„Нашата политика е била последователна и ние многократно сме предлагали

...
„Нашата политика е била последователна и ние многократно сме предлагали
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Управляващите нямат ясна представа какво искат да правят

„ Нашата политика е била поредна и ние неведнъж сме предложили и обсъждали оферти с съответни цифри при разискванията на бюджетите през последните години. Обръщали сме внимание и на това, че за забележителна част от администрацията в България приходите са ниски. Много от положителните специалисти отиват в частния бранш. Но в тази ситуация става дума за паническа мярка, която явно е предизборна. Правителството предлага до 30% нарастване на заплатите при няколко незнайни. “ Това съобщи депутатът от парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев по време на конференция в централата на партията. Депутатът от левицата попита каква ще е точната численост на засегнатите, както и по какъв метод и на какъв принцип ще бъдат разпределени тези 30%. „ Не знаем каква е и общата сума, която би трябвало да бъде разпределена “, разяснява още Гечев.

„ Летят милиарди, летят милиони от единия министър на другия. Преповтарят се стратегии, едни и същи пари са под разнообразни имена. Но това не е единствено артикул на хаоса и суматохата на ръководещите, само че и артикул на това, че те нямат ясна визия какво желаят да вършат. Към момента никой не може да каже какъв брой пари ще коства на бюджетът до края на годината. Става дума за най-малко към 200-300 милиона лв.. Затова желаеме Народното събрание да се събере, защото тези “юнаци “ си разрешават да разместват десетки, стотици милиони и милиарди, без да е ясно какви са източниците, по какъв начин ще бъдат покривани и какво ще стане след това”, сподели още Гечев.

По думите му не излиза наяве и какво ще стане с нивото на заплати в други доста значими сфери. „ Ние неведнъж сме предложили нараствания на началните заплати на младите научни служащи в България. Защо не са взели нашите оферти от години? Трябва да подтикваме освен администрацията, само че и тези, които са взети в държавната сфера и могат да основават добавена стойност “, безапелационен бе той.

Гечев съобщи, че в Министерство на стопанската система и Министерски съвет се въртят странни цифри от господин Борисов. „ Имаме нов министър, който незабавно предлага нов пакет от 1 милиард и 166 милиона. Тук не е ясно за кои стопански браншове става въпрос. Сто пъти ги питаме дали страната има някаква скица от цели. За кои компании, дали импортиращи или експортиращи, такава информация няма”, продължи левият народен представител.

По думите му никой няма право да взима пари от вложения на министерството и да ги мести във фонд „ Работни заплати “. „ Това става с решение на Народното събрание “, акцентира той.

„ Какво направиха от първия стадий от четирите милиарда лв., които бяха мобилизирали след началото на епидемията? Къде са тези пари и какъв брой са осъществени от тях? Те сами признаха, че от тази сума е осъществено под 10%. Тогава защо са новите милиард и осемстотин милиона, в случай, че не е осъществена първата стратегия? Къде са резултатите от първите четири милиарда? “, попита още депутатът от Българска социалистическа партия.

„ Министърът на стопанската система декларира, че двеста милиона от Банката за развиване в този момент ще ги прегрупират в новия пакет. Кои двеста милиона? Тези, които трябваше да стигнат до междинните и дребните компании, само че не са стигнали. Едно и също число го броят по пет пъти. Тоест, ръководещите работят под паника, работят предизборно, защото знаят, че администрацията е един от главните им източници на гласове. Тяхното предложение за покачване на приходите по принцип е вярно, само че го вършат по противозаконен метод и без отчитане на ползите на частния бранш “, изясни Румен Гечев.

Социалистът насочи въпрос за какво в антикризисните стратегии на държавното управление няма нито една стотинка от Европейската централна банка. Той разясни, че всичко е вследствие на нови заеми или прилагане на фискалния запас.

„ Не им е ясно какво желаят да създадат, нямат цели, както и източници на ресурсите, няма периоди и предстоящи резултати. Само паническа подготовка на предизборната битка, която се обрисува във всеки вероятен час и ден “, заключи социалистът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР