Нашите приятели от Етюд-и-те-на-София направиха невероятна селекция от красиви софийски

...
Нашите приятели от Етюд-и-те-на-София направиха невероятна селекция от красиви софийски
Коментари Харесай

10 възстановени фасади, които разкриват красотата на София

Нашите другари от Етюд-и-те-на-София направиха невероятна селекция от красиви софийски здания с възобновени фасади, които да разкрият позабравената красота на столицата. Обективът ни разхожда сред бул. " Христо Ботев " и комерсиалните улици  " Пиротска " и " Стефан Стамболов ", по непожаления от времето бул. " Мария Луиза ", който обаче грижливо крие тайните на Стара София. За да ни придвижи към дребните хубавици в сърцето на София – улиците " Врабча ", " Париж " и " Дунав ". И да ни насочи по бул. " Раковски " и пешеходния " Витоша ". 

Снимките в галерията освен показват забележителни фотографски умения, само че и разкриват впечатляващите здания на града, които ни карат да го преоткриваме и да мечтаем, че ориста ще е благосклонна и към други мостри на архитектурата на София от началото на XX век. Със сигурност би трябвало да се стартира с емблематичната къща на Иван Гешев на бул. " Патриарх Евтимий "  №7 и " Къщата с ягодите " на " Сан Стефано " №6, издигната през 20-те година на XX век за банкера Димитър Иванов и фамилията му. Но има и доста други, за които се надяваме да дочакат шанса за нов живот преди да е станало прекомерно късно. 



А до тогава да се полюбуваме на приказната промяна на постройката на " Париж " №1, която е съхранила гения на Никола Лазаров, оставил своя отпечатък освен върху архитектурата на София, само че и върху тази на Варна. Той приключва архитектура в Париж и се връща да работи за богатството на родината. Довършва постройката на Военния клуб, проектира банята в Плевен, двореца " Врана " и къщата на Петко Бакърджиев във Варна. Заедно с проектант Херман Майер той доизгражда двореца Евксиноград. Творчеството на Лазаров се отличава с богата декорация – барокови форми, дъгови фронтони, кули и балюстради. Негово дело е и друга къща в селекцията – къщата на Андрей Цанков на ул. ''Врабча'' № 9.
Предлагат " Шишман " да стане пешеходна
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР