Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности,

...
Нашето правителство винаги ще бъде на страната на евроатлантическите ценности,
Коментари Харесай

Борисов се похвали с добрата военна политика на кабинета

Нашето държавно управление постоянно ще бъде на страната на евроатлантическите полезности, измежду основните ни цели е опазването на сигурността, надеждната отбрана и защита на България, сподели министър председателят Бойко Борисов по време на онлайн срещата му с ръководителя на Военния комитет на Европейския съюз военачалник Клаудио Грациано. В рамките на диалога министър председателят Борисов обърна внимание на ескалацията на напрежението в Черно море, която по думите му буди терзание и е належащо да се водят диалози по тематиката. 

„ Последните четири години са извънредно сполучливи за българската войска “, посочи Бойко Борисов, като подчертава върху интензивния развой на рационализация, който е в ход във връзка с въоръжените ни сили. Премиерът посочи, че България е измежду страните, които доближиха равнището от 2% от Брутният вътрешен продукт разноски за защита. Същевременно приходите на българските военни бяха увеличени и се организираха десетки военни учения на територията на страната. Борисов подсети, че България закупи нови многофункционални изтребители F-16 блок 70, а също по този начин се работи интензивно и за закупуването на два нови кораба. 

 Борисов уточни още, че в народен проект, след завършилия Стратегическият обзор на защитата, към този момент е утвърдена и новата Програма за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили до 2032 година Целта е българските въоръжение сили да бъдат съвременни, оперативно съвместими, с единна система за командване и ръководство в спокойно време и при рецесии и най-много да разполагат с главните предпочитани отбранителни качества, съответни на рисковете и заканите.

В рамките на диалога министър председателят означи, че общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз е една от най-бързо разрастващите се политики и посочи голямата роля на Военния комитет и Военния секретариат на Европейски Съюз в поддръжка на амбициозните европейски цели в тази посока. Премиерът уточни, че България е деен участник във образуването на отбранителния пакет на Европейски Съюз след представянето на Глобалната тактика през 2016 година Страната ни взе участие във всички основни начинания и през цялото време поддържа правенето на така наречен Стратегически компас, който е в полза на постигането на  консолидацията и построяването на обща европейска стратегическа просвета във връзка с защитата.  

Борисов посочи още, че България вижда своето място и принос в европейската защита като член на НАТО и Европейски Съюз, изключително с оглед единния комплект от сили и качества, с които разполага.

„ Ето за какво ние преглеждаме запазването и усилването на  трансатлантическата връзка като значителен детайл от стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз “, добави министър председателят. Българският министър-председател обърна внимание и на засилващите се упования както в границите на Европейски Съюз и НАТО, по този начин и от нашите сътрудници, към ролята на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз в оправянето с новите закани пред сигурността и с ръководството на рецесии. За образец Борисов даде рецесията с пандемията, която ясно показва упованията към способността на въоръжените сили да оказват подпомагане в битката с това голямо предизвикателство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР