментари Харесай

Ще успее ли волейболният професор да укроти и поведе "италианската фамилия"

Нашият тим е като италианска фамилия, в която връзките от време на време са комплицирани, само че всичко се взема решение вътре. Това съобщи преди близо две години предходният селекционер Пламен Константинов за мъжкия народен тим по волейбол.

Сега съставът поема по нов път, към този момент воден от Силвано Пранди. Опитният италиански експерт застава отпред на тима с концепцията да го върне на пътя на триумфите. Така, както го направи преди 10 години, когато на Евро 2009 в Турция изведе българския тим до последните му медали от огромно състезание.

Изпитанията пред Професора, както е именуван Пранди, са доста. Голямата цел за този сезон е класирането за олимпийските игри в Токио 2020, а второто премеждие на италианеца с България стартира довечера от аржентинския град Мендоса, където националите се изправят против Канада в първия си дуел от Лигата на нациите.

Волейболният тим отстъпи позиции в последните години и изостана от водещите сили. Въпреки това е добър знак, че националите имат вяра в това, че Пранди е индивидът, който може да ги поведе.

Да слушаш Професора

Изказването на Константинов за " италианската фамилия " надалеч не беше просто мятане на думи във въздуха. В последните години по разнообразни аргументи българският тим не можеше да употребява пълноценно всичките си водещи волейболисти.

 Ще успее ли волейболният професор да укроти и поведе
© www.fivb.org

Голямата звезда Матей Казийски се отдръпна през 2012 година, неудовлетворен от метода на ръководство на федерацията. От тогава всяко лято тематиката за възможното му връщане в националния тим изплува по-скоро, с цел да се напомни, че я има, без да е подплатена с действителни причини.

Отделно и други състезатели се оказват незадоволително стимулирани да играят за националния тим или пък се отхвърлят поради несъгласия със селекционера (който и да е той). Само при Константинов имаше няколко сходни случая - публично оповестени или недоизказани и останали обгърнати от клюки.

Сега за първи път от много време членовете на " семейството " наподобяват единни и намерено приказват с удивление за своя професор. Някои от водещите фигури в тима като Теодор Салпаров и Николай Николов сложиха Пранди на фундамент.

" През 2009 и 2010 година със Сивано Пранди играехме най-грамотния си волейбол. Отборът беше във всички класации, освен на сервис и офанзива, само че и на блок и отбрана. В негово лице пристигна треньор, който промени мисленето на състава. През 2009 бяхме най-готови да станем европейски първенци, в случай че бяхме прескочили Полша. Тогава отборът ни играеше като водещ и топ тим в света ", сподели Салпаров при началото на подготовката по-рано този месец.

" За мен Пранди е огромен престиж и сериозен човек, който е потвърдил, че може да основава атмосфера, тъй като знаете нашите български черти. В началото сме окей, а след това започваме да се разделяме на групички. Той съумява да сплотява тима. А когато един тима има вяра в треньора си, ще има тактичека дисциплинираност. За мен той може да може да сплоти и 14, и 20 характера по едно и също време ", добави либерото.



Центърът Николов счита, че Пранди може да внесе успокоение и убеденост. Той също погледна обратно и оцени предходния си опит от работата с италианеца.

" През 2010 година, когато работех с Пранди, при мен се получи най-голямата промяна в позитивна тенденция. От него научих няколко елементарни неща, които оказаха страховит резултат върху мен на игрището. Бях спокоен и убеден, знаех по какъв начин да извърша съставените елементи и по кое време, тъй като той даваше доста точни инструкции. Това е значимо, освен за младите, само че и за опитните състезатели ", изясни блокировачът.

Обратно на пътя

През 2009 година Пранди реализира огромен триумф с българския тим. Тогава съставът израсна на всички детайли, а паралелно с това се откроиха нови имена.

Безспорно огромната поява беше на центъра Виктор Йосифов, който десетилетие по-късно е капитан на тима. Разликата с това време е, че тогава към момента имаше последователност от състава, спечелил бронзовите медали от международното през 2006 година, до момента в който в този момент Пранди потегля от друга позиция и би трябвало да опита да върне духа и волята за победа.

Мачовете в Лигата на нациите идват като добра опция за подготовка по пътя към огромната цел - квалификацията за олимпийските игри във Варна през август. Селекционерът акцентира, че в комерсиалния шампионат ще се търси положително показване и без значение от състава, задачата е да се покаже, че българският тим е мощен.

" Това, че имаме няколко млади момчета в състава, е напълно естествено. Трябва да знаете, че те въпреки всичко не са инцидентни играчи, имат към този момент своята роля както в клубните си шампионати, по този начин и в националния тим. Това е изцяло натурален развой - някои играчи да получават отмора, а на тяхно място да влизат младите. Фактически ние нямаме хора, които просто пътуват с нас, без да разчитаме на тях ", сподели Пранди при заминаването за Аржентина.

Изпитанията стартират тази вечер, а италианецът няма доста време за огромни промени и тествания до олимпийската подготовка.

Съставът на България за мачовете в Аржентина:
Разпределители: Георги Братоев, Георги Сеганов
Диагонали: Николай Учиков, Велизар Чернокожев
Посрещачи: Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Розалин Пенчев
Центрове: Светослав Гоцев, Красимир Георгиев, Алекс Грозданов, Николай Колев
Либеро: Мартин Иванов, Петър Каракашев
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР