Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое откъде

...
Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое откъде
Коментари Харесай

Министър Банов обеща да внимава с колекцията на Васил Божков

" Нашата работа е да установим ясно обстановката – кое от кое място е, какво е, дава отговор ли на това, което е разказано, и ще предадем цялата информация на способените органи. Ще създадем инспекцията на полезностите от сбирката на Васил Божков съзнателно. "

Това сподели министърът на културата Боил Банов в отговор на въпрос по отношение на предоставената му от прокуратурата инспекция на полезностите на фондация " Тракия ", съобщи БГНЕС.

По-рано през днешния ден беше обявено, че висшата административна прокуратура е упълномощила на министъра на културата инспекция на античните предмети, стопанисвани от фондация " Тракия ". Проверката е обвързвана с изясняване на голям брой условия по отношение на произхода, методите на придобиване, идентифициране и вписване на културните полезности.

Изпълнението на инспекцията е предоставено на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ надзор върху осъществяването на ЗКН и нормативните актове по използването му. Предвид размера и наличието на поставените въпроси, правене на информации, разбори и отчет от страна на министъра, е избран период за осъществяването от два месеца.

Банов изясни пред публицисти в Народно събрание, че до момента това, което е излагано и е излизало отвън страната, са 212 предмета, които през 2008-2009 година Стефан Данаилов е одобрил за частен музей.

" Следва разбор на 212 предмета, категоризират ги, записват ги, изследват ги и с тях работи частният музей, като излага и тази сбирка в чужбина. За останалите предмети все още нямаме такова категоризиране и вписване ", сподели министърът.

Със сигурност за 2700 предмета има подадено преди години искане за разбор и за регистрация към Националния исторически музей.

" Към момента предметите най-вероятно са обаче и повече, само че тези 2700 предмета не са регистрирани, има подадено искане да бъдат регистрирани. Това ще бъде и резултатът от нашата инспекция. Сега ще забележим какво, по какъв начин е подадено, какъв е произходът ", уточни Банов.

Единият разбор е документален и по думите му ще го създадат бързо.

" Документалния разбор ще го създадем доста бързо, ще се ревизира съответно какво има в частния музей. Тези 2700 предмета, а те евентуално са и повече, не са част от сбирката на частния музей. 212-те предмета са от името на фондация " Тракия " мисля, че беше, а другите предмети са си персонално от името на господин Божков ", изясни той.

На въпроса какво ще ревизират за нерегистрираните предмети, министърът сподели " всичко " – от това какви документи са предоставени за придобиване, до характера на предметите, до това дали съставляват изключителна полезност за страната, до разбор на това каква е действителната им стойност, дали са същински и т. н.

Министърът на културата акцентира, че неговата работа е да откри ясно обстановката – кое от кое място е писано, че е, какво е разказано, че е, дава отговор ли на това, което написа, и да предадат цялата информация на способените органи.

" Ние ще свършим това съзнателно. Вече по-големи разбори там, където има някакви подозрения или са нужни, евентуално ще продължат и повече от два месеца, тъй като несъмнено ще се наложи да употребяваме и лаборатории в Европа, само че ние работим директно с доста такива. Това няма да е първият разбор, който ще вършим ", безапелационен беше Банов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР